HÚSVÉTI TOJÁSOK FOLTBERAKÁSSAL

 

Kellékek

 

Ha foltvarróként húsvétra stílusosan foltberakással szeretnénk tojásokat díszíteni, akkor négy alapvető kellékre van szükségünk.

1.      Hungarocell tojás: különböző méretben és minőségben kapható. Igyekezzünk jó minőségű, kis pórusú, sima felületű tojásokat venni. (Ezt nehéz írásban szemléltetni, a tojás felületén látható köröcskék, egyenetlenségek mérete változó, a nagyobb szemcsések a vágásnál jobban töredeznek). Megkönnyíti a munkát, ha sikerül olyan tojást szerezni, amelynek legalább az alján és a tetején a negyedek, vagy hatodok be vannak jelölve.

2.      Textil: kisebb anyagmaradékok is megfelelnek, ha nem merevek, nem csúszósak és csak kevésé foszlanak. Vékony vászon, karton, jersey a legjobb.

3.      Kés: vékony pengéjű, éles kés szükséges a munkához. Legmegfelelőbb a letörhető végű tapétavágó kés (schnitzer). A legjobban a kb. 9 mm széles márkás kés vált be. Ne vegyünk noname késeket, bizonyos papírboltokban már 320 Ft-ért kapható jó márka. A legjobbaknak 900-1200 Ft az ára.

4.      Olló: kicsi, éles, enyhén görbe , azaz körömvágó ollóval lehet a legkönnyebben dolgozni, de használhatók a kis kézimunka ollók is.

A felsoroltakon kívül néha jó szolgálatot tesz néhány kicsi, hegyes gombostű. Ha a díszítést akarjuk rögzíteni, akkor használjunk acélgombostűt. Díszítésként szépek a nagyfejű színes gombostűk, vagy kisfejű acélgombostűkkel rögzített gyöngyök.

A foltberakásokat nagyon feldobják a szalagok, farkasfogak, vastagabb pamutfonalak, különböző zsinórok és spárgák. Kezdő foltvarróknak különösen ajánlott, mert eltakarják a csúnya vágásokat, hibákat. A húsvéti tojásokon remekül mutat a jól megválasztott szélességű és színű farkasfog!

A fonalak, zsinórok rögzítéshez szükség lehet olyan ragasztóra, amely nem oldja fel hungarocellt. Nem használható a technocol! Ha nem ismerjük ragasztónk hungarocellre gyakorolt hatását, akkor cseppentsünk a hungarocellre kis ragasztót és várjunk 3-5 percet, majd nézzük meg a hatást. Én a vizes bázisú, ruhából kimosható ragasztókat kedvelem, mert mindig sikerül összekennem a látható felületeket, és ennek a ragasztótípusnak könnyen eltávolítható a foltja. Megkönnyíti a munkát, ha a ragasztó vékony, hosszú csőrű flakonban van (300-400 Ft körül kapható). Ha a ragasztó mennyiségét nem tudom jól szabályozni, akkor kis műanyag lapra nyomom és fogpiszkálóval hordom fel a ragasztandó felületre. Hová kenjük a ragasztót? Erről eltérnek a vélemények. A legtöbben a zsinórokra kenik, én a hézagokba szoktam belenyomni.

A hungarocell díszek még sok mindennel ékesíthetők. Tűzhetünk rá virágot, pompont, kész masnit, terméseket, bigyókat és bogyókat, tekerhetünk rá spárgát, drótot, gyöngyfonatat, stb. De ne feledjük, sokszor a kevesebb a több, a szerényebb díszítések többnyire ízlésesebbek.

 

Minták

 

Sajnos a magyar hímes tojások gazdag mintavilágából nemigen lehet ötletet meríteni. A festett és karcolt minták nem "foltosíthatók". De jó források a foltvarró könyvek.

Kisebb tojásokat hosszában osszuk fel 4, 6 vagy esetleg több gerezdre (általában páros számút könnyebb színezni). Aki egy kicsit gyakorlottabb, az már keresztosztással is próbálkozhat. Használjuk a fantáziánkat! A hosszanti osztás görbülhet spirálba, a keresztosztás lehet íves, vagy cakkos. Keresztosztások esetén a hosszanti osztásoknak nem kell csúcstól csúcsig futni, megszakadhatnak. (megjegyzés: könnyebb a zsinórozás, ha a vonalak folytonos hálózatot alkotnak)

A foltvarró minták közül a papírravarrással készíthetők ültethetők át a legkönnyebben, de kis gyakorlatozás után íves mintákat is kanyaríthatunk tojásainkra.

A múlt évben Nagyatádon nagyon szép, tyúktojás méretű tulipános és gyöngyvirágos tojásokat állított ki egy kedves foltostárs (sajnos nem tudom a nevét). Nincs lehetetlen, csak ügyetlen foltos? Tulipánt én is raktam a tojásaimra. Hát mit mondjak? Nem éppen gyöngyszemek, de idén már biztosan jobban fognak sikeredni.

 

Munkamenet

Tudom, sokan fogtok tojást berakni, vagy articsókadíszítéssel, egyéb technikákkal cicomázni Érdemes lenne összegyűjteni az ötleteket, mintákat és végül közkinccsé tenni. Vállalom a gyűjtést, rendezést, stb. talán könyvkiadót is tudok majd szerezni. Kérem, örvendeztessetek meg tojásaitokról készült fotókkal. (Bármilyen hihetetlen közönséges síkágyas szkennerrel is lehet tojást másolni!)

Örömteli foltberakást és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok