 |
GLK FŐZŐCSKE |
LEVESBETÉTEK
Számos hivatalosan nyilvántartott levesbetét létezik. Egy valamire
való szakácskönyvben legalább egy tucat levesbetét leírását lehet megtalálni.
Én körülbelül két tucat hivatalos levesbetétet ismerek, de ezenfelül az
elmúlt 30 év alatt leveseimbe számos más ehető dolgot tettem. A levesbetétek
számának csak a fantázia szab határt. Ha csak Maggi leveskockát főznék
heteken át, akkor sem lenne monoton az étrendünk.
Ez meg az a
levesbe : nyers tojássárgája, csurgatott tojás, főtt tojás kockára
felaprítva, rántotta vékony csíkokra vágva, bevert tojás, tojáskocsonya, főtt
tészták számtalan változata, tarhonya, árpagyöngy, búzadara, maradék rísz,
maradék sültek, főtt hús darabkák, sós gombócok, hasék, töltött táskák,
húsos derelyék, galuskák, pirított zsemle vagy kenyér kocka, pirított kenyér
magában vagy sajttal, velős kruton, sajtos kruton, marék kukorica, egész
gomba, pirított gomba, , töpörtyű, sajt reszelve vagy kockákra vágva, alma
kocka, dióbél, és kismillió készen kapható leves tészta (kiskocka,
nagykocka, eperlevél, lúdgége, kagylócska, szarvacska, copfocska, cérnametélt,
széles metélt, makaróni, spagetti, tarhonya, csipetke, ).
Most pedig következzenek az általam kipróbált és jól
bevált levesbe valók receptjeim.
Gyúrt tészta
Teve van egy púpú, teve van két púpú, teve van sok púpú.
Levestészta van két tojásos, négy tojásos, nyolc tojásos. Ez attól függ,
hogy 1 kg liszthez hány tojást adnak. A boltokban nem csak a tojásszámnak
megfelelő változatok kaphatók, hanem színek, formák, gyártok , csomagolások
tengernyi variációját is megvehetjük. De aki evett már valódi otthon készült
cérnametéltet vagy lúdgégét, az csak kényszerből veszi meg ugyanezt a
boltokba. Engem részben az idő kényszerít rá, részben pedig a tésztagyúrás
utálata és szeletelési gyakorlatlanságom. De hajdan, még a hetvenes évek végén
is a boltokban volt „a cérnametélt”, vékony csövecske, kifőzve már inkább
spárga, zsineg, vagy kötél metélt nevet érdemelte ki. Egy hétköznapi
levesbe megfelelt, de egy ünnepi húslevesben a jó háziasszony szégyene
volt. Bár a kiváló háziasszony címre sosem pályáztam, még a jó jelző
sem lebegett célként előttem, a jó cérnametéltet igen szerettem és így
magam is megpróbálkoztam előállításával. Kell liszt, tojás, só, víz, gyúródeszka
és sodrófa, nem lehet semmi probléma. Gondoltam én naivan. Már a gyúrás
is problémás volt, mivel a kezem, csuklóm mindig gyönge volt és így igen fárasztó
volt homogén, megfelelő keménységű tésztát előállítani. Na, azt sem
tudtam, hogy mi a megfelelő keménység. De az ember gondolkodik, akkor is, ha
nő és úgy gondoltam, hogy az a megfelelő, ami ellapítva nem ragad a
belisztezett deszkához. Ez még be is vált. A tészta nem ragadt, egy darabig
nyúlt is. De azután az istennek sem lett vékonyabb. Erőhiánynak véltem, és
apátok erejével pótoltam a magamét. Így a tészta egy kicsit még
nagyobbodott, de a kívánt késhegynyi vastagság elérhetetlen volt. Azon tűnődtem,
hogy a kicsi Pólika mama, hogyan birkózhat meg a tésztanyújtással. A közel
fél centi vastag a tésztámat végül felszeleteltem, és lekvárral rakott tésztát
készítettem belőle. Elmeséltük a kudarcot vallott kísérletet Pólika mamának
és kiderült, hogy a tésztanyújtáshoz nem kell erő, csak egy kis fifika.
Anyósom módszerét néhány sorral lejjebb fogom részletezni. Ezek után a tésztanyújtás
már nem volt probléma, de az én cérnametéltem ezután sem nem lett cérnavékony,
pedig még a körmöm is majd hozzá szeltem. Azután évek alatt a gyakorlattól
vékonyodott a tésztám, mára bizonyára utol is értem volna
Polika mamát a tésztakészítésben, ha abba nem hagyom 1981-ben (akkor
mentem Gyes után újra dolgozni, és már cérnaszerű cérnametéltek is
megjelentek a boltokban.) és akkor talán halálom után jó tíz évvel Évához
hasonlóan az én unokám enne valahol könnybe lábadt szemmel rám emlékezve
húslevest cérnametélttel,. Így majd más emlékművet kell magamnak állítani.
A gyes alatt rengeteg tésztát gyártottam, de már félig
gépesítve. Apátok vett egy csillogó villogó olasz tésztavágó gépet, ami
nemcsak vágott, hanem nyújtott is. Ez a tudása a gyúrásban is segített.
Egyszerre nagymennyiséghez kora délelőtt durván összedolgoztam a tésztát,
majd a géppel kinyújtottam, a lapos csíkokat újra összegyúrtam, megint nyújtottam
és ezt addig ismételtem, amíg a tészta homogén nem lett. A gépet tekerni könnyebb
volt, mint a tésztát gyúrni. A kisodort csíkokat beliszteztem, kicsit szárogattam,
azután a géppel vágtam belőlük széles metéltet és keskeny metéltet
levesbe, kézzel vágtam kiskockát, nagy kockát, eperlevelet. A kész tésztát
tiszta lepedőn estig szárítottam, majd tiszta vászonzacskókba sepertem és
szellősnek nem nevezhető kamrámban felakasztottam. Sosem romlott meg a tészta,
egy hónap alatt elfogyott egy délelőtt munkája. A tésztagépem pár éve
Melindának adtuk, de apátok azonnal vett egy hasonlót, hogy nyugdíjas éveimben
ne érezzem a hiányát. Az új géphez xx töltő és vágó is van 2 éve, azt
külön kértem hozzá, de még ki sem próbáltam, ez is aktív nyugdíjas éveimre
marad.. Szabadidőmben patchwork varrás jobb szórakozás, mint a tészta készítés,
amíg van pénzem készet venni. Ez is a nyugdíjas éveimre marad.
Az előállítandó végterméknek
megfelelő keménységű tésztát gyúrunk tetszőleges számú tojásból,
lisztből és vízből. Persze jó, ha sót is teszünk bele, de nem tragédia,
ha elfelejtjük. Kemény tészta kell a reszelt tésztához és a csipetkéhez,
lágyabb a metélt félékhez.
A tésztagyúrás és vágás trükkje:
·
Meglisztezzük az egész gyúródeszkát,
·
ráteszünk egy cipónyi tésztást,
·
kinyújtjuk, amennyire könnyen lehet
·
vékonyan belisztezzük a tészta felső lapját,
·
hosszában feltekerjük a sodrófára,
·
tenyerünkkel a sodrófát kicsit görgetve a sodrófa szélei felé
nyújtjuk a tésztát,
·
letekerjük a tésztát,
·
ha ragad, akkor lisztezzünk,
·
keresztirányba feltekerjük, nyújtjuk,
·
a tekerést, nyújtást lisztezést addig ismételjük, amíg a tészta
kellően vékony lesz,
·
éles késsel 3-4 újnyi csíkokat vágunk a tésztából,
·
a csikókat tiszta abroszra teszzük szikkadni, (vigyázzunk, hogy
ne nagyon száradjon ki, ha már törik a tészta, akkor legfeljebb lebbencsbe
lesz jó)
·
ha még van tésztánk, akkor azt cipónyi adagokban feldolgozzuk,
·
a megszikkadt csíkokból 4-5 darabot egymásra fektetünk és
egyenes pengéjű nagykéssel felszeleteljük
Gyúrt tésztából előállítható
levesbe valók:
·
késsel vágva
·
kis kocka, nagy kocka
·
cérnametélt
·
vékony metélt, széles metélt
·
egész nagykocka töltött táskához (szikkadás nélkül vágva,
azonnal töltve)
·
tépkedve lebbencsbe
·
reszelőn reszelt tészta (nagyon kemény tészta kell hozzá)
·
rostán áttörve tarhonya (ezt nem próbáltam ki)
·
kicsi darabokat csipkedve csipetke (ne ragadjon a tészta)
·
recés falapon pálcikára tekerve lúdgége, másnéven
lakodalmas tészta
·
derelye vágóval eperlevél (szárítás nem kell)
Kínai csirkelabda
(könyvből
tanultam, nagyon finom)
Fél, kicsontozott csirkemellet
megfőzünk, ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk) és elkeverjük 1 tojásfehérjével,
csipet sóval és annyi liszttel, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából
diónyi golyókat formázunk és forrásban levő húslevesben kifőzzük.
Tojáskocsonya
Konzommé az előkellő neve. Éttermekben Erőleves
Royal módra néven lehet kapni. Hajdan, a koleszterin mizéria előtt gyakran készítettem
magam és mások örömére, mostanában ritkábban készítem. A receptem négy
személyre szól, de olyan finom, hogy sohasem lehet eleget csinálni.
Elkeverünk 2 tojássárgát egy
egésztojással, ¾ dl tejjel, kevés sóval. A keveréket kivajazott tálba
töltjük. A tál akkor megfelelő, ha a keverék laposan szétterül és
felette van még ugyanannyi szabad hely. A tálnál nagyobb lábasba vizet
forralunk, beleteszünk egy rácsot, ráállitjuk a tálat, lefedjük a lábast
és a vizet 20 percig csendesen forraljuk. A tálat kivesszük a vízből, kihűlés
után a kocsonyát deszkára borítjuk és kockára vágjuk.
Daragaluska
Közismert neve grízgaluska.
Elkészítése gyakorlatot igényel, könnyebb elrontani, mint jól elkészíteni.
Nincs olyan általános szakácskönyv,
amiben ne lenne benne. Többféle módszert ajánlanak, pontos mennyiségekkel.
Felejtsd el. Amíg egy tojás lehet kicsi, lehet nagy, addig nincs pontos
recept.
A legtöbb szakácskönyv azt ajánlja,
hogy a fehérjét felverve adjuk a darával kikevert tojássárgájához. Régen
nem volt elektromos kézi habverőm, és ezért más fajta receptet választottam.
Manapság előfordul, hogy habbá verem a fehérjét, de így sokszor nagyon
laza, vagy szétfőtt galuska lesz az eredmény.
Sok évig vajjal készítettem a
galuskát, de tegnap (99 június 10) kipróbáltam Polcz Alaine Főzünk örömmel
című könyvében talált receptet és sütőport kevertem a grízhez. Két tojásból
készítettem a galuskát és két csapott mokkáskanál sütőporral. Az eredmény
csodálatos volt. A teáskanállal szaggatott galuskák óriásira duzzadtak és
így természetesen lazák, könnyűek voltak.
Sok elrontott daragaluska főzés
után kialakult módszerem:
Egy bögrébe felütök egy
megmosott tojást, hozzáadok teáskanállal vajat és 4-6 deka búzadarát,
csipet sót, néha borsot, vagy majoránnát, esetleg kevés nagyon apró párolt
hagymát. És most ajánlom vaj helyett a mokkáskanál sütőport. Az egészet
villával alaposan kikeverem, szükség esetén még adok hozzá darát, de csak
annyit, hogy könnyen keverhető maradjon. A kikevert masszát félóráig
pihentetem. Állás közben a dara megdagad, ha tú túl keménnyé válik,
akkor kevés vajjal fellazítom. Teáskanállal, 1 leveskockával felforralt vízbe
szaggatom. Közvetlenül a levesbe főzni nem tanácsos, sok levet vesz fel és
a leves ízét is tompítja. A víz csak csendesen forrjon, mert különben szétfőnek
a galuskák. Ne szedjük ki a vízből, amikor feljönnek, mert akkor még nem jó.
5-6 perc múlva meg lehet kóstolni. Ha rögtön nem fő szét, akkor nyugodtan
főzhetjük akár félórát is, nem árt neki. A galuskatörmelék is finom egy
jó levesben, így a nem vész kárba a művünk. Gyakoribb hiba, hogy túl keményre
sikeredik a galuskánk. Erre is van orvosság. Vegyük ki a vízből a galuskákat,
várjuk meg, míg kihűl, szeleteljük vékonyra és főzzük tovább.
Gyűszűtészta
1 tojásból és 10 dkg lisztből
lágy tésztát gyúrunk. A tésztát megfelezzük, mindkét darabot kinyújtjuk
3-5mm vastagra. (két részletben húsvágó deszkán is elfér, nem kell a gyúródeszkával
bajlódni). Az egyik tésztát meglisztezzük, a másikat rányomjuk és kicsi
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és bő forró olajban kisütjük. Ha a
szaggatásnál a két lap széle jól összeragad, akkor a dupla lapok sütéskor
kis gömbökké fújódnak fel. Ha megsült, akkor érdemes papírra szedni,
hogy ne legyen olajos a tészta.
Tipp: borkorcsolyának is
felhasználható
Utóirat 2004 március:
Nyugdíjasan sem gyártottam újra házilag levestésztát, és elmaradtak a
többi kedves levesbetétem leírása.
 |
|
GLK FŐZŐCSKE |
|