Régóta terveztem ennek az oldalnak az elkészítését, de most aktualitást kapva, nagy erővel nekiláttam és sok kutatás után össze is állítottam. Terveim szerint a következő évben (2004) kísérletezni fogok különböző bazsalikom fajtákkal, változatokkal. A megfelelő bazsalikom kiválasztásához, nekiláttam keresni, kutatni az interneten a bazsalikom változatokat. A gyűjtött információkat összerendeztem egy oldalra. Ezt olvashatod az alábbiakban. Ismételten ugyanabba a reménytelen munkába vágtam a fejszémet, mint a korábbi, katalogizáló írás közben ( oregánós és paprikás oldalam ), hogy megfejtsem a mindenféle elnevezés, szinonima, leírás közötti összefüggést, megfelelést. Sok helyen ezért feltüntetem az angol, helyenként a német elnevezést is, hátha segít, a félreértések elkerülésében, fordítási hibák kiküszöbölésében. Minden bizonnyal szerepelnek itt tévedések és rossz fordítások. Ha ilyet találsz, akkor kérlek jelezzed és én igyekszem kijavítani.

Az oldal hat fejezetből áll. Első részben a bazsalikomról általában írok, a kultúrákban betöltött szerepéről és eredetéről. A második részben a bazsalikomról, mint növényről , botanikai szempontból. A harmadik részben kertészeti szempontból írok róla, adok pár jó tanácsot a bazsalikom neveléséhez, feldolgozásához, hasznosításához. Negyedik részben, a bazsalikomról, mint gyógynövényről írok, gyógyászati szempontból. Ezt követően az ötödik részben az ismert és a kevésbé ismert bazsalikom fajtákat és változatokat sorolom fel, rövidebb, hosszabb leírással, a teljesség igénye nélkül. Reménytelen lenne vállalni az ismeretlen számú változat és hibrid leírását, teljes listájának összeállítását, mely ráadásul újabb és újabb bazsalikomokkal bővül évről-évre. Reményeim szerint azért egy dinamikus összeállítás lesz, melyet folyamatosan karbantartok. A záró, hatodik fejezetben a bazsalikom (Ocimum) fajtáka, változatokat botanikailag rendszerezve sorolom fel, latin és egyéb neveikkel, szinonima elnevezéseikkel, földrajzi elterjedésükkel.


Minden évben veszek a Tescoban 3-4 bazsalikom palántát, hogy legyen friss bazsalikomom.


1, A bazsalikomról általában - bazsalikom szerepe a különböző kultúrákban

A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal, mint a "bazsalikom a fűszerek királya" és a "rozmaring a fűszerek királynője". Kedveltségét fokozza, hogy megfelelő körülmények között gyorsan és jól fejlődik. Eredete az ősi, ókori Dél-Ázsiai kultúrákba nyúlik vissza, innen terjedt el a világba.

A bazsalikom neve a görög "basileus" szóból ered, melynek jelentése "király". Nevében is jelzi elsőbbségét a fűszerek között és értékes aromáját, amit királyi íznek mondtak. Latin neve, Ocimum a görög "ozein" szó latinosításából származik, ami "illatost" jelent. Lépten nyomon találkozhatunk vele a történelemben, jelen van a legendákban. A bazsalikomot szinte minden kultúrában, amiben ismerték, összefüggésbe hozzák az élettel, halállal, szerelemmel.

Az ókori Perzsiában, Malaysiában és Görögországban a sírokra ültették.

Egy legenda szerint, a feltámadás után, bazsalikom nőtt, Jézus Krisztus sírja körül. Ezért sokan Jézus ajándékának tekintik. Cserépbe ültetve napjainkban is megtalálhatjuk a görög ortodox templomok oltárain. Vízszentelési szertartásban is használatos.

Indiában termesztették először a bazsalikomot. Itt a leveleit gyakran a halott kezébe helyezték, hogy biztosítsa a jó és biztonságos utazást a következő világba (életbe). Az indiai bazsalikomot a hinduk tulsinak hívják, szent bazsalikomnak nevezik, templomok köré ültetik. Fontos szerepe van a vallásukban, szertartásaikban. Egy másik írásomat csak az indiai bazsalikomoknak szenteltem, erről ott részletesen olvashatsz.

Az ókori Egyiptomban virágaival hintették be a sírt, mert hittek benne, hogy a bazsalikom megnyitja az ég kapuit.

Az ókori rómaiak gyógynövényként használták a gázok könnyítésére, mérgezés semlegesítésére, vizelethajtónak és a mell tejtermelésének fokozására használták.

Japánban mindenféle meghűléses betegséget kezeltek vele.

A zsidó tanban a bazsalikomot, erőt és gyorsaságot adónak mondják, ezét egész egyszerűen a kezükben tartották.

Haitin, Erzulie pogány szerelem istennőhöz tartozónak hiszik, mint erős védelmezőt.

A mexikóiak időnként a házaik elé ültetik a gonosz elűzésére. Zsebükben, pénztárcájukban hordják magukkal a "szerencsés bazsalikom"-ot, hogy vonzza a pénzt, vagy, hogy a szerelmes pillantásuk viszonzást nyerjen.

Dioscorides, a görög tudós, az első században feljegyezte a "Materia Medica"-ban, hogy az afrikaiak hittek benne, hogy a bazsalikom fogyasztása enyhíti a skorpió csípés fájdalmait.

Nicholas Culpepper, a XVII. sz-i. gyógynövény tudós, újra megemlítette a bazsalikom használatát skorpiócsípésre egy történet kapcsán, melyben egy skorpió csípett ember, bazsalikom szaglása után agyilag egy állattá vált.

Spanyolországba valószínűleg a Mórok vitték be, mert sok fűszernövényhez hasonlóan, a bazsalikom a spanyol nevében egy arab "al" előtaggal kezdődik (alabega, albahaca, albacar).

A mediterrán országokban már négyezer éve termesztik, de nyugatra, Európába csak a XVI. században a fűszerkereskedők által került. Amerikába az európai telepesek vitték ki.

A különböző népek bazsalikomjai:

Mediterrán típusú bazsalikom – Sweet basil - kerti bazsalikom, olasz fűszer bazsalikom, Bush basil - görög törpe bazsalikom

Thai típusu bazsalikomok, Dél-kelet ázsiai konyha bazsalikjai. Thai sacred basil – krapao, Thai sweet basil – horapha, Thai lemon basil - manglak

Indonéz bazsalikom – Kermangi, Ruku-ruku, Lampes

Malay bazsalikom – Kemangi, Ruku-ruku hitam

Trópusi Afrika és a Ázsia bazsalikomja az Ocimum gratissimum.


2, A bazsalikomról, mint növényről

A bazsalikom őshonos Indiában, Afganisztánban és Pakisztánban, ahol többéves kultúrában termeszthető félcserje. Erősen aromás, a benne levő változó összetételű különböző kémiai összetevőjű illóolajtól, mely függ a változattól és a tartási körülményektől is. Aromájának legfőbb összetevői: 1,8 cineol, linalool, citral, methyl chavicol (estragole), eugenol és methyl cinnamate. A mi klímánkon általában egynyári növény, mely átlagosan 50-80 cm magasra nő meg. Szára négyzetes, vagy kerek keresztmetszetű. A levelek színe szerint két fő csoporba sorolhatóak, zöld levelűek és bíborvörös színűek. Leveleinek alakja és mérete is igen változatos. A legkisebb levelei görög, törpe, bokros „Bush” bazsalikomoknak (Ocimum basilicum var. minimum) vannak, alig körömnyiek. Az tipikus olasz, mediterán bazsalikomok - 'Genovese', 'Mammoth', 'Large Leaf' levelei a legnagyobbak, melyek akár 10 cm-esek is lehetnek. A thai fajták 'Siam Queen', 'Thai Queen'- levelei csúcsosabbak, simábbak, az olasz fajták általában oválisabbak, ráncosabbak és domborúbb kanál alakúak. Érdekes levele van a fodros bazsalikomnak- 'Ruffles', mely megtalálható zöld és bordó levéllel is. Létezik pár foltos levelű hibrid is. Virága fehértől kezdve, rózsaszínen keresztül, bíborszínűig lehet.

A bazsalikom aromáját tekintve több csoportba sorolható. Vannak a tipikus bazsalikom aromával bírók, vannak melyekre citromos aroma jellemző (Ocimum basilikum var. citriodorum) és néhány más bazsalikom különlegesség, mely egyéb aromákat is tartalmaz (ánizs, fahéj, kámfor).

Legalább 150 változata van, különböző mérettel, színnel és illattal, melyekkel ma már világszerte elterjedt. Leginkább hat alap változat ismert. Az Ocimum basilicum - kerti bazsalikom, mediterrán bazsalikom (Sweet Basil, St Josephwort), az Ocimum basilicum var. purpurascens - bíborvörös bazsalikom (Dark Opal Basil), az Ocimum basilikum var. citriodorum, Ocimum americanum - citromos bazsalikom (Lemon basil, Lime basil), az Ocimum basilikum var. minimum - bokros bazsalikom, görög bazsalikom (Bush basil, Grek basil, Dwarf basil), az Ocimum tenuiflorum (sanctum) - indiai szent bazsalikom (Holy basil, Tulsi) és az Ocimum kilimandscharicum - afrikai bazsalikom, kámfor bazsalikom. Ezekből is a legelterjedtebb a kerti bazsalikom, a görög bazsalikom és bíbor nazsalikom. A levele és virága a leginkább hasznosított része, melyet a virágzás legelején, vagy azt közvetlenül megelőzően szednek.

A nyugati kultúrában a maditerán típusú "Sweet" bazsalikom a legelterjedtebb. Indiában a Közel-Keleten és néhány csendes óceáni szigeten őshonos. Egynyári növény, erős illattal, zöld közepes méretű levelekkel. Magassága átlagosan 50 cm. Kis fehér virága van. Levele tartalmaz 1,8 cineol-t, linalool-t, egy kevés estragole-t és eugenoles-t. A kelet-európai bazsalikomok több eugenolt tartalmaznak. Temérdek változatát és hibridjét termesztik Használják tésztákhoz szószokban, salátában, paradicsom fűszerezésére. Jól harmonizál a hagymával. Nem érdemes megvárni a virágzását, használjuk frissen, főzés nélkül.

A bíborvörös „Purple" bazsalikomok, nevüket az szokásos zöld levélzettől eltérő bíborszínű levélzetről kapták, melyet a 200 ppm-et is elérő anthocyanine fest szép bíborszínűre. Virágaik is általában rózsaszínes, lilás árnyalatúak. Aromájuk általában nem marad el a zöld változatoktól. Szokták használni, fűszeres zselék, fűszer ecetek megfestésére is.

A bokros, (görög) „Bush", törpe „Dwarf” bazsalikom Dél-Amerikában őshonos. Egynyári, kis zöld levelű növény. Magasságra fele akkora, mint a "Sweet" bazsalikom. Illatos virága kicsi és fehéres. Különösen alkalmas cserépbe ültetésre, ablakban tartásra. Salátákba igen ízletes.

A citromos „Lemon" bazsalikom is egynyári növény. Levelei világos, fényes, sárgászöldek, erős citromos aromával, melyet a jelentős citral tartalomnak köszönhet. Virágai halványak, fehéresek. Érzékeny növény, nem tűri a hidegebb klímát és a kezelése is nehézkesebb. Gyökere érzékeny, ezért az átültetést nem kedveli, ne palántázzuk, hanem közvetlenül ültessük.

Az indiai "Sacred", "Holy" bazsalikom aromája, eltérő a mediterrán bazsalikométől, mely szintén erősen fűszeres a benne levő 30 % sesquiterpenoidnak, a ß-cayophyllene és a 30 % phenylpropanoidnak, a methyl eugenolnak Tartalmaz még jelentős mennyiségű, 10 % methylchavicol-t.

A kelet-indiai bazsalikom (Ocimum gratissimum) a legnagyobbra megnövő évelő bazsalikomfajta. Magassága elérheti a 2,5 m-ert. Őshonos Afrika és Ázsia trópusi területein. Aromájában jobban dominál a szegfűszeges illat. Kémiailag nagyon összetett, tartalmaz augenol-t, thymol-t, citral-t, ethyl-t, cinnamate-t, geraniol-t és linalool-t. Az Európában forgalmazott összes változata nagyon gazdag eugenolban. Jelentős gyógyhatásai mellett, fűszerként elhanyagolható a használata.

Az afrikai kámfor bazsalikom, nevét erősen kámforos aromájáról kapta. Évelő növény, mely őshonos Afrikában. A kámfor mellet tartalmaz még 1,8 cineolt is. A hibridjeiben ('African Blue') csekélyebb mennyiségű és rosszabb minőségű kámfor van.

(Nem tudom hova soroljam, és mit írjak a "mexikói"-nak nevezett bazsalikomokról)

Szokták a bazsalikomot egy másik csoportosítás szerint négy csoportba sorolni, mint mediterrán típusú bazsalikomok, indiai bazsalikomok, thai típusú bazsalikomok, és afrikai bazsalikomok.

Az érdekesség kedvéért érdemes talán pár szót írni a „kínai bazsalikom” -nak, vad szezámnak, fekete csalánnak nevezett növényről is (Perilla frutescens), mely tulajdonképpen igazából nem bazsalikom. Nyugaton egyáltalán nem elterjedt, Dél-keletről, Kelet-ázsiából származik. Kinézetre némileg a fodros bazsalikomhoz hasonlít. Aromáját nehéz leírni, leginkább a fahéjra, ánizsra és igazi édesgyökérre emlékeztet. Angol neve: Beefsteak plant, Chinese Basil, Wild sesame. Német neve: Schwarznessel, Chinesische Melisse, Wilder Sesam, Perilla. Két fajtája van, az egyik a Perilla frutescens var. Crispa, melyet keleten „shiso”-nak, „Chi ssu”-nak neveznek. A fodros bazsalikomhoz hasonlóan, létezik zöld levelű – „Ao-shiso” és bordólevelű – „Aka-shiso” változata. Látványos és aromás leveleiért termesztik, amit frissen használnak. A másik fajtája a Perilla frutescens var. frutescens, mely „Egoma”-ként ismert Japánban és magjának olaj kivonatát használják Shintoista ceremóniákon. Értékes táplálék kiegészítő is. Alkalmanként szárított magját fűszerként használják. Laoszon a Perilla ocymoides – „Nga chieng” ismert.


3, Bazsalikom nevelése és felhasználása - jó tanácsok kertészeknek

A bazsalikom nedvesség, fény és melegigényes növény, mély rétegű, jól átjárható, humuszban és tápanyagokban gazdag talajon érzi jól magát. Fényhiányban megnyúlik, és édeskés aromája is hiányzik. Száraz talajon, hidegben bőrszerű, belső értékekben szegényes leveleket fejleszt. Magja 4-5 évig megőrzi csíraképességét, optimális körülmények (20-22C) között 10-14 nap alatt kel ki.

Nem kimondottan a mi klímánkon érzi jól magát, ezért némi odafigyelést és gondoskodást igényel. Fagy és hidegérzékeny, nem bírja a tartós 10 C alatti hőmérsékletet. Tartásánál a következőket érdemes szem előtt tartani:

A talaja legyen laza és humuszgazdag. A helye legyen szélvédett, huzatmentes, világos, napos. Napi 5 óra közvetlen napfényt igényel. Bőségesen öntözzük, de hidegebb időben kevesebb vizet igényel, főleg fiatalon. Csak edzett, erős növényt ültessünk ki. Kiültetésre alkalmasabbak a robosztusabb fajták. Lehetőleg egyesével ültessük és ne csoportosan bokorba. Érdemes esetleg figyelembe venni, melyik változat fusarium (konídiumos gomba) rezisztens.

Ha több fajtát tartunk és szeretnénk magot venni róluk, hogy újra vessük őket, akkor szeparálni kell a különbözőeket, mert könnyen kereszteződnek. Tartsunk akkora távolságot a fajták között, amekkorát csak a kertünk enged, 50 m távolság megfelelő lehet.

Van egy mondás, mely szerint a bazsalikom annál jobban nő, minél többet veszel el tőle. Ennek az igazsága az, hogy új, zsenge hajtásokat akkor hoz, ha visszább vágunk belőle. Lehetőleg ne leveleket csipkedjünk, hanem egy egész hajtást vágjunk le róla. Ezzel jobb aromát és bokrosabb növekedést érhetünk el.

"Frint" tanácsai és tapasztalatai az egynyári bazsalikomokkal

Szabadban május első hetében érdemes vetni, morzsalékos talajba, max.1cm mélyre. Takarjuk homokkal kevert kerti földdel, kelesztő öntözést meghálálja. Fűtetlen fóliasátorba már áprilisban vethető, 10 nap alatt kikel, vélhetően a magas páratartalom miatt. (Származása okán a bazsalikom kedveli a magas páratartalmú helyeket, intenzív aromaanyagai ilyen feltételek mellett alakulnak ki.) Jómagam hol zöld, hol bíbor levelű (red rubin) változatokat termesztettem, az eltérést talán csak az aromaanyagokban vettem észre, a zöld lényegesen gazdagabb ezekben. (Párhuzamos kísérletet 2004-ben végzek.) A növény jól bírja az átültetést, palántázást. Csoportosan palántázva is jól növekedett, bokrosodott. Virágzás előtt vissza lehet csípni (körömmel) a szárát, jobban bokrosodik, talán több virágot is hoz. Gyakran kell locsolni, lehet este is, ilyenkor fenséges illata betölti a kertet. A kíméletesen, de alaposan megszárított virágzat sokáig őrzi illatát. Magja sötétbarna, feketés színű, házilag is könnyen kinyerhető, és száraz helyen papírzacskóban 3-4 évig garantáltan csíraképes marad.

Évelő bazsalikomok nevelése

Az évelő bazsalikomok tartásához magas páratartalom és sok fény szükséges. Télen az optimális hőmérséklet 15-20 C. Az idősebb, fásodott szárú példányok, nem szeretik, ha nedves talajban állnak. Ügyelni kell a megfelelő tápanyag utánpótlásra. Adott esetben alaposan visszavághatjuk. Az évelő bazsalikomok általában a leggyorsabban és legjobban dugványról szaporíthatóak. Az áprilisban vágott dugvánnyal, már május elején szép fiatal növénnyel örvendeztethetjük meg barátainkat, vagy saját magunkat. Mivel ilyen jól és gyorsan szaporítható, nem feltétlenül érdemes évelőként tartanunk, teleltetnünk. A dugványokkal, gondoskodhatunk magunknak minden évben új és friss növényről.

A bazsalikomot a legjobb frissen használni. Aromáját megőrizhetjük olíva olajba téve, vagy lefagyasztva. Szárítva csak szánalmas emléke lehet a frissnek. Híres bazsalikomos étel a pesto, mely leginkább méltó kulináris dicsérete a bazsalikomnak. Fenségessé tud tenni egy egyszerű salátát is. Leghíresebb a capri saláta, mely mozarella sajt, paradicsom, olíva olaj, bazsalikom és oregánó felhasználásával készül. Érdemes kipróbálni, tojásos, túrós krémek készítésénél. Olajos húspácokba is tehetjük, de ne használjuk sütésnél, ne süssük soha együtt az étellel. Sütés után, tálalás előtt tegyük az ételre, összevágva. Egyes fajták kiváló teát, gyógyteát adnak, ekkor viszont használhatjuk szárítva is.


4, A bazsalikomról, mint gyógynövényről

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
Terhesség alatt sem külsőleg, sem belsőleg ne használjuk illóolaját. Gyógyászati célból ne alkalmazzuk a terhesség ideje alatt, szoptatás közben és ne adjuk csecsemőnek, kisgyermeknek.
(Normál konyhai használatra, fűszer mennyiségben, nem ártalmas ilyen esetben sem.)

A bazsalikom (Ocimum basilicum) gyógyhatásai:
antidepresszáns, antiszeptikus (fertőzésgátló), baktériumölő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köptető, frissítő, enyhíti a viszketést és a hányingert, serkenti a mellékveseét.

Az indiai szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) gyógyhatásai:
görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintjét, (adaptogenic).

Gyógyászati hasznosítása:

Gőzének a belélegzése enyhíti az orrdugulást.

Összevágott friss levelével, horzsolást, zúzódást, rovar csípést dörzsölhetünk be vele, hogy

Főzetével gyengélkedő beteget lehet kezelni.

Tinktúráját kombinálhatjuk orvosi tisztesfűvel és vízmelléki csukókával, ingerlékeny állapotnál vagy örménygyökérrel és izsóppal, köhögésre és hörgőhurutra.

Szirupja használ a köhögésre.

Levével és mézzel viszkető, beteg bőrt lehet lemosni.

A bazsalikom levének és fahéj és szegfűszeg főzetének keverékével, megfázást lehet kezelni.

Illóolajának párlatát használják, orrdugulásra, enyhe nyugtatónak, kedélyjavításra, relaxáció elősegítésére. Keverni lehet a fürdővízbe, ideges, ingerlékeny, fáradtságnál, szellemi és testi kimerültségnél, szorongásnál. Semleges olajával be lehet dörzsölni a mellkast, asztma, vagy hörgőhurut esetén. Lehet masszázs olajnak használni, akár más olajokkal vegyesen, rossz közérzet, gyengeség leküzdésére.

Alkalmazása a hagyományos gyógyászatban:

Manapság a nyugati világban a bazsalikomot általában fűszerként használják, gyógyászati alkalmazása nem terjedt el széles körben.

Sokféle panasz kezelésére használják. Használják nyugtalanság és feszültség esetén, fáradtságra és tompultságra, nyugtalanságra, fejfájásra és migrénes fejgörcsre, köhögésre és meghűlésre, lázra, orrmelléküreg-gyulladásra, torokfájásra, bélgörcs és hascsikarás esetén, szélgörcsre, székrekedésre, emésztést serkentőnek, vérbőségre, vastagbélgyulladásra, menstruációs görcsökre, vágásos és horzsolásos sérülésre, rovarcsípésre, izomhúzódásra, izomlázra.

Gőzének inhalálása könnyíti az ott dugulását.

A bazsalikom magok, enyhe antibiotikumot tartalmaznak, melyeket ha dunsztkötésbe teszünk, csökkenti a bőr fertőzését és egy kicsit segíti a bőr sérülésének gyógyulását. A bazsalikomot, bőrbetegségek gyógykenőcseként is használják, mely segíti a pattanás, pörsenés gyógyulását.

A teáját nyugtató hatásúnak mondják, mely este fogyasztva, segíti az elalvást.

Levelének rágcsálása, evés előtt, étvágygerjesztő hatású. Teája evés után, fokozza a gyomornedvek működését, csökkenti a gázok képződését és a felfújódást, így elősegíti az emésztést.

Kínai gyógyászatban használják a vese működési zavarainál, szájsebeknél.

Az Ayurvéda gyógyászatban, nedvét ajánlják kígyómarásra, általános frissítőnek, megfázásra, köhögésre, izületi gyulladásra, étvágytalanságra, bőrproblémákra, maláriára, fülfájásra, de főleg lázcsillapításra. A klasszikus recept javaslat, "Holy Basil", fekete bors, gyömbér és méz keveréke, mely fertőzés megelőzésére való és a láz csillapítására.

Mivel a "Holy Basil" alkalmas a vérnyomás alacsonyan tartására, ezért vélik, hogy jól együtt működik a szívvel, miáltal segíti a testet a megpróbáltatás és a terhelés leküzdésében.

A "Holy Basil"-t használják a vér cukorszintjének csökkentésére, jól csökkenti még a lázat, hörgőhurut gyulladást, az asztmát, stresszt és a fekélyes gyulladást is. Kutatások igazolták, hosszas megfigyelés után, hogy némely cukorbetegségnél, tényleg hatásosan csökkentette a vér cukorszintjét. Indiai kutatók bizonyították a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító képességét, valamint, hogy gátolja a spermák termelődését.

Használják Belizben, a késlekedő menstruáció megindítására és a nehéz napok könnyítésére, fülfájást is kezelnek vele.

A mexikóiak kezelnek vele "susto"-t, gyomorbél elzáródást. A gonosz szellemek elleni védelemnek is jól használatosnak tartják, tisztító hatást tulajdonítanak neki.


5, Bazsalikom változatok áttekintése

A következő áttekintő felsorolást leginkább különböző kertészeti árudák katalógusai alapján állítottam össze. A csoportosítás nem igazán pontos és a sorrendnek sincsen sok szerepe, de azért remélem megfelelően átfogó (az interneten rendelhető fajták szerintem mind szerepelnek benne), még ha nem is túl bőbeszédűre sikerült. A katalógusokban való könnyebb keresgélést segítendően lehetőség szerint feltüntettem az angol, német, esetleg olasz, vagy francia neveket is.

Ocimum Basilikum 'Aussie Sweetie' - "ausztrál kedves" oszlopos bazsalikom - Greek Column basil
Támasztékot igénylő "oszlopos", a klímánkon ritkán és későn virágzó, 90-120 cm magasra növő, ritka fűszer bazsalikom, jó összetett aromával. Levelei kis méretűek és finom illatúak.

Ocimum basilicum 'Genovese', 'Sweet Genovese' - Sweet Genovese Basil
A klasszikus bazsalikom. A legismertebb és legkedveltebb, egynyári, olasz bazsalikom fajta. Nagy sötétzöld, ívelt 7,5-10 cm hosszú és 5-7 cm széles levelei vannak, a tipikus bazsalikom aromával. Megfelelő hőmérsékleten gyorsan nő. Magassága elérheti a 150 cm-ert, de jobb ha nem hagyjuk 90 cm-nél magasabbra nőni. Fehér virágát a méhek nagyon kedvelik. Nem kényes növény. Paradicsom salátába nagyon jó.

Ocimum basilicum 'Sweet Genovese Select' ft
heirloom

Ocimum basilicum 'Sweet Genovese Compact'

Ocimum basilicum 'Special Select'
Egynyári bazsalikom. Magassága kb. 70 cm

Ocimum basilicum 'Compatto'
Fusarium (konídiumos gomba) rezisztens, egynyári változat. A 'Genovese' egyik gondos szelekciója. Magassága kb. 70 cm.

Ocimum basilicum 'Nufar' F-1 - Nufar Basil
Az első leginkább fusarium rezisztens 'Genovese' bazsalikom hybrid. A levelei 10 cm hosszúak. A növény egynyári és kb. 60 cm magas. Jó pestóba és egyéb fűszeres ételekbe.

Ocimum basilicum var. neapolitanum - Napoletano Basil - Neapolitanisches Basilikum
Csodálatos variáció Dél Olaszországból. Aromáját tekintve az egyik legjobb egynyári fajta. Íze kissé borsos, enyhe ánizs és menta aromával. Ráncos, nagy, akár 12 cm-es, világoszöld levelei, finom mintázatúak. A növény magassága 65-70 cm. Paradicsomsalátához, csirkéhez, grill ételekhez, tésztához kiváló. Levele megfelelő méretű egy szendvics egyik rétegének is! Több meleget igényel.

Ocimum basilicum var. crispum 'Crispum' – salátalevelű bazsalikom - Lettuce Leaved Basil - Salatblattrig Basilikum
Olaszországban az egyik legkedveltebb egynyári bazsalikom. Bőven termő, zsenge, ráncos, erősen fűszeres levelei vannak. Fokozottan szélérzékeny. Magassága kb. 60 cm. Jó tojásételekhez, halakhoz, paradicsomhoz, és csirkéhez. Íze jól harmonizál a fokhagymával. A rómaiak hittek benne, hogy az előírás szerint ültetett bazsalikom nélkülözhetetlen a sikeres átokhoz és rontáshoz, ezért a kezdeti időszakban, már a birtoklása is elegendő volt a boszorkányság bizonyításához.

Ocimum basilicum 'Green Ruffles' – fodros bazsalikom (zöld) - Green Ruffles Basil, green - Basilikum 'Grünes Krauses'
Nagyon finoman, ráncos, fodros zöld levelei vannak. Nagyon aromás és dekoratív egynyári bazsalikom. Magassága kb. 60 cm.

Ocimum basilikum - - Provance-Basilikum - Basilik de Provance
Dél-Franciaországból származik. Ott friss bazsalikomként a piacokon, főleg ezt a fajtát láthatjuk. Bokrosan növő, évelő fajta. Levelei nagyobbak a 'Bush' bazsalikomoknál, de kisebbek, a normál fajtáknál. Magassága kb. 50 cm. Jól egyesíti az előbb említett két fajta tulajdonságait. Aromája a megszokott.

Ocimum basilicum 'Valentino' - Valentino Basil
Az egyik legjobb ízű, csodálatos illatú, nagylevelű változat. Használhatjuk frissen, vagy szárítva. A legjobb ízű bazsalikomok szelekciójából származik. 30 cm magasra megnövő, erőteljesen tömött növény.

Ocimum basilicum 'Oriental Breeze' – "keleti szellő"
Az 'Oriental Breeze' egy új dísz bazsalikom. Bíbor virágai jó kontrasztot adnak nagy zöld levélzetével. Jó fűszeres illata van.

Ocimum basilicum 'Mammoth' – "mamut" bazsalikom - Mammoth Basil
A legnagyobb levelű hibrid, a „saláta levelű” – 'Lettuce-leafed' típusú bazsalikomok között. A neve mindent elárul, mammoth – mamut. Levelei nem csak nagyok, 10 cm hosszúak, de jó illatúak és jó ízűek. Sok szakács a „Genovese” bazsalikomnál jobban szereti, még kellemesebb aromája miatt, ami kevésbé szegfűszeges.

Ocimum basilicum 'Large Leaf’ – nagylevelű bazsalikom – Italian Large-Leaf Basil
Nagy, bőven termő, nagylevelű bazsalikom. Levelei 5-8 cm nagyok, ráncosak és különösen aromásak, de kevésbé szegfűszegesek. Magassága kb. 65-80 cm.

Ocimum basilicum 'Marseillais' – marseillesi bazsalikom
A 'Marseillais' a egyik legjobb fajtája az „igazi” bazsalikomnak.

Ocimum basilicum 'Spice' - Spice Basil

Ocimum basilicum ’Medinette’


Bíborszínű bazsalikomok

Ocimum basilicum 'Ararat' - Ararat - Basilikum 'Ararat'
Szép sötétzöld levelű hibrid, bíbor mintázattal. Erős aromája van, édesgyökér ízzel. Egynyári bazsalikom, kb. 60 cm magas. Salátába, pestóhoz, paradicsomhoz használják.

Ocimum basilicum 'Osmin' - Osmin Purple/Red - Basilikum 'Osmin'
A legsötétebb bíbor bazsalikom. Cakkos levelei sötét bíbor színűek, kicsit kisebbek, mint a 'Rubin'-nak. Egynyári bazsalikom. Magassága kb. 60 cm. Tehető ecetbe, de dísznövényként is jó.

Ocimum basilicum 'Purple Delight' – "bíbor gyönyörűség"
Új, javított, egynyári, bíborvörös fajta, közepes méretű, kb. 60 cm magas, levelei intenzív aromájúak. Erős termetű.

Ocimum basilicum purpurescens 'Opal' - Opal Basil

Ocimum basilikum purpureum 'Dark Opal' – "sötét opál" - Dark Opal Basil - Basilikum 'Dark Opal'
Ezt a mutatós egynyári bazsalikom változatot 1950-ben fejlesztették a Connecticut Egyetemen. Sötét, mélybíbor, néha mintás levelei vannak, melyek szép kontrasztot adnak rózsaszín virágaival. Kicsit érzékenyebb, mint a 'Genovese', aromája hasonló, enyhe citrusossággal. Magassága kb. 50-60 cm. Kitűnő gyógy- és jegesteába.

Ocimum basilicum var. purpurescens 'Rubin', 'Red Rubin' - Rubin Basil - Basilikum 'Rubin'
Vöröslevelű új, egynyári változat, amely a 'Dark Opal' szelekciójából származik. Levele kicsit nagyobb és mélyebb bíbor színű. Virágzata rózsaszínű. A növény magassága eléri a 60-90 cm-ert. Illata a leginkább fahéjszerű bíbor változatok között. Frissen használjuk, hogy megőrizze szép színét, mellyel könnyen színezhetünk ecetet, zselét. Jó salátákba, omlettekbe, tésztához.

Ocimum basilicum var. purpurescens 'Purple Ruffles' – fodros bazsalikom (bíbor) - Purple Ruffles - Basilikum 'Rotes Krauses'
1985-ben „All-American Selection”, 1987-ben "All American Winners" dijjat kapott egynyári bazsalikom. Nagy, sötétvörös, bodros levelei a főér mentés behajlanak, szélükön fűrészesek, mélyrózsaszín virágai vannak. Az egyik legjobb aromája van a vörös levelűek között. Illata gazdag és fűszeres kissé ánizsosabb. Genetikailag nem túl stabil, mert csodálatos mély gránit színű levelei, nagy szomorúságunkra, könnyen visszatérnek zöldre. Levelei, sokszor a teljes visszatérés helyett, pompás, vegyesen zöld és bíbor színezetet adnak. Magassága kb. 45-60 cm. Melegkedvelő, ne kezdjük túl korán az ültetését és a kiültetését sem.

Ocimum basilicum 'Violetta Aromatico' - 'Violetta Aromatico' Basil
Pazar sötét bíborvörös levelei vannak. Leveleit szedhetjük, amit elérik a 2,5 cm hosszúságot. Magjait, lehet direkt helybe vetni, de kora tavasszal elő is nevelhetünk hozzá palántát.

Ocimum basilicum 'Pixie' – "kis manó" bazsalikom - Pixie Basil
Élénk bíbor, apró levelei vannak, jó bazsalikom aromával. Morzsolhatjuk salátába, zöldbabhoz és ecetbe. Habár nem olyan kicsi, mint a ’Miniature Purple’, de jól tartható cserépben, ablakban. A hideget tűri. Szép díszkertben is.

Ocimum basilicum ’Ebony Wonder’ – "ében csoda" bazsalikom - Ebony Wonder Basil
Megdöbbentően díszes, hidegtűrő bazsalikom. Egy bíbor „Thai” bazsalikom magjaiból származik. Levele sötét bíbor színűek, világos zöld tarkítással. Virágai rózsaszínűek. Illata erősen ánizsos. Jól vegyíti az olasz és a thai konyha ízeit.


Törpe, bokros, görög, illetve kislevelű bazsalikom

Ocimum basilicum var. minimum 'Minimum Greek' – görög törpebazsalikom - Greek Mini Basil - Griechisches Buschbasilikum
Egynyári hibrid. Egyenesen növő, metszés nélkül is mindig egyenletes formát képező kis bokor, lényegesen kisebb levelekkel, mint a hagyományos fajtáknál, viszont kellemes erős aromával. Magassága kb. 20-30 cm. Görögországban inkább dísznövényként és a szúnyogok távoltartására használják.

Ocimum basilicum var. minimum 'Spicy Globe' – "fűszeres gömb" - Spicy Globe Basil - Buschbasilikum 'Spicy Globe'
Egy igazán csinos kis tömött, törpe, egynyári hibrid bazsalikom. Levelei apróak. Erőteljesen elágazó, bokrosodó, intenzív levéltermeléssel. Lassan virágzik, virágai fehérek, és 7 -8 cm száron a növény tetején vannak. Jól nevelhető cserépben, 20-40 cm magasra nő meg. Aromája fűszeres, kis citromossággal és mentával. Jól harmonizál a paradicsom ízével, grillezett húsokkal, halételekkel és báránnyal. Vonzza a méheket, alkalmas dísznövénynek és fűszernövénynek is.

Ocimum basilicum var. minimum 'Green Globe' - "zöld gömb" - Green Globe Basil - Buschbasilikum 'Green Globe'
Az olasz eredetű bokros bazsalikomok látványos továbbfejlesztése. Sűrű, tömör gömb formájú kis egynyári bokrocska, feltűnő tökéletességgel. Átmérője 50-70 cm.

Ocimum basilicum var. - - Türkisches Buschbasilikum
Nagyon kicsi levelű, egynyári bazsalikom. Illata rendkívül különleges, szinte parfümös. Alakja gömb alakú. Magassága 30 cm.

Ocimum basilicum var. - - Rotes Buschbasilikum
Évelő bazsalikom. Magassága kb. 40 cm.

Ocimum basilicum var. 'Oman' - - Rotes Buschbasilikum 'Oman'
Dugványról szaporítható évelőként, vagy egynyáriként tartott bazsalikom. Levelei meglehetősen vörösek. Magassága kb. 40 cm, átmérője 30 cm. Valamivel nehezebb tartani és átteleltetni.

Ocimum basilicum 'Fino Verde' - Fino Verde Basil - Basilikum 'Fino Verde'
Tömör, törpe egynyári bazsalikom hibrid, intenzív bazsalikom illattal. A legjobb bazsalikomnak számít pestóhoz. Leveli kis méretűek, de vastagok és nagyon koncentrált aromával rendelkeznek. Kiváló cserépben tartáshoz. Eleinte lassan fejlődik és későn virágzik. Viszonylag hamar szedni kell a levelit, mert nem szereti, ha nagyon betömörödik. Magassága kb. 70 cm, átmérője 25 cm. Nem azonos a ’Feines Grünes’-sel, habár a nevének jelentése azonos.

Ocimum basilicum minimum 'Finissimo Verde de Palla' - 'Finissimo Verde de Palla' Basil
Egy bámulatos, 25 cm átmérőjű törpe bazsalikom. Formája, mintha gömb alakúra lenne nyírva. Nagyon kicsi levelei, csodálatos illatúak.

Ocimum basilicum var. minimum 'Bush' - Bush Basil
Meleget igényel. Levelei aprók és illatosak. Aromáját a főzés során elveszti. Jó társnövénye a paradicsomnak, távol tartja a rovarokat.

Ocimum basilicum var. minimum 'Spicy Bush' - Spicy Bush Basil
Csinos gömb alakú növény, apró, nagyon aromás levelekkel. Lassan szökik magba, kivalló cserépben tartáshoz. Magassága kb. 25 cm.

Ocimum basilicum 'Minette' - Minette Basil
Egy új, javított, tökéletes gömb alakú törpe bazsalikom, anélkül, hogy szükséges lenne alakítanunk. 25 cm magasra nő meg, jó választás cserépben tartásra. Vonzza a méheket és a lepkéket.

Ocimum basilicum 'Yiotis'
Sűrű, tömött, egynyári görög bazsalikom, temérdek kicsi zöld, nagyon fűszeres levelekkel. Későn virágzik. Ideális cserépben tartáshoz. Magassága kb. 20 cm.

Ocimum basilicum 'Minimum' - Dwarf Basil

Ocimum basilicum 'Green Bouquet' – "zöld csokor" - Green Bouquet
A ’Green Bouquet’-nek kis méretű illatos levelei vannak. Jól illeszkedik húsokhoz, babhoz, tésztához, rizshez. 30-50 cm magasra nő meg.

Ocimum basilicum ’Dwarf Piccolo’


Különleges, eltérő aromájú bazsalikomok

Ocimum basilicum americanum – zöldcitromos bazsalikom - Lime Basil - Zitronenbasilikum<
Heirloom változat. Kis, sötétzöld, zöldcitrom illatú levelei vannak. Aromája hasonlít a 'Lemon' bazsalikomhoz.

Ocimum basilicum americanum – citromos bazsalikom - Lemon Basil – Zitronenbasilikum, kleinbattrig
Egynyári heirloom változat. Kis, citrom illatú levelei, fehérszínű virágai vannak. Magassága kb. 60 cm. Legjobban ablakban, vagy üvegházban tartható, mert hidegérzékeny. Jól használható levelei felaprítása nélkül is, akár díszítésre is, fagylaltokra, krémekre, desszertekre.

Ocimum basilicum americanum - Hoary Basil - Wildes Basilikum
Jáván és Malaysiában "Kemangi"-ként ismert, évelő bazsalikom. Aromás leveleit a "Laksa"-hoz és a "Malay-Kínai" rizsgombockás leveshez használják. Magassága kb. 60 cm.

Ocimum basilicum var. citriodorum 'Lemon' - Lemon Basil - Zitronenbasilikum
Kislevelű, 45 cm magasra megnövő heirloom változat. Levele jó salátákba és halételekhez. Jó teába téve.

Ocimum basilicum var. citriodorum 'Sweet Dani' - Sweet Dani Lemon Basil - Zitronenbasilikum 'Swet Dani'
Dr. Jim Simon fejlesztette ki a Purdu Egyetemen. A magasabb, 68% citromos illóalaj (citrat) tartalma miatt erősen citromos aromájú, egynyári bazsalikom. 1998-ban, az USA-ban "All-American Winner" díjjat kapott. Levelei kicsik, világos olíva olaj zöldek. A növény magassága kb. 40-60 cm. Csirkéhez és halételekhez jól használható. A magok 17-18 fokon csíráznak.

Ocimum basilicum var. citriodorum 'Indonesian Kemangie' - Indonesian Kemangie Lemon Basil
Egy nagyon különleges bazsalikom, elbűvölő citrom illattal és tetszetős megjelenéssel. Hegyes levelei halvány zöldek. Magassága 30-50 cm. Használható teába, gyógyteába, fűszeres húsételekbe, halételekhez, potpourriba. Magjai szintén citrom illatúak.

Ocimum basilicum var. citriodorum 'Mrs. Burns' - Mrs. Burn's Lemon Basil – Zitronenbasilikum, grosblattrig
Egy olyan heirloom változat mely a mi klímánkon is jól tartható szabadban. 60 évenát dolgoztak rajta Délkelet-Mexikóban. Aromája a legcitromosabb a citromillatú bazsalikomok között. Termetre is nagyobb és egy kicsit kevésbé érzékeny. Levelei világoszöldek, csodálatos citrus illatúak. Erősen virágzó, hatalmas világos rózsaszínű virágzattal. Aromája kiváló, kissé bergamot narancsra emlékeztető (Earl-Grey tea) Jó teába, ecetbe, zselébe, salátákba, tengeri ételekhez.

Ocimum basilicum var. 'Licorice' - Licorice Basil
Nagyon illatos, egynyári bazsalikom. Virágai világos bíbor színűek. Aromája édesgyökérhez hasonlít. Legjobb aromája a nap elején van. Magassága kb. 40-50 cm. Édes aromája miatt ól használható potpouriba, paradicsom szószba. A római időkben azért termesztették, hogy a skorpió csípését kezeljék vele. Krétán a könnyekkel öntözött szerelmet szimbolizálta.

Ocimum x citriodorum ’Lesbos’ – Greek columnar, Lesbos Basil
Hidegtűrő, 90-120 cm magas bazsalikom. Egyesek szerint a legkomplexebb erős illatú bazsalikom. Illatában először a fahéj érződik és csak a hátterében a többi aroma és a szegfűszeg. Nagyon jó „cincinnati” stílusú spagetti szószba.

Ocimum basilicum x 'Blue Spice' F1 - Basil 'Blue Spice' F1
Sikeres keresztezése egy vörös bazsalikomnak és egy citromos bazsalikomnak, mely erős és egységes növényt adott, díszes, bíbor hajtásokkal, világos bíbor virágokkal és fűszeres vanília aromával. Egynyári növény. Magassága kb. 40 cm. Különleges cserepes bazsalikom lehet. Jól használható gyümölcssalátákba, szárnyasokhoz, köretekhez.

Ocimum basilicum 'Thai'Horapha – Thai Basilikum
Csodálatos, egynyári dísz és fűszer bazsalikom, erős ánizsos illattal. A Thai konyhában, széles körben használt fűszer. Levelei alapvetően zöldek, kissé bíbor színűek. Magassága 45 cm, szélessége 45-60 cm.

Ocimum basilicum 'Siam Queen' – Sweet Thai Basil - Thai Basilikum
Egynyári thai bazsalikom fajta. 1997-ben, az USA-ban elnyerte az "All-American Winner" díjat. Erős, tartós és jó illatú változat. A virágfejek mély bordó színűek, melyeket feltűnővé tesz fényeszöld, fokozottan illatos levele. Magassága 30-40 cm. Díszítésre és fűszernek egyaránt jó. A thai konyha elengedhetetlen része, levesek, párolt húsok, raguk és halételek ízesítésére használják.

Ocimum basilicum 'Siam Queen' - Siam Queen large Thai - Thai Basilikum

Ocimum basilicum 'Siam Queen' - Siam Queenette small Thai - Thai Basilikum

Ocimum basilicum 'Thai Queen'
Valószínűleg megegyezik a ’Siam Queen’-nel.

Ocimum basilicum ’Thai Dwarf Anise’

Ocimum basilicum ’Thai Magic’
A legrobosztusabb thai bazsalikom. Enyhébb és édesebb a többi bazsalikomnál. Enyhén ánizsos. Élénk, zöld levelei vastagok és lédúsak. Hosszúságuk elérheti a 8 cm-ert. Párolva remek köret lehet. Ragyogó bíborvörös virágzata kontrasztos a lombozattal, ami szép dísznövénnyé is teszi. Magassága kb. 50-60 cm.

Ocimum basilicum 'Magical Michael' - Magical Michael Basil
2002-ben „All-American Selection” győztes, különösen díszes, bőven virágzó, friss, tömött levélzetű bazsalikom. Lombozata bájos, zöld, bíbor szárral. Virágai krémfehérek. Jól tartható cserépben is. Fűszernövénynek és dísznövénynek is egyaránt alkalmas. Nagyon illatos a díszbazsalikomokkal összehasonlítva, de kevésbé aromás a fűszerbazsalikomokhoz képest. Magjai 20-23 fokon csíráznak ki 2-4 hét alatt.

Ocimum basilicum ’Morpha’
Szára bíborvörös. Levelei tojásdadok, elliptikusak. Fűszerkeverékekre emlékeztető aromája miatt számos maláj és indiai ételt ízesítenek vele.

Ocimum basilicum 'Anise' - Anise Basil - Anisbasilikum
Egy dekoratív, egynyári, thai bazsalikom fajta. Levelei tojásdadok, elliptikusak. Levelei zöldek, de szára és levélerezete bíborvörös. Virágai halvány rózsaszínűek. Magassága 50-80 cm körüli. Aromája nagyon fűszeres, ánizsos. Ha szereted a friss ánizs izét, ízleni fog neked ez a bazsalikom paradicsommal, szószokban, köretekben, teában.

Ocimum basilikum 'Karamanos' - Greek Basil
Zöld levelei kicsik és hegyesek. Virágai fehérek. Illata ánizsnak és fahéjnak a keveréke. Magassága kb. 50 cm.

Ocimum basilicum – egyiptomi bazsalikom - - Agyptisches Basilikum
Életerős, nem érzékeny, egynyári fajta. Hasonlít a ’Genovese’ bazsalikomra, de illata sokkal egzotikusabb. Magassága 50 cm. Egyiptomi szakácskönyv nélkül is jól használható a konyhában.

Ocimum micranthemum Willd. - perui bazsalikom - Peruvian Basil - Peruanisches Basilikum
Egynyári bazsalikom. Levelei halvány, világoszöldek. Fehér virágai elszórtak. Magassága kb. 40 cm. A perui konyha tradicionális ételeiben használják, szokatlan íze enyhén mentás, soknak kissé kellemetlen lehet. Őshazájában belélegezve, tubákként használják gyógyfűnek.

Ocimum basilicum 'Horapha Rau Que' - Thai Basil - Thai Basilikum
Egy speciális ánizs illatú fűszer bazsalikom Thaiföldről. Külsőleg nagyon hasonlít az ánizs bazsalikomhoz, de látványos hajtásai inkább vörös, mint bíbor színűek. Virágai fehéres rózsaszínűek. Aromája a fűszeres, az ánizs és a mexikói bazsalikom között van. Zöldségekkel és curri-ben használják. Magassága 35-40 cm.

Ocimum tenuiflorum (sanctum) – vörös levelű szent bazsalikom - Holy Red Basil – Rama tulsi
Egynyári bazsalikom. Levele zöld színű. Magassága kb. 50 cm.

Ocimum tenuiflorum (sanctum) – zöld levelű szent bazsalikom - Holy Basil, Tulsi, Kha prao, Kaprao – Krishna tulsi
Ez az igazi „szent bazsalikom”, melyet mélyen tisztelnek a hinduk és más keleti vallások. Keleten a buddhista templomok körül nő. Kedves kis évelő növény, mályvaszínű, rózsaszínes virággal, sötétbíbor hajtással. Pompás illata van. A keleti konyhában csípős ételeket, csirkét, sertést, marhát fűszereznek vele. Magassága kb. 50 cm.

Ocimum tenuiflorum (sanctum) – mintás szent bazsalikom - Holy Basil purple & green leaves
Évelő, dísz és „tea” növény. Jellegzetes variációja a ’Kaprao’ bazsalikomnak, aromája valamivel gyengébb. Gyakran tartják Indiában és Tájföldön a kertekben, otthoni használatra. Lombozata nagyon attraktív, zöld és bíbor színeivel.

Ocimum selloi Benth. – paprikaízű bazsalikom - Pepper Basil
Egy ritka és egyedülálló, hidegtűrő változat. Az illata és az íze nem hasonlít a szokásos bazsalikomhoz. Cakkos levelei mély zöld színűek, smaragdzöld fényűek és az illatuk, leginkább a zöldpaprikára hasonlít. Virágai vörösen rózsaszínűek. Magassága kb. 70-80 cm. Nagyon jó salátákba, de dísznövényként is pompás.


Évelő bazsalikomok

Ocimum kilimandscharicum x basilikum 'African Blue' – "afrikai kék" African Blue Basil - Basilikum 'African Blue'
Nagyon díszes, évelő, steril hybrid. Folyamatosan virágzik, egészen addig, míg a fagyok meg nem ölik és mégsem ad magot. Illata pompás, de nem hasonlít a sima bazsalikomhoz. Sötétzöld levelei nagyon erősen festettek bíborral. A levelek erezete és szára szintén bíborszínű. Nem szükséges nyesegetni, gyorsan nő Magassága eléri az 1 métert. Az egyik legjobb szobai dísz és fűszer bazsalikom. Aromája kámforos. Ecetbe nagyon jó és kis mennyiségben fűszerként is használják.

Ocimum canum x basilikum - Zulu Basil - Basilikum 'Wildes Purpur'
Az O. canum és az O. basilikum természetes hibridjének mondják. Dél-Afrika, évelő vad bazsalikomja, mely Zulu és Natal területén nő. Csipkés szélű levelei felül kissé, alul erősen pihések, a levélnyéllel együtt 5 cm hosszúak. Virágai leander rózsaszínűek. Magassága 40-60 cm körüli. Közeli rokona fűszer bazsalikomnak, de illata eltérő és erősebb. Aromájában szegfűszegesebb, ánizs nyomaival. Levelei teába a legjobbak.

Ocimum basilicum var. 'New Guinea' - New Guinea Basil - Basilikum 'Neu-Guinea'
Évelő bazsalikom. Az egyike a bíbor bazsalikomoknak, melyet a fűszernövény specialisták, sokáig az üvegházaikban rejtegettek. Az 1980-as évek elején került ki amerikai kertészekhez. Az eredeti magok New Guinea-ból származnak. Szép színes bazsalikom Nagyjából hasonlít az 'Afrikan Blue' bazsalikomhoz. Zöld, nyíl alakú, 5 cm hosszú és 2 cm széles levele, színén sötét bíborral futtatott. A levelek fonákja és erezete sötét bíbor színű. Virágai világos ibolyaszínűek, bíbor foltokkal. Magassága kb. 60 cm. Minden részének erős ánizs illata van. Aromája egyébként hasonló az 'African Blue'-hoz, de nincs benne kámfor íz. Érezhető még rajta édesgyökér, egy kis menta és vegyes fűszerkeverék illat. Díszítésre és fűszernek egyaránt alkalmas.

Ocimum basilikum 'Cuban' – kubai bazsalikom - Cuban Basil – Cubanisches Strauchbasilikum
Fenséges oszlopos növekedésű (egyes leírásokban gömb alakú) évelő változat, mely leginkább bírja a hűvöset. Télen ablakban is tarthatjuk. Levelei kicsik, szív alakúak, illatuk szegfűszeges, fahéjas, nagyon enyhén mentás. Tömör, kúpalakú virágfeje, éréskor megnyúlik és feltárja a pompás, 10 cm hosszú, fehér virágú, összetett virágzatát. A növény 60-70 cm magasra nő meg. Középen 30 cm a kiterjedése. Jó fűszer bazsalikom.

Ocimum basilicum 'Cinamon' – fahéjillatú bazsalikom - Cinnamon Basil, Cuban Basil
Hidegtűrő, hybrid bazsalikom. Aromája a szokásos bazsalikom aromában gazdag, amihez párosul friss gyümölcs aroma és egyedülálló fahéj illat. Kis és közép méretű zöld levelei vannak, sötét, vörös színű erezettel és bíbor színű szárral. Virágzata kissé bronzos, bíbor színű, időnként rózsaszínű. Teába is tehetjük, de olajba elrakva, vagy pestóban is finom. Illatos csokrok és egyéb illatosító készítményekbe kiváló. A növény magassága nagyjából 40 cm.

Ocimum basilicum var. - Greek Columnar Basil – Griechisches Strauchbasilikum
Feltűnően aromás, szokatlan megjelenésű évelő bazsalikom. Elérheti az 1 m-es magasságot, szélessége, pedig csak 25 cm, amitől oszlopos kinézete van. Nem virágzik! Úgy kell kezelni, mint egy egynyári növényt, de éveken át tarthatjuk, ha gondoskodni tudunk a melegről.

Ocimum species 'African Spice' – "afrikai fűszeres" - - Basilikum 'African Spice'
Évelő bazsalikom. Aromája köményes. Magassága kb. 50 cm.

Ocimum basilikum 'Rotes Lesbos'
Évelő bazsalikom. Magassága kb. 60 cm.

Ocimum gratissimum - Kelet-Indiai bazsalikom, bazsalikomfa - Tree Basil, East Indian Basil - Ostindisches Baumbasilikum – Vana Tulsi
Ez a sudár, fásodó szárú bazsalikom könnyen eléri a 1,5 méteres magasságot. Ne lepődjünk meg, ha eléri a 2,5 méteres plafont sem! Nagyméretű, világoszöld levelei, hegyes végűek, szélükön fogazottak. Aromájuk szegfűszeges. Virágai fehéres színűek. Terpentin aromája miatt nem valami kedvelt fűszer, viszont Nyugat-Afrikában, ahol őshonos, lázat kezelnek vele.

Ocimum kilimandscharicum – afrikai kámfor bazsalikom - Camphor Basil, African Basil - Kampferbasilikum
Őshonos Kenyában, ahol bélpanaszokat kezelnek vele. Nagyméretű évelő növény, halvány zöld levelekkel, melyeknek erős kámfor illata van. Virágai fehérek, vagy világos rózsaszínűek és különösképpen vonzza a háziméheket. A szobában tartva egy nagyméretű 1,5 méteres fává növekedhet. (Nekem eddig nem sikerült kicsíráztatnom egyetlen magot sem)


Mexikói bazsalikomok

Ocimum basilikum - Baja Basil, Mexico
Ez a bazsalikom a mexikói Bajából származik. Levelei közép zöldek, nagyon aromásak, fahéj illatúak. Virágai fehérek. Pompás gyümölcssalátákba, chutney mártásba és más gyümölcsös ételekbe.

Ocimum basilicum 'Mayo' - Mayo / Yoeme Basil, Mexico
Nagyon illatos bazsalikom, a mexikói Sonorából és Sinaloából. A „Yoeme” (Yaqui) és a „Yoreme” (Mayo) indiánok termesztik. Robosztus növény, közepes méretű, fényes zöld levelekkel és bíbor-rózsaszín, elszórtan fehér virágokkal. Egyike a legszebben díszítő bazsalikomoknak. Kiváló fűszer és jó ízesítő olajba, vagy ecetbe. Gyógynövényként is használják. Ne termesszük együtt más fajtákkal, ha meg szeretnénk őrizni magjának a tisztaságát!

Ocimum basilicum ’Yoeme Alvaaka’ - Yoeme Alvaaka Basil, Mexico


6, Botanikai áttekintése a bazsalikomoknak

Sajnos teljes, minden fajtát felsoroló, átfogó forrást nem sikerült találnom, ezért tucatnyi egymásnak sokszor ellentmondó írásból kellett összeállítanom ezt a felsorolást. Gondolom az előbb említett okok miatt hibákat is tartalmaz, de mindenképen jól használható a latin elnevezések áttekintésére és a szinonimák megismerésére. Ahol találtam leírást a földrajzi elterjedésről, vagy egyéb nemzetek elnevezéseiről ott a botanikai nevén kívül azt is feltüntettem.

Ocimum adscendens Willd – Heddumbi, [Tamil] Kattu thulasi

szárított leveleit szétmorzsolva összegyúrják kókuszpálma cukorral és reumát kezelnek vele. Levelének kivonatát a bőrre kenik a rovarok és a kullancsok elűzésére.

Ocimum americanum L., 1755 - Hoary basil, Lemon basil, American basil
   Ocimum canum Sims.,1823
   Ocimum incanescens M.
   Ocimum africanum Lour., 1790
   Ocimum stamineum Sims, 1823

[Port] Alfavaca de Vaquerio, Apfavaca do Campo, Manjerona, [Tamil] Kanjankorai
Natív: Afrika: Angola; Cameroon; Cote D’lvoire; Etiópia; Ghana, Libéria; Madagaszkár; Mauricius; Nambia; Nigéria; Ruanda; Sierra Leone; Dél-Afrika; Szudán; Togo; Ázsia (mérsékelt égövi): Kína – Yunnan; Ázsia (trópusi): India; Indokina; Indonézia; Malaysia; Myanmar; Nepál; Pakisztán; Philippines; Sri Lanka
Honosított: Európában, Ausztráliában, Amerika trópusi részén
Gyógy és fűszer növény

Ocimum americanum L. var. americanum - Hoary basil

Natív: Afrika (trópusi és déli), Ázsia (mérsékelt): Kína, Ázsia (trópusi) India Honosított: Ausztráliában és Amerika trópusi részén

Ocimum americanum L. var. pilosum (Willd.) A. J. Paton, 1992 - Hoary basil
   Ocimum basilicum var. pilosum Bentham, 1848
   Ocimum pilosum Willd., 1809

Natív: Afrika (trópusi [kivéve a nyugati trópusokat], déli), Ázsia (trópusi)

Ocimum balansae Briq.
   Ocimum tweedianum Benth.

Ocimum barrelieri Roth, 1821

Ocimum basilicum L. 1753 – Basil, Sweet basil

[It] Basilico, [Spanyol] Albahaca, [Port] Alfavaca, Alfavaca-cheirosa, Manjericão, Manjericão-graúdo, [Tamil] Uruthirasadai, Karathalam
Natív: Ázsia (mérsékelt): Azerbajdán, Georgia
Honosított: széles körben termesztett

Ocimum basilicum L. var. album Bent., 1848 - Lettuche-leaf basil
   Ocimum album L., 1767

Ocimum basilicum L. var. anisatum Bent. 1848

Ocimum basilicum var. crispum - Lettuche-leaf basil, Curly-leaved basil

Ocimum basilicum L. var. densiflorum Bent. 1848

Ocimum basilicum L. var. difforme Bent. 1848

Ocimum basilicum L. var. glabratum Bent. 1848

Ocimum basilicum L. spp. Linalool
   Ocimum menthaefolium Hochst. Ex Benth.

Egyiptom

Ocimum basilicum L. var. majus Benth., 1848

Ocimum basilikum L. var. purpurescens Bent., 1848 - Violetred basil, Purple basil
   Ocimum basilicum L. var. thyrsiflorum Bent., 1848 – Thi Basil, Thyrsiflora Basil, Horapha
   Ocimum basilicum 'Thyrsiflora'
   Ocimum thyrsiflora 'Horapha'
   Ocimum thyrsiflorum L., 1767

Ocimum caryophyllatum Roxb., 1820

Ocimum cochleatum Desf., 1804

Ocimum citriodorum Blanco, 1845

Ocimum dichotomum Bent., 1848

Ocimum filamentosum Forsk. – Olasz: Basilico a fiori grandi

trópusi Afrika

Ocimum gratissimum L., 1753 - East Indian basil, Tree basil, African basil, Wild basil, Shrubby basil
   Ocimum viride Willd., 1809
   Ocimum viridiflorum Roth 1800
   Ocimum guineense Schumach. & Thonn., 1827
   Ocimum petiolare Lam.

[Port] Alfavaca-cravo, Alfavaca-de-cabolo, Louro, Louro-cheiroso
Natív: Afrika: Angola; Ghána; Guinea; Kenya; Madagaszkár; Malawi; Nambia; Runda; Szomália; Dél-Afrika – Natal, Transzvál; Tanzánia; Uganda, Ázsia (trópusi): India; Malaysia; Nepál; Sri Lanka; Thaiföld
Honosítva Amerika trópusi részein.
Gyógy és fűszer növény

Ocimum gratissimum L. subsp. iringense Ayobangira ex A. J. Paton, 1992

Ocimum gratissimum var. macrophylla Briq.

Ocimum gratissimum var. suave Hook. F., 1885
   Ocimum suave Willd.,1809
   Ocimum gratissimum var. gratissimum

Ocimum graveolens - Abyssinian basil

fűszer, gyógynövény és táplálék kiegészítő

Ocimum hispidum Lam., 1785

Ocimum integerrimum Willd., 1800

Ocimum kilimacialum

Ocimum kilimandscharicum Baker ex Gürke, 1895 – Camphor basil, [Port] Basilicao-canforado

Natív: Afrika: Kenya; Tanzánia; Uganda

Ocimum kilimandscharicum variegatum – Variegated african basil

Ocimum lanceolatum Schumacher & Thonning, 1827 -’Sweet Genovese’ basil

Ocimum medium Miller, 1768

Ocimum micranthum Willd., 1809 – Spice basil, Least basil, [Port] Alfavaca-brava, Manjericão-branco
   Ocimum campechianum Mill. 1768

Natív: Észak-Amerika: Mexikó (déli), USA - Florida (déli), Dél-Amerika: Bahamák; Belize; Columbia (lehetséges); Costa Rica; Kuba; Ecuador (lehetséges); El Salvador; Guatemala; Hispaniola; Honduras; Jamaica; Nicaragua; Panama; Peru; Puerto Rico; Venezuela (lehetséges)
Fűszer és gyógynövény

Ocimum minimum L. 1753 (Ocimum basilicum ’Minimum’) – Bush basil, Greek basil, [Port] Manjericão-miúda, Manjericão da Folha Miuda
   Ocimum basilicum L. ssp.. minimum L.

Ocimum nakurense Guerke

Ocimum neurophyllum Briq. Ex Chodat & Hassl., 1907

Natív: Dél-Amerika: Parguay

Ocimum nudicaule Benth.

Argentína

Ocimum odorum Salisb., 1796

Ocimum ovatum Benth.

Argentína

Ocimum scutellarioides L., 1763 – Coleus, El-nene, Painted-nettle
   Coleus blumei Benth., 1832
   Coleus hybridus hort. ex. Voss, 1895
   Coleus pumilus Blanco 1837
   Coleus scutellarioides (L.) Benth., 1830
   Coleus verschaffeltii Lem., 1861
   Plectranthus scutellarioides (L.) R. Br. , 1810
   Solenostemon scutellarioides (L.)Codd, 1975)

Natív: Ázsia (trópusi): Kína – Fujan, Guangong, Guangxi; Taiwan, Ázsia (trópusi): Cambodia; India; Indonézia; Laos; Malaysia; Myanmar; Papue Új Guinea; Philippines; Thaiföld; Vietnám; Ausztrália: Ausztrália északi területei, Queenslan északi része, Nyugat-Ausztrália északi része, Pacifikum: Solomon szigetek

Ocimum selloi Benth., 1832 – Pepper basil
   Ocimum carnosum Benth.
   Ocimum sellowii Benth.

Natív: Dél-Amerika: Argentína északi része; Brazília; Paraguay (helyenként); Uruguay

Ocimum tenuiflorum L., 1753 - Sacred basil, Tulsi, Holy basil, [Port] tulase[Tamil] Kevura, (sötét) Karunthulasi
   Ocimum sanctum L., 1767

Natív: Ázsia (trópusi): India; Indonézia; Malaysia; Philippines; Sri Lanka
Honosítva és termesztve a trópusok egyéb részein is
Fűszer és gyógynövény.

Ocimum tepuiflorum – [Tamil] Sivathulasi, Siruthulasi, Kurunthulasi

Ocimum transamazonicum C. Pereira, 1972 -

Az Ocimumok brazil fajtája. Szavannás területen található Maranhão, Pará, Tocantins államokban, valamint Pernambuco erdős részein.

Ocimum urticifolium Roth – Zulu basil

Ocimum x citriodorum Vis.,1841 (Ocimum basilicum L. x O. americanum L) – Lemon basil
   Ocimum basilicum var. anisatum Benth. 1832

Natív: Afrika: Szudán, Ázsia (mérsékelt égövi): Arábia, Kína, Irán, Ázsia (trópusi): India (északi)

Honosított: Ázsia és Afrika egyéb részein

Ocimum basilicum x O. forskolei - Red Rubin Basil, Dark Opal Basil

Ocimum 'Dark Opal' x O. kilimandscharicum - African Blue Basil

Ocimum 'Dark Opal' x O. kilimandscharicum variegatum - Variegated African Blue Basil

Ocimum aristatum Blume, 1826 – Java-tea
   Orthosiphon aristatus (Blume) Miq., 1858,
   Clerodendranthus spicatus (Thunb.) C. Y. Wu ex H. W. Li
   Clerodendrum spicatum Thunb.
   Orthosiphon stamineus Benth.

Ocimum aureoglandulosum Vaniot, 1904
   Caryopteris aureoglandulosa (Vaniot) C. Y. Wu, 1977

Ocimum coetsa Spreng., 1827
   Plectranthus coesta Buch.-Ham. Ex. D. Don, 1825
   Isodon coetsa Kudo, 1929
   Rabdosia coetsa H. Hara, 1972

Ocimum fastigiatum Roth, 1821 – [Tamil] Kattukanjankorai
   Lumnitzera fastigiata Spreng., 1825

Ocimum inflexum Thunb. Ex Murray, 1784
   Isodon inflexus (Thunb.) Kudo, 1929
   Plectranthus inflexus (Thunb.) Vahl ex Benth., 1832
   Rabdosia inflexa H. Hara, 1972

Natív: Ázsia (mérsékelt): Kína – Hebei, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Jilin, Liaoning, Shandong, Zhejiang; Japán – Hokkaido, Honshu, Kyushu, Shikoku; Korea

Ocimum polystachyon L., 1771 – Musk-basil
   Basilicum polystachyon Moenc, 1802
   Moschosma polystachyan (L.) Benth 1830
   Ocimum tashiroi Hayata, 1920,
   Plectranthus polystachyon Rchb., 1829

Ocimum punctulata J. F. Gmel. 1791
   Mosla punctulata (J. F. Gmel) Nakai 1928
   Mosla scabra (Thunb.) C. Y. Wu & H. W. Li, 1974
   Ocimum punctatum Thunb., 1784
   Ocimum scabrum Thunb., 1794
   Orthodon scaber Hand.-Mazz., 1936

Natív: Ázsia (mérsékelt): Kína – Anhui, Fujian, Gansu, Guangdong, Guangxi, Hena, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Liaoning, Shaanxi, Sichuan, Zhejiang; Japán – Hukkaido, Honshu, Kyushu, Ryukyu sziget, Shikoku; Korea; Taiwan; Ázsia (trópusi): Vietnám

Ocimum salinum Molina
   Frankenia salina (Molina) I. M. Johnston

Ocimum virgatum Thunb., 1784
   Salvia plebeia R. Br., 1810

Perilla frutescens Britton, 1894 – Green-leaved perilla, Perilla, Wild perilla, Comon perilla, Beefsteak-mint, Beefsteakplant, [Japán] Shiso-zoku, Ao shiso
   Dentidia nankinensis Lour., 1790 (Perilla frutescens ’Crispa’)
   Ocimum frutescens L., 1753
   Perilla arguta Benth. 1848 (Perilla frutescens ’Crispa’)
   Perilla frutescens var. japonica (Hassk.) H. Hara
   Perilla nankinensis (Lour.) Decne., 1852 (Perilla frutescens ’Crispa’)
   Perilla ocymoides L. 1764
   Perilla ocimoides L.

Natív: Ázsia (mérsékelt): Kína – Fujian, Guandong, Guangxi, Guizhou, Hebei, Hubei, Jiangsu, Jiangxi, Ghanxi, Sichuan, Xizang, Yunna, Zhejiang; Japán – Honshu, Kyushu, Shikoku; Korea; Taiwan; Ázsia (trópusi): Bhután; Kambodzsa; India (északi); Laosz; Myanmar; Nepál; Pakisztán; Thaiföld; Vietnám
Honosított és termesztett egyéb helyeken is.

Perilla frutescens var. purpurascens H. H. Li, 1991 - Purple-leaved perilla, Wild perilla, [Japán] Aka shiso
   Ocimum acutum Thunb., 1784
   Perilla ocymoides var. purpurascens Hayata

Perilla frutescens var. crispa Hand.-Mazz., 1939 - Ruffle-leaved green perilla, Green shiso, [Japán] Ao chirimen shiso
   Ocimum crispum Thunb., 1784
   Perilla ocymoides var. crispa Benth. Natív: Japánban

Perilla frutescens var. crispa Hand.-Mazz f. atrpurpurea - Ruffled-leaved purple perilla, Purple shiso, [Japán] Aka chirimen shiso
   Perilla frutescens var. japonica Hara f. atropurpurea

Perilla frutescens L. var. oleifera - Oil perilla