Ha el akarod kerülni a kellemetlen meglepetéseket, ...a piros, az indigó és a barna anyagokat mindenképpen avasd be. A sötét anyagokat beavatás előtt félóráig áztasd hideg vízben, ez segít a színek rögzítésében. Ha többszöri öblítés után, még mindig színes a víz, készíts tömény ecetes vizet, s abban áztasd meg az anyagot. Ha még akkor is ereszti a színét, inkább ne használd fel.

Ha az anyag valószínűleg nem ereszti a színét, ...akkor is ellenőrizd a színtartósságát. A színes anyagokból vágj egy kisebb négyzetet, és vegyél két nagyobb darab fehér anyagot. Mindet mosd ki meleg vízben, majd az egyik fehérre rakoskasd rá a színes négyzeteket, és fedd be a másik fehérrel. Hagyd teljesen megszáradni.

Ha többméteres darab anyagot akarsz beavatni, ...csináld mosógépben. Mielőtt betennéd, az anyag két vágott végét a szélétől 2-3 cm-re gépeld össze, így nem lesz belőle tengeri kígyó.

Ha fémszálas anyaggal dolgozol, ...mindenképp avasd be, és a visszájáról vasald ki.

Ha nem szálirányban menő darabokat is szabsz, ...a beavatás után keményítsd ki anyagot, vagy a vasalásnál használj keményítősprayt.

Ha túl vékony az anyag, ,,,,de mindenképpen fel akarod használni, vasalj rá vékony közbélést.

Ha papírra varrsz és nem csíkos vagy kockás az anyag, ...nem kell feltétlenül szálirányban szabnod a darabokat. De mielőtt letéped a papírt, nagy öltésekkel férceld körbe a blokkot.

Ha a kockás anyag száliránya nem egyezik meg a mintával, ...és az átlós meghúzogatás sem segített, a szabásnál inkább a mintára figyelj.

Ha csúszkál a vonalzód, ...ragassz az aljára két-három dörzspapírból kivágott apró kört.

Ha a sablonod a varrásráhagyással együtti méretű, ... a körberajzoláshoz használhatsz vékonyhegyű ún. permanent filcet is, ami sokkal jobban látszik.

Ha a gyorsvarráshoz csíkokat varrtál össze, ...könnyebben tudod szétvágni, ha darabot a színével lefelé teszed a vágólapra.

Ha olyan kis darab anyagod maradt, amit már önállóan nem tudsz később felhasználni, ...vagdosd fel. Ha szereted a watercolour darabokat, vágj 5x5 cm négyzeteket, ezer piramishoz 5-6 cm egyenlőszárú háromszögeket, kunyhóhoz vagy ananászhoz pedig 4 cm széles csíkokat. Egyszer csak összegyűlik annyi, hogy nekikezdhetsz egy munkának.

Ha a varrótalp szélességével vagy az orsótartó fedelén levő jelöléssel nem tudod biztosítani az egyenletes ráhagyást, ...vágj 10 db. 2,5 cm-es darabot szigetelőszalagból, s ebből csinálj két "kupacot", azaz 5-5-öt ragassz egymásra. Egy A4-es papír szélétől számítva 0,6 vagy 0,75 mm-re húzz egy vonalat. Kezdd el varrni a papírt, ügyelve arra, hogy egyenesen vezesd. Amikor körülbelül a közepére érsz, ragaszd a ragasztószalag "kupacokat"pontosan a papír mellé: az egyiket valamivel a talp elé, a másikat valamivel mögé. A kupackák megakadályozzák, hogy jobbra elcsússzon az anyag.

Ha a parketten vagy a kövön csúszkál a varrógéped talpa, ...tegyél alá egy egérpadot.

Ha hosszú anyagcsíkokat varrsz össze, ...a varrást ne mindig az egyik végén kezd el, hanem hol innen, hol onnan. A vasalásnál a kész darabot színével felfelé vízszintesen tedd a deszkára. Alulról felfelé nyomkodva rögzítsd a ráhagyások irányát, majd a visszájáról vasald le alaposan.

Ha egy domború és egy homorú anyagot kell összevarrnod, ...a gombostűzésnél jobban boldogulsz, ha a domború van felül. Először a két végét, majd a bejelölt közepét illeszd össze. Ne spórolj a gombostűvel! Varrni viszont néha könnyebb a homorú darab felől.

Ha sokféle színes anyagból áll a munkád, ...szürke cérnával varrj. A világosabb részeknél világosszürkével, a sötétebbeknél sötétszürkével. A túl világos cérna jobban feltűnő, mint a sötét.

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen freezer paper-rel dolgozni, ...használd a fénymásoló papírok külső csomagolópapírját. A fényes felét tedd az anyag visszájára és a vasaló orrával egy-két ponton rögzítsd. Előtte próbáld ki egy darab anyagon, hogy maradéktalanul le tudod-e húzni.

Ha sok "repülő vadlibát"akarsz varrni, próbáld meg a következő módszert. Ha ráhagyással együtt 5 x 10 cm-es vadlibákat szeretnél, a "liba" anyagából vágj egy 13,5 cm-es négyzetet, az "ég"anyagából pedig négy darab 7,5 cm-es négyzetet. A kisebb négyzeteken jelöld be az egyik átlót. A nagy négyzetet tedd le színével felfelé, és színével lefelé tegyél egy-egy kisebb négyzetet a jobb felső és a bal alsó negyedbe, úgy hogy a sarkak pontosan találkozzanak. Középen a két kisebb négyzet egy kicsit fedi egymást, ezért mindkettőnek vágd le a sarkát átlósan. A bejelölt átlóktól jobbra-balra 6-6 mm-re tűzd össze. Vasald le és az átló jelölésen vágd szét. Vasalt kifelé az "ég"háromszögeket. A harmadik és a negyedik kis négyzetet a nagy négyzet immár szétválasztott sarkaihoz illesztve, az előbbi módszert alkalmazd.

Ha nem akarod, hogy megnyúljanak a darabok, ...ne vasalj, hanem csak "nyomj", különösen, ha a darab valamelyik széle nem szálirányban szabott. A "simogatós"vasalást hagyd a legeslegvégére.

Ha úgy adódik, hogy egy világos és egy sötét anyag találkozásánál a világos felé kell vasalnod, ...a sötét varrásráhagyását vágd egy árnyalatnyit keskenyebbre, így kevésbé lesz feltűnő.

Ha a kész blokkod nem sikerült négyzet alakúra,... "spannold ki", azaz a megfelelő alakúra húzkodva gombostűvel rögzítsd a vasalódeszkán és finoman gőzöld le. A módszer csak kb. 1 centis eltérések korrigálására alkalmas.

Ha papírra varrott blokkot készítettél, vagy a tűzésmotívumot selyempapíron keresztül varrtad ,....az apró papírdarabokat szemöldökcsipesszel szedegesd ki.

Ha azt szeretnéd, hogy a munkádnak "antik"hangulata legyen ,.... a kész előlapot teavízben "fesd meg". Főzz teakoncentrátumot és legvilágosabb anyaggal próbáld ki, hogy milyen hígításban szeretnéd felhasználni. Utána ecetes vízben rögzítsd a festést.

Ha az egyszínű anyag kifényesedik a vasalástól, ...állítsd "hűvösebbre"a vasalót, vagy frottírtörölközőn keresztül vasald le.

Ha nincs egy darab anyagod a hátlaphoz,... nyugodtan készítsd maradékokból. Arra ügyelj csak, hogy színében és stílusában passzoljon az előlaphoz.

Ha a darab stílusa megengedi, ...a tűzéshez használj gyöngyfonalat. Az öltések egy kicsit nagyobbak legyenek, mint más cérna esetén.

Ha "visszhang" tűzést akarsz varrni kézzel, ... a sorok közötti távolság pontosan tartásához használj tetszőleges szélességű gumiszalagot. Mivel hajlékony, pontosan a kívánt formára igazíthatod.

Ha géppel tűzöl, ... a varrásvonal két végének stabilizáláshoz az oda-vissza varrás helyett kb. 1 cm-t egész rövid öltésnagysággal varrj.

Ha nylon cérnával akarsz tűzni, ... alsó szálként normál pamut vagy műszálas cérnát használj, és lazíts a felső szál feszességén.

Ha fémszálas cérnával akarsz tűzni, ... használj kimondottan ehhez gyártott varrógéptűt, aminek nagyobb lyuka van, így nem sodródik szét a szál. Ügyelj a szálfeszességre, különben lépten-nyomon el fog szakadni. Ha a géped végképp megmakacsolja magát, használd alsószálként, és a hátlap felől készíts szabad tűzést.

Ha nagyobb darabot tűzöl géppel, ... használd a lakás legnagyobb asztalát, állítsd valamelyik sarokba, vagy tegyél körbe székeket, hogy a súlya sohase húzza le.

Ha nagyobb darabot tűzöl géppel, ... vegyél fel gumikesztyűt vagy kend be a kezed szilikonos kézkrémmel, így könnyebben tudod mozgatni a szendvicset.

Ha a szendvics rögzítéséhez használt biztosítótű lyukat hagy a sűrű szövésű anyagon, ... nyálazd be a mutatóujjad, és egy finom mozdulattal eltüntetheted a lyukat.

Ha nem maradt elég anyagod a szegőpánthoz, ... a maradékokból is összeállíthatod. Kimondottan jól mutat, ha a keret egyszínű anyagból van szabva.

Ha "freezer paper" helyett nem jutsz ingyen a fénymásolópapírok külső csomagolásához ... vásárolj Polly nevű zsírpapírt, amit ugyanolyan sokféle célra használhatsz. Applikációk kiszabásánál a matt felületre rajzold tartós filccel a mintát, vágd ki a papírból, vasalóval rögzítsd az anyag színén, és 0,6 mm ráhagyással szabd ki az anyagot. A legtöbb esetben többször felhasználhatod a papírt, tehát nem kell annyi - mondjuk - levelet kivágnod, mint amennyire szükséged van. A szabad gépi tűzésnél is jobban használható, mint az egyszerű selyempapír, mert erősebb. Rajzold rá a mintát a matt felére, majd gombostűvel tűzd rá az anyagra. A tűzés után a papírra varráshoz hasonlóan tépd ki a papírt.

Ha applikációnál nem akar belül maradni a visszahajtás ... használj nem hegyesre vágott fogpiszkálót. Kiválóan alá lehet "tömködni" a rakoncátlan szálakat.

Ha papírra varráskor nem akarsz folyton a vasalóhoz rohangálni ... készíts "favasalót". Végy egy kb. 2 cm négyzet alapú, 15 cm hosszú fahasábot a barkácsboltban és alaposan smirglizd le. Miután megfelelő szélességűre vágtad a varrásráhagyást, a fával simogasd le az újonnan hozzávarrt darabot. Minél nehezebb a fa, annál jobban működik a "vasaló". A végén persze jöjjön az igazi vasaló!

Ha kaleidoszkóp jellegű blokkot készítesz, ahol középen 6-8 vagy még több darab találkozik ... jó hasznát veheted a "vasalóhengernek". Végy egy vastag, ragasztott gerincű képesújságot, hosszában tekerd össze hengerré, szigetelőszalaggal gondosan rögzítsd. Régi frottírtörölközőből vágj egy akkora téglalapot, hogy a henger két végén lelógjon 5-5 cm, és hossza pedig a henger kerületének kétszerese plusz 5 cm. (Ha a frottír már nagyon elvékonyodott, inkább háromszoros szélességet szabj.) Szorosan tekerd az anyagot hengerre, az átmenetnél ragaszd le bármilyen ragasztóval, a két végén pedig dugdosd bele a henger belsejébe. Ha ezt használod, az újabb levasalásokkal nem rontod el a korábbiakat.

Ha a blokk összevarrása során kétségeid vannak, hogy a korábbi varrások pontosan illeszkednek-e ... a gombostűzés mellett/helyett próbáld ki a "gépi fércelést". Gombostűvel tűzd össze a darabokat a varrások találkozásánál. Az öltéshosszat állítsd kb. 3-ra. Minden találkozásnál varrjál 4-5 öltést úgy, hogy közben ne vágd el a szálat. Hajtsd ki, ellenőrizd a pontos illeszkedést, s ha mindent rendben találsz, jöhet a normál varrás. Ne felejtsd visszaállítani az öltéshosszat!

Ha az anyag nyúlása nélkül akarsz bontani ... az alsó szál felőli oldalon vágj el a bontóval minden 5-6 öltést, s így a felső szálat egyben ki tudod húzni. Ha alsó és felső szálként eltérő árnyalatú cérnát használsz, mindig tudni fogod, melyik az alsó és melyik a felső. Sajnos, ez a módszer sem megbízható, ha két ferde szálirányban szabott anyagszélről van szó.

Ha a varrógép öltést hagy ki ... lehet, hogy az anyag a "bűnös", mert a sűrűn szövött anyagokkal nem mindig boldogul a normál varrógéptű. Használj farmer (denim) varrásához gyártottat, ami sokkal hegyesebb és ezért könnyen beletalál a szálak közé.

Ha szabad gépi tűzésre adod a fejed ... csináltass egy toldalékasztalt, mert csak így biztosíthatod, hogy a munkának "ne legyen súlya", és a kezeddel tudd szabályozni az öltés hosszát. Ugyan jó (lenne), ha könnyű (lenne) ez a kiegészítő darab, de a nehéz laminált farostlemez felülete csúszik a legjobban, ezért ezt válaszd. A nagysága tetszőleges, mondjuk egy 50 x 50 cm-es négyzet bal oldalába alulról 8-10 cm-re vágass egy akkora téglalap alakú "nyílást", mint a varrógéped ún. szabadkaros állapotban. Lehet négy lába vagy állhat két téglalap alakú deszkán: a lényeg, hogy pontosan olyan magas legyen, mint a gép varrófelülete, és legyen rajta legalább 4 gumi tapadókorong.

Ha igazán szép "magányos (betlehemi) csillag" mintát akarsz csinálni ... a nyolc nagy rombusz vasalásához készíts "spannoló vásznat". Egy darab maradék lepedőre tartós filccel pontosan szerkeszd meg a rombuszt, benne a 16 (vagy több) kisebbel. A méretnél ne a csíkok kiszabáshoz használt szélességet vedd alapul, hanem a kész darabot mérd meg több ponton, mindkét irányban, és ezeknek vedd az átlagát. Az összevarrt rombuszt színével lefelé fordítva, középről indítva, minden illesztési pontnál gombostűzd le. Spricceld le egy kis vízzel vagy keményítő sprayvel, és finoman gőzöld meg. A gombostűket csak a teljes száradás után vedd ki. Ez a módszer természetesen más mintánál is használható, elsősorban azoknál, amelyek háromszögeket, rombuszokat stb., azaz nyúlásra hajlamos darabokat tartalmaznak.