Menü
Magyar English

AU PAIR KÖZVETÍTÉS

A következő országokba közvetít au pair-eket irodánk: Anglia, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, és az Egyesült Államok.

Au pair vagy bébiszitter?

Az au pair fogalma egy idegen ország családjánál való tartózkodást jelent nyelvtanulás és az ország kultúrájának megismerése céljából. Az au pair szállás, teljes ellátás és rendszeres zsebpénz fejében gyermekfelügyeletet és könnyebb házimunkát vállal, a családnál lakik, és családtagként kezelik. A zsebpénz nem minősül keresetnek és adózni sem kell rá.
Az au pair tevékenységét "Az Európai egyezmény az au pair foglalkoztatásról "szóló törvény szabályozza (Európa Tanács, Strasbourg 1969. február 24.), ennek alapelveit alkalmazza a legtöbb európai ország, a közvetítő irodák ezt veszik alapul a kiadott tájékoztatókban.

Feltételek:

 • életkor: 17-30 év közti egyedülálló fiatal.
 • gyermekfelügyeleti tapasztalat
 • nyelvtudás
Nem kell feltétlenül tanfolyamot végezni ehhez a munkához, de feltételezzük, hogy középiskolai tanulmányaidat befejezted, megfelelsz az erkölcsi elvárásoknak, legalább minimum nyelvismerettel és némi tapasztalattal rendelkezel a gyermekfelügyelet és háztartás területén. Legtöbb esetben elegendő, ha erről referenciát tudsz hozni attól a családtól, akinek a gyermekére vigyáztál, de csak akkor vállalkozz erre a feladatra, ha valóban szereted a gyerekeket és van türelmed, kitartásod. Előfordul, hogy a családnál nagyobbak a gyerekek és inkább egyéb házimunka, állatgondozás stb. munkát (kutya, macska, lovak) ajánlanak. Ilyenkor természetesen a referenciát is ennek megfelelően kell beszerezni.
Néhány külföldi iroda kéri az iskolai bizonyítvány másolatát és vannak körültekintő családok, akik a hatósági erkölcsi bizonyítványt is szeretnék látni.
Sokan úgy gondolják, hogy nyelvtudás nélkül kiutaznak, és majd kint megtanulják a nyelvet, hiszen ez a program biztosítja a lehetőséget. Ez téves felfogás, mert legalább egy minimális nyelvtudás szükséges ahhoz, hogy a családnál dolgozni tudj és saját magad is meg tudd értetni. Előfordul, hogy telefonon kell valamit elintézni, orvost hívni stb. Kedvezőtlen tapasztalataink vannak azokról, akik nagyon szegényes nyelvtudással munkát vállaltak, nemcsak saját magukat érezték igen kellemetlen helyzetben, hanem a családoknak, a kinti irodának és nekünk is gondot okoztak.
Lap teteje

Az au pair feladata - szabadidő - szabadságolás

Az egyezmény szerint az au pairek nem dolgozhatnak többet napi 5-6, heti 25-30 óránál és hetente két -három alkalommal kérhetők meg esti gyermekfelügyeletre. Ennél több munka végzésére a család túlórát fizet vagy már az elején au pair plusz állást ajánl magasabb zsebpénzzel. A hétvégén minimum egy nap szabad és ennek legalább havonta egyszer vasárnapra kell esnie. A szabadság idejét és az ünnepekre történő hazautazásokat egyeztetni kell a családdal.
A zsebpénz minimum mértékét is törvény szabályozza, erre részletesen kitérünk az egyes országoknál. A családnál való 6 hónapi tartózkodás után az au pairt 1- 2 hét szabadság illeti meg. A családdal előzetesen egyeztetni kell, hogy fizetnek-e zsebpénzt a szabadság idejére vagy sem.
Az au pair munkája alapvetően két dolog: elsősorban a gyerekfelügyelet és másodsorban a könnyű házimunka (mosogatás, vasalás, porszívózás, ruhák rendbetétele, főzés a gyermeknek). Az au pair nem lehet felelős az egész háztartási munkáért, valamint nem helyettesítheti a takarítónőt.
Lap teteje

Vízum

Mivel 2004. május 1-jén csatlakoztunk az Európai Unióhoz így az uniós országokba vízum nem szükséges. Országonként változó bejelentési kötelezettségek azonban érvényesek. A külföldi ügynökség közölni fogja , hogy melyik szervnél kell lejelentkezni. Németországban pl. a lakóhely szerinti munkaügyi központnál kell lejelentkezni kiérkezés után, ahol nyelvi meghallgatással is számolni kell
Lap teteje

Nyelvtanulás

A család kötelessége időt biztosítani arra, hogy az au pair legalább heti két alkalommal nyelviskolába járjon. A nyelvórák általában esténként vannak, heti 2-3 alkalommal. Az au pair-nek kell az iskoláját fizetnie, amely a heti zsebpénzből megoldható. A kinti tanfolyamok díjai között elég nagy eltérések lehetnek, pl. Londonban egy nyelvtanfolyam 2-3-szorosa a vidéki áraknak, de az egy helyen lévő, különböző intézmények közt is nagyok a különbségek, vannak ingyenes tanfolyamok is (pl. Rómában) ezért ajánlatos alaposan körülnézni, mielőtt valahova beiratkozol. A tanfolyami díjat, vagy annak felét általában egy összegben kérik az intézmények, ezért lehet, hogy egy-két hónapot várnod kell, amíg ezt összegyűjtöd, vagy vigyél magaddal több költőpénzt, amiből azonnal be tudod fizetni. Vannak családok, akik támogatást nyújtanak az iskola kifizetéséhez vagy már a szerződésben vállalják, hogy évi meghatározott összeg erejéig támogatják a nyelvtanulásod. (Hollandia, Belgium, esetenként Németország és Anglia).
Lap teteje

Zsebpénz

Az au pair hetente kap zsebpénzt a családtól, melynek minimális havi összegét törvény szabályozza. Németországban 280€, Ausztriában 240€, Angliában 200£. Abban az esetben, ha napi 5-6 óránál többet kell dolgozni, túlórát fizetnek a családok.

Egyéb kategóriák:

AU PAIR PLUS: Naponta minimum 7 órát dolgozik, heti 5 alkalommal, havi min. zsebpénze: 260£
MOTHERS HELP: Naponta minimum 8-12 órát dolgozik, heti 5 alkalommal, havi min. zsebpénze: 340-520£
NANNIES: Ezeket az állásokat szakképzett nevelő töltheti be. A munkaórák száma változó, de minden esetben teljes felelősséggel kell vállalnia a gyermekfelügyeletet akár abban az esetben is ha a szülők huzamosabb ideig távol maradnak.
Lap teteje

Jogosítvány

A jogosítvány előnyt jelenthet, de nem feltétele a munkavállalásnak. Vannak családok, ahol a gyerekeket autóval kell hordani az iskolába, és saját célra is használhatod, ilyenkor mindig egyeztetni kell a felmerülő költségeket, biztosítást az autóra stb. A kiutazása előtt ki kell váltania a nemzetközi jogosítványt, amelyet a rendőrség ad ki, 1500-Ft-os illetékbélyeg és fénykép ellenében.
Lap teteje

Kiutazás

A kiutazást saját magadnak kell fizetni, de ezt is átvállalhatják a családok. Vannak országok, ahol kinti irodánk megküldi a menetjegyet,(Hollandia, Belgium) más helyen (pl. Németország) előfordulhat, hogy a kiérkezés után kifizetik az odaút költségét. Angliában csak a London és a család lakhelye közti útiköltséget térítik a családok.
Lap teteje

Biztosítás

A családok általában megkötik a betegbiztosítást és bejelentenek a háziorvosukhoz. Angliával államközi egyezmény van, hogy magyar állampolgárnak az orvosi ellátás ingyenes, de ez nem vonatkozik a kórházi ápolásra, esetleges műtétre, és a gyógyszerekért, fogorvosi ellátásért is fizetni kell. Az E111-es nyomtatvány csak sürgősségi ellátásokra biztosít díjmentességet. Németországban és Ausztriában a családok fizetik az au pair biztosítását. Semmiképpen ne utazz ki biztosítás nélkül, mert ennek hiánya komoly kellemetlenségeket okozhat.
Lap teteje

A közvetítés folyamata

A hozzánk beérkezett pályázati anyagokat akkor küldjük el a kinti partnerirodánknak, ha nyelvi és formai szempontból is megfelelőnek találjuk. Díjazás ellenében segítséget nyújtunk a fordításban is. Írásban egy megállapodást kötünk a jelentkezővel. Ezt megküldjük a jelentkezőnek és egyik példányát még a közvetítési folyamat elején kérjük aláírni és visszaküldeni hozzánk, de ez majd csak a család meghívólevelével vagy a külföldi au pair ügynökség írásbeli megerősítésével együtt lesz érvényes. Így előre ismert minden feltétel, pontosan tudod, hogy mit vállalsz. Ha ennek ellenére mégis találsz jobb megoldást, még lemondhatod ezután is a jelentkezést, addig, amíg el nem fogadtad az általunk felajánlott családot. Ha a családdal történt telefonbeszélgetés után az iroda is megerősíti meghívásod tényét, akkor elkezdheted az utazási előkészületeket. Ha valami miatt mégsem szimpatikus a család, vagy más okból nem kívánsz hozzájuk kiutazni, rögtön a telefonbeszélgetés után vagy legkésőbb másnap tudasd velünk, hogy mihamarabb jelezhessük az irodának.

Minden esetben adunk egy részletes ismertetőt arról a családról, amelyik kiválaszt. Ez az adatlap a következőket tartalmazza: szülők foglalkozása, gyermekek száma, kora, heti munkaidő, a feladatok jellege és az ezzel arányosan kifizetett zsebpénz, a család érdeklődési köre, szabadnapok, fizetett szabadság valamint egyéb, plusz támogatások, pl. útiköltség, nyelvtanfolyami hozzájárulás stb.

Csak abban az esetben kell az ajánlott családot elfogadni, ha a dokumentumok és telefonbeszélgetés alapján úgy gondolod, hogy számodra a legmegfelelőbb és szívesen eltöltesz náluk egy évet. A család vár a megérkezés helyén. Ezt telefonon meg lehet beszélni, de minden esetben írásban is megerősítjük. A kiérkezés után ajánlatos a kinti irodánkkal felvenni a kapcsolatot, a szükséges telefonszámokat (mobil is) kiutazás előtt megadjuk.

A külföldi partnerirodák a kinttartózkodásod alatt bármilyen probléma megoldásában segítenek és biztosítják a családváltást is, ha alapos indok van rá. A felmondási idő 1-2 hét. Rendkívüli esetben azonnali felmondás illetve elbocsátás lehetséges, de csak az iroda tudtával és beleegyezésével.
Lap teteje

Költségek

A közvetítés folyamán költségek különféle költségek merülnek fel. A regisztrációs díj öt- tízezer forint, a jelentkezés időtartamától függően. Ez az anyag formázási, fordítási díjakat fedezi. A jelentkezéskor kérjük befizetni számlaszámunkra vagy rózsaszín postai utalványon.

A tényleges díjjal csak a közvetítés legvégső szakaszában kell számolnod, amikor a családdal beszéltél telefonon és meghívnak. Ennek mértéke maximum húszezer forint. Célunk, hogy ezt a díjat a családok viseljék, de addig, amíg a családokat a külföldi irodákon keresztül kapjuk, ez nem lehetséges. A jegyet csak akkor szabad megvenni, ha a meghívás írásban is megerősített.

A regisztráció azt jelenti, hogy a hozzánk beküldött anyagot, számítógépre visszük, másoljuk és továbbítjuk a kívánt országba.

A közvetítést általában 1 hónapon belül (fiúknak 3 hónap) lebonyolítjuk, kivéve a speciális kéréseket, mint pl. csak egy bizonyos földrajzi helyhez ragaszkodás, gyerekek száma, barátnővel együtt, magasabb zsebpénz, stb. Közös érdek, hogy gyorsan és megfelelő családot találjunk számodra, különben csak saját költségeinket terheli a keresés. Jelentkezni lehet személyesen vagy levélben, az utóbbi esetben rózsaszín postai csekken kérjük az oktatás-tanácsadás díját.
Lap teteje

Au pair munka felelősség

Az au pair munka felelősségtudatot, gondosságot igényel. Ezzel tisztában kell lenni és átgondolni, hogy a vállalt munka során távol hazádtól, szüleidtől, barátaidtól kell helyt állni egy idegen világban, ahol más a kultúra, szokások stb. Jó nyelvtudás és kellő tapasztalat esetén is felmerülhetnek kezdeti nehézségek. Ne felejtsd el azonban azt sem, hogy ez már soknak sikerült, és ha akarod, neked is sikerülni fog. Egy év alatt egy igen jó szintű nyelvtudást, tapasztalatokat, új barátokat és egy életre szóló élményt szerezhetsz, amelyek meghatározhatják további életedet. Szívesen állunk rendelkezésedre és biztosak vagyunk abban, hogy sikerül a számodra legmegfelelőbb családot megtalálni. Ha tájékoztató során bármilyen kérdésed felmerült, kérlek, fordulj hozzánk bizalommal. Ha az elkészített anyagot postán elküldöd vagy személyesen jelentkezel irodánkban, a közvetítést megkezdjük.
Munkádhoz sok sikert kívánunk.

Üdvözlettel:
Fogarasi Márta
irodavezető

Ügyfélfogadás: De. 10-től du. 4-ig terjedő időszakban telefonon való bejelentkezés alapján
Lap teteje

A külföldi au pair munkához szükséges dokumentumok

 1. Egy géppel írt bemutatkozó levél ('Dear Family' megszólítással) az adott ország nyelvén (vagy angolul) a család részére. Ebben a levélben az au pair mutassa be magát és családját. Írjon életéről, jövőbeni terveiről, gyermekkel kapcsolatos tapasztalatairól, kedvenc időtöltéséről, tulajdonságairól, stb. Nagyon fontos a jó bemutatkozó levél, hiszen ez alapján választ ki a család.
 2. Kitöltött, aláírt kérdőív.- fekete tollal, hogy faxon is olvasható legyen. A kérdőív kitöltése legyen alapos, körültekintő és őszinte. A valóságnak nem megfelelő adatok beírása később komoly problémák forrásai lehetnek, pl. alapszintű nyelvtudás azt jelenti, hogy szótári segítség nélkül tudsz kommunikálni a családdal.

 3. Kérdőívek letöltése
 4. 1 db. Igazolványkép, továbbá egy-két színes felvétel, ahol mások is rajta vannak, családtagok, gyerekek, barátok. Fontos, hogy a mindegyik fénykép, mosolygós, barátságos arcot ábrázoljon, akire a család szívesen rábízná gyermekét.
 5. Az orvosi igazolást a mellékelt nyomtatványon a háziorvos adja ki. Ez nem az irodának szükséges, hanem a családnak.
 6. 2 db ajánlólevél az adott ország nyelvén vagy angolul
 7. Az ajánlólevél kb. 1 -1 oldalnyi legyen, és olyan személytől származzon, aki jól ismeri a leendő au pairt (pl. egy volt tanár, bármelyik korábbi munkahelyi vezető, edző vagy egy család, ahol már dolgozott mint au pair, vagy gyermekfelügyelő). Az ajánlólevélnek tartalmaznia kell az ajánló nevét, címét és telefonszámát, egyébként nem érvényes. Irodánk feladata, hogy az ajánlólevelek hitelességét ellenőrizze.
  Az alábbiakat csak egyes francia és belga irodák kérik:
 8. Rövid Önéletrajz: Legyen tömör, de tartalmazza a lényeges adatokat, pl. személyi adatok: név, szül. hely, szül. dátum, lakhely, stb. Második helyen az iskolai végzettség, dátum, hely, iskolatípus szerint. Harmadik helyen az elvégzett tanfolyamok, szintén tagolásban. Negyedik helyen az eddigi munkahelyek, ezt követően, hogy miben van tapasztalatod.
 9. Bizonyítvány vagy diploma másolata: Belgium és Franciaország esetében hiteles fordítás (nem minden esetben szükséges)
Megjegyzés: A fájlokat Email-ben továbbítjuk. Ezért elsősorban elektronikusan várjuk az anyagokat. Ha erre semmiképp nincs lehetőséged, akkor legalább nyomtatott formában, ha pedig erre sincs, akkor fekete tollal írd, hogy szkennelni tudjuk.
Lap teteje