KÉKFESTŐ TABLÓ
(megjelent a Fürge Újjak 2003 májusi számában)

A foltmunka 90 cm széles sötétkék és mintás kékfestő anyagokból és 140 cm széles világoskék vászon anyagból készült. A vásznat forró vízben beavattam, a kékfestőket 90 fokos vízben kimostam, majd az összes anyagot 3 pontos hőfokon gondosan kivasaltam. Ezután az anyagok szövött széleit kb. 2 cm szélességben levágtam.

A varrásnál széles varrótalpat használtam (7,5mm –es varrásráhagyás). A szabásméretek a széles varrótalphoz illeszkednek. Keskeny, 6,3 mm-es varrótalpat ehhez a munkához csak nagyon gyakorlott, és precíz foltvarrók használjanak, és értelemszerűen módosítsák a szabási méreteket.

A leírás feltételezi a görgőkés használatát, meggyorsítja a munkát, de nem feltétlenül szükséges.

Az ábrák a leírás végén találhatók.

Alapelemek:

Megjegyzés: görgőkés használata esetén a négyzeteket nem kell kiszabni.

Szabás:

1)      A sötétkék kékfestőből kettéhajtva görgőkéssel vágj 8 darab 3,5 cm-es csíkot (ollóval ne vágj összehajtott anyagot, ha pontosan akarsz dolgozni!).

2)      A világoskék anyagot hosszában hajtsd ketté a néhai szövött széleket pontosan illesztve, majd még egyszer hajtsd össze. A négyrétegű anyagból görgőkéssel vágj 14 darab 3,5 cm széles csíkot. 4 csíkból vágj le 86 cm-t. A maradékokból és a teljes csíkokból vágd ki a téglalapokat (4x6+9x18+6=192 db)

3)      A négyrét hajtott világoskék anyagból vágjál 3 db 7,4 cm széles csíkot és ebből szabd ki a 72 db háromszöget (a folyamatosan talpán és csúcsán álló háromszögek követik egymást. Egy csíkból 29 db vágható ki)

4)      Kartonpapírból vágj ki 25 darab 8 cm oldalhosszúságú hatszöget A mintás kékfestőkből körben 1 cm varrásráhagyással szabd ki a hatszögeket. (ha egyféle anyagot használsz, akkor a méhsejtszerű elrendezés a leggazdaságosabb.)

Összeállítás:

1)      A kiszabott hatszögek fonákjára gombostűvel rögzítsd a mintás anyagokat. A széleket apró öltésekkel varrd körbe, úgy, hogy az anyag feszüljön a papíron. A kész darabokat vasald át. A papírsablont még ne vedd ki, mert különben a munka könnyen eltorzul.

2)      A 86 cm hosszú csíkokból varrjál 4 szalagot az ábra szerint. A szalagoknál a varrásráhagyásokat vasald a sötétkék anyagra. A szalagokat szabdald fel görgőkéssel 3,5 cm széles csíkokra. (4x24=96 darab). Ha nincs görgőkésed, ezeket a darabokat a kiszabott négyzetekből kell összevarrni.

3)      Négyzetek: az előzők szerint kiszabott sötétkék-világoskék-sötétkék csíkok két oldalához varrj 1-1 világoskék téglalapot. Az elkészült daraboknál a varrásráhagyást vasald a világoskék anyagra.

4)      Házikó: 72 darab négyzethez varrj 1-1 darab háromszöget az ábra szerint. A varrásráhagyást a négyzet felé vasald le.

5)      Varrj 4 db közepén lukas hatszöget, darabonként 6 házikóból. A varrásráhagyásokat a négyzetek felé vasald le.

6)      Varrj 12 db csonka hatszöget, darabonként 4 házikóból és egy négyzetből (ezután 12 darab négyzet marad). A varrásráhagyásokat a négyzetek felé vasald le.

7)      Állíts össze 4 hatszögsort, soronként egy egész és 3 csonka háromszögből.

8)      A hatszögsorokra férceld fel a mintás hatszögeket, majd apró öltésekkel varrd fel, mint egy rátétet.

9)      A hatszögsorokat kösd össze a megmaradt négyzetekkel, és varrd fel a még hiányzó hatszögeket.

10)  Az eddig elkészült munkadarab szélein hajtsd be és férceld le a varrásráhagyásokat. Gondosan vasald ki a munkát, majd férceld fel a háttér anyagra. A széleket varrd le apró, láthatatlan öltésekkel. . Ezután a háttéranyag takart része kivágható a kontúrtól 1 cm távolságban, és kihúzhatók a papírsablonok.

11)  Ezután jön a szokásos hátlapozás, tűzés, és a szélek szegése ferdepánttal..

 

Az eredeti mintát két újságban és egy könyvben is felleltem. Ezek közös ismérvei:

A hatszögeket fehér, vagy nyers színű anyagokból készítették szép, nagyvirágos tűzésekkel díszítve. A hatszögek oldalhosszával egyező oldalméretű négyszögek 9 darabból vannak összerakva. Kellő távolságból nézve a munkák azt az érzéki csalódást keltik, hogy körökből vannak összeállítva.

Kétféle színezést láttam:

Az egyik változatnál 5 kis négyszög és a háromszögek színe megegyezett a hatszögek színével (lásd Dorothy Wood: A varrás gyakorlati enciklopédiája című könyv 125. oldalán)

A másik változatnál a háromszögekhez és a kis négyszögekhez tengernyi különböző színt használt a mű alkotója, de ezeket olyan jól rendezte el, hogy végeredmény az én munkámhoz hasonlóan egymásba fonódó köröket mutatott.

 Kellemes öltögetést kívánok minden kedves olvasómnak

Gelencsérné Lazarovits Klára
2003 április

négyzet

 

csonka hatszög (12 db)

 

Háromszögek vágása

 

lukas hatszög (12 db)