(Egy volt szomszéd, német-magyar tanárnő, zöldséges boltot nyitott Moly névvel (nem Moli, moly, mint a lepke) és neki írtam ezt a lapot. A zöldséges tanárnő egy mesekönyv írásáról ábrándozott, elképzelt könyvének a főhőse Dr Moly. A bolt hamarosan befuccsolt, a tanárnő szinkronszövegeket kezdett írni. Hamarosan elköltöztek, azóta nem hallottam róla, és nem találkoztam a könyvesboltokban Dr Mollyal.) Egyszer egy február végi nagy lakoma megfeküdte Jankó gyomrát. Koplalt vagy két napig, amikor visszatért az étvágya, bepótolta az elmaradást és ennek újabb gyomorrontás lett a vége. Újabb koplalás, utána zabálás és megint gyomorrontás. Így ment egy darabig, végül Jankó magához hívatta orvosát, aki szigorú diétát írt elő. Node a diétás ételeknek nem volt sava-borsa, se íze, se bűze. Jankó kelletlenül piszkálgatta az ételeket, majd újra hivatta az orvost és megkérdezte, hogy ehet-e fokhagymát, megszórhatja-e az ételeket csípős paprikával, vagy borssal. A doki továbbra is határozottan tiltotta az erős fűszerek használatát és azt tanácsolta Jankónak, hogy snidlinggel ízesítesse ételeit. Jankó azt sem tudta, hogy mi fán terem a snidling, sohasem halott még e növényről. Problémáját elmondta Dr Molynak, aki elment a nagy könyvtárba és kikért vagy egy tucat szakácskönyvet és nevéhez méltóan pillanatok alatt átrágta könyveket. Amit megtudott a snidlingről azt mind leírta és átadta Jankónak. Az alábbiakban olvashatjátok Moly irományát a snidlingről.
(Metélőhagyma,
pázsithagyma, snittling. Latin neve: Allium schoenoprasum)
Közismert hagyma ízű növény. Burgonya-, borsó-,
bab-, húslevesek, uborka-, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták,
mártások, marinádok, különböző sültek, halak, tojásételek, vajas kenyér,
túró, lágy sajtok ízesítésére használható. Az ételeket illatossá
teszi. A diétás ételek kiváló fűszere. Ízesítő hatásán kívül Jó étvágygerjesztő
és gyomorerősítő. Gazdag C vitaminban, ásványi anyagokban, illóolajokban. Tanácsok
ˇ
Csak nyers állapotban, frissen finomra vágva használjuk
ˇ
Vágás előtt meg kell mosni, és konyharuhával szárazra törölni
ˇ
Aromáját jobban megőrzi, ha kés helyett ollóval aprítjuk fel
ˇ
Mélyhűtőben is tárolható, de így veszít az ízéből
ˇ
Hűtőszekrény alsó polcán nedves ruhába tekerve nejlon zacskóban pár
napig tartható
ˇ
Nem szabad belefőzni az ételekbe, mert elveszti az ízét
ˇ
A cserepes növényt világos, nem túl meleg helyre kell tenni
ˇ
Célszerű egyszerre 2-3 cserepet venni, és felváltva vágni
ˇ
Ízletesebb lesz a snidlinges vajas kenyér, ha a vajat vagy margarint
kevés sóval és a vágott snidlinggel kikeverjük és a hűtőben 1-2 órát
hagyjuk állni. Egyszerre nagyobb adagot is kikeverhetünk, hetekig eláll jól
záródó edényben (például a margarinos dobozban)
ˇ
A snidling jó ízt ad a tejfelnek, joghurtnak és kefirnek. Kefir
snidlinggel ízesítve és jól lehűtve mártásként is kiváló Snidlingmártás 1
3 kemény tojást villával összetörünk, és2 dl
tejfellel, vagy kefirrel simára keverjük. Hozzáadunk egy csokor finomra vágott
snidlinget. A tojások fehérjét kis kockákra vágva adjuk hozzá. Sóval, pár
csepp citromlével ízesítjük. Snidlingmártás 2
Majonézhez
tejben áztatatott, jól kicsavart zsemlét és villával összetört főtt tojássárgáját
keverünk. Sóval, borssal, fehérborral, citromlével, tejföllel ízesítjük,
és belekeverjük a vágott snidlinget. Jól lehűtve tálaljuk. Főtt marhahúshoz
ajánlott. Snidlingkrém
4 kemény tojást villával összetörünk, hozzákeverünk
5 dkg vajat, 2 csokor apróra vágott snidlinget. Sóval és borssal fűszerezzük.
Alaposan kikeverjük, és 1-2 órát hagyjuk állni, hogy a snidling íze jól
átjárja a krémet. Snidling lepény (levesbe való)11 tojássárgáját habosra keverünk 2 dkg vajjal, sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük a habbá vert fehérjét és egy csokor apróra vágott snidlinget. Palacsintasütőben felforrósítunk 2 dkg vajat, beleöntjük a masszát, és sütőben megsütjük. Kis kockákra vágva tányérba tesszük és ráöntjük a forró levest.
|