Néhány angolnarecept

Angolna vajjal
A halat sós, enyhén ecetes vízben megfőzzük. A főzővizet babérlevéllel, pár szem borssal és szárított zöldségporral (pl. Vegeta, Delikát) még ízesebbé tehetjük. A főtt halat tálra helyezzük és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Főzhetjük a halat bőrében, ez esetben a tálra helyezés előtt húzzuk le a bőrt, vagy előzetesen megnyúzott halat darabokra vágva helyezzük a főzőlébe. A fejet és a farok legvégső darabját dobjuk el. Sós vízben főtt burgonya vagy burgonyapüré a megfelelő köret hozzá. Ízesíthetjük tartármártással is.

Angolna pácolva
A halat megnyúzzuk, szeletekre vágjuk, besózzuk és egy óráig állni hagyjuk, hogy a só átjárja. Utána a halszeleteket jénai tálba rakjuk (ennek hiányában bármilyen tepsi megfelel), ráöntünk fél liter húslevest, belecsavarunk egy citrom levét, kevés zsemlemorzsát szórunk rá, befedjük és kb. háromnegyed óráig közepes tűzön, sütőben sütjük, majd melegen tálaljuk.

Angolna "franciásan"
Ezt az ételt azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a halat, esetleg irtóznak az angolnától. Igen finom, pikáns ízű csemege, amellyel szinte biztos sikert aratunk.
A megnyúzott és lefejezett angolnát ujjnyi darabokra vágjuk, besózzuk, őrölt borssal megszórjuk és bőségesen megkenjük mustárral. Az így elkészített haldarabokat üvegbe tesszük és 24 óráig hideg helyen - de semmi esetre sem mélyhűtőben - érleljük. Megolvasztunk egy tízdekás vajat és ebben közepes lángon 10 - 14 perc alatt az üvegből kiemelt haldarabokat megsütjük. A hal az üvegben levet ereszt, ami sót, vizet és mustárt tartalmaz; ezt a végén a már megsült halra öntjük. Amikor ez a lé is átforrósodott egy pohár tejfölt egyenletesen elosztunk a halsütő edény felületén, majd bőségesen meghintjük reszelt sajttal. Amint a sajt megolvad, forrón tálaljuk.

Angolna borral
A megtisztított, megnyúzott halat feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük. Serpenyőben megolvasztunk egy vajat, ebbe apróra vágott vöröshagymát és vékony kockákra vágott füstölt szalonnát teszünk, majd - amint ez sülni kezd - hozzáadunk 25 dkg szeletekre vágott gombát és fedő alatt megpároljuk. Amikor a gomba megpuhult, lisztet hintünk bele és felöntjük kb. 3 dl vörösborral (pl. egri bikavérrel). Borssal, sóval fűszerezzük és felforraljuk a mártást. A sós vízből kiemelt angolnadarabokat tálra rakjuk, leöntjük a mártással és sós vízben főtt burgonyával, burgonyapürével vagy főtt rizzsel tálaljuk.

Angolnadarabok sütve
A lenyúzott halat felszeleteljük, sózzuk és egy órára ecetes vízből, őrölt borsból, apróra vágott vöröshagymából és citromléből álló pácba tesszük, ahol a halhús érlelődik. A halszeleteket paprikás lisztben megforgatjuk és olajban, közepes tűzön kisütjük. Citromszelettel tálaljuk.

Rostélyon (grillen) sütött angolna

A megnyúzott és besózott angolnaszeleteket vékony nyársra fűzzük, úgy, hogy a szeletek közé citromszeleteket illesztünk. Sütés közben a halszeleteket olajjal öntözzük.
Más jellegű ételt kapunk, ha a besózott halszeleteket olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsa és kevés őrölt bors keverékében megforgatjuk és a szeleteket rostélyon, lassú tűzön megsütjük. Ha a szeletek sütés közben kiszáradnak, olvasztott vajjal öntözzük meg őket. A kész szeleteket karikákra vágott citrommal tálaljuk,tartármártást is adhatunk mellé.

Rántott angolnaszeletek
Ugyanúgy készítjük, mint a többi rántott halat: a megnyúzott, lehetőleg nagy angolnát újjnyi szeletekre vágjuk és besózzuk. A sóban pihentetett halszeleteket lisztben, tojásban, majd morzsában megforgatjuk, és közepes erősségű tűzön mindkét oldalát halványvörösre sütjük. Főttburgonya-, rizs- vagy burgonyapüré-körettel, citromdíszítéssel és tartármártással tálaljuk.

Angolna sörben főzve
A megnyúzott angolnát hosszában szeletekre vágjuk és erősen besózzuk. Egy edénybe beöntünk egy üveg világos sört, vágott vöröshagymát, sárgarépa-, petrezselyem- és zellergyökeret, pár szem borsot és egy citrom levét. Egyórai lassú forrás után levesszűrőn átnyomjuk, beletesszük a halat, majd egy fél vajjal ismét felforraljuk és a halat készre főzzük. Melegen tálaljuk.

Tejfölös angolna
80 dkg burgonyát héjában megfőzünk. A tisztított angolnát kb. 10 cm hosszú darabokra vágjuk, megsózzuk és félretesszük. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. A tetejére tesszük az angolnadarabokat és az egészet leöntjük kevés sóval elvert tejföllel. Forró sütőben készre sütjük. A sütési idő kb. 20-25 perc.
Tálaláskor a krumplival együtt emeljük ki az angolnákat a tepsiből. Az adagok tetejére füstölt szalonnából készült kakastaréjt tehetünk díszítésül.

Angolnapaprikás
Az angolnát mednyúzzuk, kibelezzük, karikákra vágjuk és besózzuk. Zsírban üvegesre pirítunk két fej apróra vágott hagymát, majd beletesszük a halat és fedő alatt óvatosan kevergetve pároljuk. Pirospaprikát adunk hozzá ( aki erősen szereti 1-2 cseresznyepaprikát is tehet hozzá egészben vagy elmorzsolva ). Mielőtt a hal készre fő, hozzáöntünk egy pohár tejfölt, ezzel felforraljuk és tálaljuk. Köretnek galuskát, uborka- vagy fejessalátát adunk hozzá.

Aszpikos angolna
Közepesen nagy és kis angolnából aszpikos angolna készíthető. A halakat itt nem tisztítjuk meg a nyálkától, hanem 5% ecettartalmú forró vízbe merítjük, így a bőr megőrzi kékes árnyalatát. A feldarabolt halat besózzuk, megfőzzük és felöntjük aszpikkal.