GLK  FŐZŐCSKE 

SNIDLING LAP

(Egy volt szomszéd, német-magyar tanárnő, zöldséges boltot nyitott Moly névvel (nem Moli, moly, mint a lepke) és neki írtam ezt a lapot. A zöldséges tanárnő egy mesekönyv írásáról ábrándozott, elképzelt könyvének a főhőse Dr Moly.  A bolt hamarosan befuccsolt, a tanárnő szinkronszövegeket kezdett írni. Hamarosan elköltöztek, azóta nem hallottam róla, és nem találkoztam a könyvesboltokban Dr Mollyal.)

Egyszer egy február végi nagy lakoma megfeküdte Jankó gyomrát. Koplalt vagy két napig, amikor visszatért az étvágya, bepótolta az elmaradást és ennek újabb gyomorrontás lett a vége. Újabb koplalás, utána zabálás és megint gyomorrontás. Így ment egy darabig, végül Jankó magához hívatta orvosát, aki szigorú diétát írt elő. Node a diétás ételeknek nem volt sava-borsa, se íze, se bűze. Jankó kelletlenül piszkálgatta az ételeket, majd újra hivatta az orvost és megkérdezte, hogy ehet-e fokhagymát, megszórhatja-e az ételeket csípős paprikával, vagy borssal. A doki továbbra is határozottan tiltotta az erős fűszerek használatát és azt tanácsolta Jankónak, hogy snidlinggel ízesítesse ételeit. Jankó azt sem tudta, hogy mi fán terem a snidling, sohasem halott még e növényről. Problémáját elmondta Dr Molynak, aki elment a nagy könyvtárba és kikért vagy egy tucat szakácskönyvet és nevéhez méltóan pillanatok alatt átrágta könyveket. Amit megtudott a snidlingről azt mind leírta és átadta Jankónak. 

Az alábbiakban olvashatjátok Moly irományát a snidlingről.

(Metélőhagyma, pázsithagyma, snittling. Latin neve: Allium schoenoprasum)

Közismert hagyma ízű növény. Burgonya-, borsó-, bab-, húslevesek, uborka-, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, mártások, marinádok, különböző sültek, halak, tojásételek, vajas kenyér, túró, lágy sajtok ízesítésére használható. Az ételeket illatossá teszi. A diétás ételek kiváló fűszere. Ízesítő hatásán kívül Jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Gazdag C vitaminban, ásványi anyagokban, illóolajokban.

Tanácsok

ˇ        Csak nyers állapotban, frissen finomra vágva használjuk

ˇ        Vágás előtt meg kell mosni, és konyharuhával szárazra törölni

ˇ        Aromáját jobban megőrzi, ha kés helyett ollóval aprítjuk fel

ˇ        Mélyhűtőben is tárolható, de így veszít az ízéből

ˇ        Hűtőszekrény alsó polcán nedves ruhába tekerve nejlon zacskóban pár napig tartható

ˇ        Nem szabad belefőzni az ételekbe, mert elveszti az ízét

ˇ        A cserepes növényt világos, nem túl meleg helyre kell tenni

ˇ        Célszerű egyszerre 2-3 cserepet venni, és felváltva vágni

ˇ        Ízletesebb lesz a snidlinges vajas kenyér, ha a vajat vagy margarint kevés sóval és a vágott snidlinggel kikeverjük és a hűtőben 1-2 órát hagyjuk állni. Egyszerre nagyobb adagot is kikeverhetünk, hetekig eláll jól záródó edényben (például a margarinos dobozban)

ˇ        A snidling jó ízt ad a tejfelnek, joghurtnak és kefirnek. Kefir snidlinggel ízesítve és jól lehűtve mártásként is kiváló

Snidlingmártás 1

3 kemény tojást villával összetörünk, és2 dl tejfellel, vagy kefirrel simára keverjük. Hozzáadunk egy csokor finomra vágott snidlinget. A tojások fehérjét kis kockákra vágva adjuk hozzá. Sóval, pár csepp citromlével ízesítjük.

Snidlingmártás 2

Majonézhez tejben áztatatott, jól kicsavart zsemlét és villával összetört főtt tojássárgáját keverünk. Sóval, borssal, fehérborral, citromlével, tejföllel ízesítjük, és belekeverjük a vágott snidlinget. Jól lehűtve tálaljuk. Főtt marhahúshoz ajánlott.

Snidlingkrém

4 kemény tojást villával összetörünk, hozzákeverünk 5 dkg vajat, 2 csokor apróra vágott snidlinget. Sóval és borssal fűszerezzük. Alaposan kikeverjük, és 1-2 órát hagyjuk állni, hogy a snidling íze jól átjárja a krémet.

Snidling lepény (levesbe való)

11 tojássárgáját habosra keverünk 2 dkg vajjal, sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük a habbá vert fehérjét és egy csokor apróra vágott snidlinget. Palacsintasütőben felforrósítunk 2 dkg vajat, beleöntjük a masszát, és sütőben megsütjük. Kis kockákra vágva tányérba tesszük és ráöntjük a forró levest. 

GLKhonlap / HomePageFőmenü  menü / Menu Főzőcske menü lap teteje / Top of page Lap tetejére

GLK  FŐZŐCSKE