GLK  FŐZŐCSKE 

Mikor még újdonság volt a mikró, sokat kísérleteztem különböző ételekkel. Volt néhány sikerélményem, de minden csoda három napig tart, és egyre kevesebbet főztem mikróba. De rizst mai napig is mikróban főzőm,  és a délszaki csirkém csak agyagedényben  (római tál, és rokonai) vagy  mikroban lesz jó. Ez a gyűjtemény még az első mikróm korából való. A második készülékemnek van crips üzemmódja is, így tésztát és hurkát is sütök benne (lásd: variációk egy alaptésztára). 2003-ban Kanadában láttam, hogy mindenhol mikróban sütik a héjában sült burgonyát és az édes burgonyát (jam gyökér, vagy sweet potato). Azóta gyakran sütök jól megmosott krumplikat a mikróban (nem cripsen, normál módban). Lényeg, hogy a krumplikat jól meg kell szurkálni, hogy ne robbanjon fel. Továbbá, csak szétfövő krumpli féle lesz jó. 6 közepes krumplit lefedve 1000 W-on kb. 8 percig sütöm. A kanadaiak nagy krumplikat sütnek, ha kész, bevágják hosszában, megnyomják a két végét, majd  vajat, tejfelt, újhagymát tesznek bele. Nyáron itthon is reprodukáltam vacsora ételnek. Sajna édes burgonyát nem sikerült itthon beszereznem.

 

TÉSZTA FŐZÉS

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg száraz tészta

  • 1 ek. olaj

 Elkészítés: 1l  forró vize beleöntjük az olajat, majd a tésztát.  600 W-on 3 perc, 300 W-on 8 perc pihentetés 10 perc.

 RIZS FŐZÉSE.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs

  • 2 ek. olaj

 Elkészítés: 
A rizst elkeverjük az olajjal, hozzáöntünk 4 dl vizet. Nagyobb edényben lefedve 600 W 7 perc, 180 W 10 perc, pihentetés 10 perc.

 ZÖLDSÉGES PUDING.

Hozzávalók:

  • 50 dkg mirelit vegyes zöldség

  • 10 dkg kenyér

  • 4 tojás

  • 4 ek. olaj

  • 5dkg reszelt sajt

  • só, bors

Elkészítés:  
A zöldséget megsózzuk, 1 dl vízzel  600 W-on 15 percet lefedve pároljuk.
 A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és villával szétnyomjuk.
 
Hozzákeverünk 4 tojás sárgát, 4 ek olajat, a zöldséget, majd a tojások  felvert habját.
 25 cm átmérőjű, magas edényt kivajazunk, és beleöntjük a masszát.
 
Lefedve 600 W-on 15 percet sütjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

 ZÖLDSÉGLEVES.  

Hozzávalók:

  • 2 db répa

  • 2 db gyökér

  • 1 db kis zeller

  • 1 db kis kalarábé

 Elkészítés:
A felaprított zöldséget 2 dl sós vízben 600 W‑on 5 percig pároljuk.  Hozzáöntünk 1.3 l vizet, 600 W-on 10 percig, 300 W-on 15 percig főzzük.

MELEG PARADICSOM SALÁTA.

 Hozzávalók:

  • 4 szeletelt paradicsom

  • 1 db apróra vágott hagyma

  • 1 ek. petrezselyem

  •  2 ek. olaj

  • só, bors

Elkészítés:
Az olajat elkeverjük a hagymával, sóval és borssal. Beleforgatjuk a paradicsomot, meghintjük petrezselyemmel.  Lefedve 600 W-on 5 percet pároljuk.

LECSÓ TOJÁSSAL.

Hozzávalók:

  • 5 dkg szalonna

  • 2 db hagyma kockára vágva

  • 30 dkg paradicsom kockára vágva

  • 50 dkg paprika szeletelve

  • 2 ek. olaj

  •  4 tojás

  • 1 kk. paprika

 Elkészítés: 

Az olajba belekeverjük a hagymát, 600 W-on 6 percet pároljuk.  Hozzáadjuk a paradicsomot és 600 W-on 6 perc párolás.  Beletesszük a paprikát, 600 ‑on 6 perc, 300 W-on 15 perc párolás,  közben háromszor megkeverjük.  A tojásokat elhabarjuk, a lecsóra öntjük és 300 W-on 3 percet sütjük.

BOLOGNAI MAKARÓNI.

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús

  • 1 db nagyobb ,kockára vágott hagyma

  •  20 dkg makaróni

  • 2 ek. olaj

  •  1 kk. paprika

 

Elkészítés: A makarónit megfőzzük ( lásd: tészta főzés). A hagymát olajban 600 W‑on 4 percig pároljuk, hozzákeverjük a darált húst,  paprikát, sót és 1 dl vizet. 600 W‑on 10 percet főzzük. Összekeverjük a  tésztával, és 600 W-on 4 percet melegítjük.

HAM END EGGS.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 1 szelet sonka vagy bacon

  • 1 tojás

Elkészítés: Kis tálba tesszük a sonkát, 600 W-on 1 percet sütjük, ráütjük a tojást, tűvel   megszúrjuk, és 600 W-on 45 másodpercet sütjük.

GESZTENYE SÜTÉS.

 A gesztenyéket 1 órát vízben áztatjuk, majd keresztbe bevágjuk, nagy tányér-  ra rakjuk, és 600 W-on fedő nélkül 3 percet sütjük.

 FEJTŐBAB LEVES

 Hozzávalók:

  • 30 dkg kifejtett bab

  • 4 dkg szalonna apróra vágva

  • 1 szál kolbász

  •  1 hagyma kockára vágva

  • 1 répa karikára vágva

  • 1 zeller zöldje

  • 1 babérlevél

  • 1 kk. tárkony

  •  2 dl kefir3 ek. liszt

  • galuskához :3 dkg vaj, 1 tojás, liszt

Elkészítés:
 A  szalonnát  600 W-on 2 percig pirítjuk, majd kivesszük. A kisült zsírban  6 percet pároljuk a hagymát. Beletesszük a zöldséget, felöntjük 1 dl vízzel, és 600W-on 8 percet pároljuk.  Hozzáadjuk a babot, a kolbászt, a tárkonyt, a zeller zöldet és 3 dl vizet,   600 W-on 20 percet főzzük. Felöntjük 1.2 l forró vízzel, és 600 W-on felforraljuk, beleszaggatjuk a   galuskát, és 600 W-on 5 percet főzzük  A kefirbe belekeverünk 2 ek. lisztet, behabarjuk a levest és felforraljuk.

DÉLSZAKI CSIRKE.

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell csont nélkül

  • 1 kefir, vagy tejfel

  • 3 db édes alma reszelve

  • 5 dkg vaj

  • 5 dkg mazsola

  • 1 db citrom

  • só, bors

 Elkészítés: 
A kefirt összekeverjük a reszelt almával, a citrom héjával és levével,  mazsolával, sóval, borssal. Egy tálat kivajazunk, beletesszük a húst, ráöntjük a keveréket. Lefedve 600 W-on 10 percig, 300 W-on 15 percig pároljuk.

PÓRÉHAGYMA LEVES.  

Hozzávalók:

  • 1 db nagy póréhagyma szeletelve

  • 3 ek. liszt

  • 2 dkg vaj

Elkészítés:
A hagymát a vajjal 600 W-on 5 percet pároljuk. Elkeverjük a liszttel, sózzuk,  és feleresztjük 1,2 l vizzel.600 W-on 8 percig főzzük, majd 300 W-on   10 percig.

TOJÁS KOCSONYA.

Hozzávalók:

  •  2 tojás sárgája

  • 1 tojás

  • 3/4 dl tej

  •  só

Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük, kivajazott edénybe töltjük. 600 W-n 3,5 percig sütjük.5 percet pihentetjük.

VIRSLI VACSORA  

Hozzávalók:

  • 5 db virsli karikára vágva

  • 1 db hagyma kockákra vágva

  •  3 gerezd szétzúzott fokhagyma

  •  3dkg vaj

 Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük és 600 W-on 3-4 percig pároljuk.

 

GLKhonlap / HomePageFőmenü  menü / Menu Főzőcske menü lap teteje / Top of page Lap tetejére

GLK  FŐZŐCSKE