GLK  FŐZŐCSKE 

Zöldborsóról gyermekeimnek

 1. strófa: Zöldborsó főzelék

Gyerekkoromban a zöldborsó főzelék készítése úgy kezdődőt, hogy anyám a piacon megvett vagy két kiló csöves zöldborsót. Olyat, amelynek üde zöld volt a héja és lédús kis szemeket rejtett. A következő tevékenység a borsópucolás volt. Ezt a nemes feladatot nekem kellett végrehajtani egyedül, vagy öcsémmel közösen. Akkoriban még nem volt rádió minden sarokban, és egyedül a konyhában a  borspucolás akkoriban unalmas és utálatos dolog volt. Gyurkával közösen sem lehetett nagy élmény, mivel megtörtént egyszer, hogy a borsó egy részét héjastul a szemétládába öntöttük, majd jelentettük, hogy készen vagyunk. Jóanyám csodálkozott, hogy milyen hamar végeztünk. A tálba belenézve kevésnek találta a borsót és egy-kettő rájött, hogy miért végeztünk olyan gyorsan. A tele héjakat ki kellett szedni a szemétből, meg kellett mosni, majd folytatni a munkát.

A borsószemek egy vájdlingba kerültek, anyám felöntötte vízzel, pár perc múlva leszedte a víz tetején úszkáló szemetet, majd folyóvízben átöblítette a borsót. Nagy zománc lábasban vajat olvasztott, beleöntötte a borsót, kevés vizet öntött alá, lefedte és megpárolta. (gondolom, hogy a párolás előtt meg is sózta egy icipicit, mert nálunk elég sótlan volt minden). Amíg a borsó puhult, addig anyám petrezselymet vágott. Ezután következett a staubolás, azaz kevés liszttel megszórta a borsót, jól átkeverte, rászórta petrezselymet és kevergetve főzte még egy kicsit. A zöldborsó főzelékhez többnyire párizsit kaptunk, nagyritkán Ella nagyi sütött hozzá poféznit.

Saját háztartásomban kezdetek kezdetén mindig friss borsót vettem és staubolva készítettem, és sült hús volt a feltét. Később, amikor már volt fagyasztónk, akkor évente egy-két alkalommal nagyobb mennyiségben vettem és megtisztítás után kis adagokban lefagyasztotta. Megkésőbb áttértem a mirelitre és már nem is emlékszem, hogy mikor vettem utoljára frissen borsót.

Apátoknak nem volt kedvence a főzelék, vasárnap nem is került az asztalra. Akkor lett nálunk gyakori étek, amikor ti még kicsik voltatok, én Gyesen voltam és igyekeztem egészséges kosztot főzni. Amikor már óvodába jártatok, akkor nálam a fő szempont a gyorsaság volt. Mirelit borsó belefért az időmbe. A főzelék staubolva készült, ahogy gyerekkoromban láttam. Hogy Tomi mit szólt hozzá, megette-e, arra nem emlékszem. Éva nem díjazta borsófőzelékeimet, kijelentette, hogy az óvodában sokkal finomabb. Kérdésemre elmondta, hogy az oviban sok fehérben kevés borsó van és nagyon finom. Legközelebb jó vastagon berántottam a főzeléket, utálatos íze lett, én nem is ettem belőle. Éva viszont két tállal is evett, jóllakván így dicsért meg: „na látod, tudsz Te is jó zöldborsófőzeléket főzni”. Évek során rájöttem, hogy rántva, sok fehérrel is lehet jó főzeléket készíteni. Íme a recept négy személyre, ahogy most, 1999-ben csinálom:

1 kg mirelit zöldborsót megsózva, kevés vízzel, lefedett jénaiban mikróban megpárolom. Közben világos rántást készítek, amit tejjel kiforralok. A párolt borsóra morzsolok 1-2 teáskanálnyi apróra vágott, házilag  fagyasztott petrezselymet, majd jól elkeverem. A borsót levével együtt a tejes rántásba öntöm és tálalás előtt mikróban jól átmelegítem (nem forralom össze).

A szakácskönyvek szerint csöves borsóból 4 személyre 1kg kell.  

2. strófa: Zöldborsó főzelék

Hajdan a zöldborsó leves is úgy kezdődött, mint a zöldborsó főzelék, azaz az első művelet volt az üde, friss csöves  borsó vásárlása. Most 1999-ben nálam az első művelet 2-4 dl fagyasztott borsó kivétele a mélyhűtőből. Mostanság csak ab ovo mirelit borsó van a hűtőmben; hajdan  volt egy idő, úgy 1977-92 között, amikor leves céljára a piacon csöves borsót vettem, megtisztítva, megmosva tejfeles dobozokba rakva én fagyasztottam le. A nagykönyvek szerint a fagyasztáshoz blansírozni kell borsót, személyes tapasztalatom szerint szükségtelen fáradtság, blansírozás nélkül is eláll egy évig. Nemcsak a blansírozás, hanem a házi fagyasztás nálunk felesleges munka: egy árva petákot sem takarítanák meg, ha piacon venném a friss borsót; finomabb sem lenne a házi fagyasztott, már jó néhány gyár kiváló minőségben készíti a mirelit borsót; továbbá még egy mélyhűtő kellene, ha négy felnőttnek egészévre tárolnom kellene a levesekbe valót. Na és mégegy hütőhöz másik lakás is kellene. De az, biztos, hogy nyárelején friss borsóból sokkal jobb a leves, mint mirelitből, főleg ha a zöldség is zsenge tavaszi, de nekem annyival nem jobb, hogy meg is pucoljak egy levesre valót.

Variációk gyors zöldborsó levesekre:

·         Egy-két pohár borsó vízzel, leveskockával megfőzve és vajgaluskával tálalva

·         Mint előző, de a borsó mellé a vízbe egy marék zöldség is kerül

·         Mint előző, de egy kis fej apróra vágott, vajban párolt  hagymával főzve

·         Valamelyik előző változat zöldpetrezselyemmel megszórva, vagy pirospaprikával meghintve

·         Tetszőleges változat kefirrel habarva, vagy tejfellel habarva, vagy vékonyan világos rántással sűrítve. Magam részéről a kefires változatra szavazok.

Ízvariációk:

·         Petrezselyem helyett snidlinggel is ízesíthetünk, szerintem így is nagyon finom lesz a leves.

·         Nemrégiben a Nők Lapja a zöldborsó fűszerezéséhez mentát, kaprot és bazsalikomot is ajánlott. Ismételten megjegyzem: „Ízlések és pofonok különbözőek”, én nem fogom kipróbálni. A menta nem tartozik a kedvenceim közé, a bazsalikomot a család nem szereti. Különben is úgy gondolom, hogy ennek a három fűszernek túl intenzív íze megváltoztatná a leves jellegét.

És hogyan készítettem hajdan és hogyan fogom készíteni aktív nyugdíjasként egy nagy, nyárelejei  családi ebédhez a zöldborsó levest:

·         Apátokat megkérem, hogy vegyen a piacon zsenge zöldborsót, újhagymát, répát és gyökeret. (De lehet, hogy vele megyek, mert egy nyugdíjasnak temérdek az ideje, legalábbis a fiatalok szerint. A nyugdíjasok másként gondolják. Azt hiszem én is másként fogom gondolni, mert időm biztosan sok lesz, de nem vásárlásra). Zöldségből 1-2 szál vékony répa és gyökér szükséges, nagyobb mennyiség elnyomja a borsó ízét. Borsóból 4 személyre 4-6 dl az ajánlott mennyiség, a nagykönyvek szerint héjastul 60 dkg-t kell venni.

·         Megpucolom a borsót, esetleg apátok, vagy csemetéitek segítségével. (Majd megtanulok megint egy-két verset, vagy mesét, hogy szivesen segítsenek. „Mit gondolt a kisegér szombaton, szombaton…” Ezt Éva szívesen hallgatta, miközben főztem. Sajna a folytatást már elfelejtettem)

·         Megtisztítom a zöldségeket, a borsót és zöldségeket jó alaposan megmosom. A zöldségeket kis kockákra vágom, a hagymát felaprítom, kevés olajban megpárolom (mikróban egy fej hagyma 650 wattal 2-4 perc)

·         A párolt hagymát lábasba teszem, rászórom a zöldséget, átpirítom, lassú tűzön egy kicsit kevergetem, majd vizel felengedem. Beleteszek csipet sót, kevés borsot, pici paprikát is szórok bele és felforralom az egész hobelevancot. Ezután dobom a lábasba a borsót. Vagy 20 percig kislángon főzöm. Ezalatt meg lehet csinálni a vajgaluska tésztáját és a leveshez a rántást. Az utóbbi ne legyen sok, és ne legyen sötétebb egy szép zsemlénél.

·         Következik a galuska szaggatás. Mikor a galuskák már a lé tetején úsznak, akkor jön a rántás, majd ollóval belevágok egy-két szál petrezselymet. Újra felforralom az egészet, ahogy egyet buggyan, máris lezárom

 

Utóirat 2004 februárjában: már régen nyugdíjas vagyok., de még most is csak mirelit borsót veszek. Igaz, még nincsenek unokáim, akikkel együtt pucolhatnám a borsót.

GLKhonlap / HomePageFőmenü  menü / Menu Főzőcske menü lap teteje / Top of page Lap tetejére

GLK  FŐZŐCSKE