Az analóg és digitális
Műholdas műsorszórás összehasonlítása           1977-ben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) genfi székhelyén rádióigazgatási világértekezletet (WARC) hívtak össze azzal a céllal, hogy meghatározzák a 10-12 GHz-es frekvenciasávban bevezetendő műholdas műsorszóró szolgálat tervezési, igazgatási elveit, módszereit, és kidolgozzák a műholdas műsorszórásnak az egész világra kiterjedő műszaki tervét.
 Néhány évvel később Magyarországon is valósággá vált a régóta várt nagy álom, a műholdakról sugárzott televízió műsorok vételének lehetősége. 1988 őszén már több mint egy tucat, Magyarországon is vehető, geostacionárius pályán keringő műhold sugározta mintegy 40 műsorát.

 A digitális műsorszórás megjelentével a műsorszórás szó már nem csak televízió képtovábbítására terjed ki, hanem mára már az adattovábbítás megoldása is feladat és a szó jelentéséhez hozzátartozik.
Az Eutelsat szervezettel együttműködésben PC-alapú műholdas Internet-elérést és adatszórási szolgáltatást tervez bevezetni - már Magyarországon is -  az Antenna Hungária Rt. A 2000-ben sokak által igénybevett és előfizetett szolgáltatás: digitális műsorvétel műholdról a UPC-től már lehetőséget biztosít digitális adatátvitelre is, lehetőséget ad a világháló elérésére.
A műholdas megoldással megszüntethető a sokakat érzékenyen érintő ún. „Internet-útszűkület", vagyis a kis elérési és letöltési sebességből származó korlát. Ennek érdekében modemes adattovábbítás helyett műholdas eléréssel és letöltéssel, a vételi oldalon egy PC és ahhoz kapcsolt 60 centiméter átmérőjű parabolaantenna, valamint egy DVB (Digital Video Broadcasting) szabványú, a műholdas adatállományok feldolgozását végző kártya használatával a szokásosnál akár százszorosan gyorsabb Internet-kapcsolat tartható fent, hiszen a sávszélesség akár 4-6 Mbit/sec is lehet.

 Mivel az Antenna Hungária az Eutelsattal együttműködve fejleszti ki az MPEG2/DVB szabványú digitális műsorszórás integrálásával digitális multimédiaplatform-rendszerét, az átviteli kapacitás ugrásszerű növelésével video-on-demand, audio-on-demand szolgáltatásra is készen áll: 2-4 Mbit/sec-os sebességgel, szinte azonnal letölthető egy igényelt videofilm.
A rendszer univerzálisan használható vállalati és egyéni célokra, a felsoroltakon kívül például távoktatás, távgyógyítás, adatszórás, szoftverszétosztás stb. céljára. A szolgáltatások címezhetően vagy általános eléréssel is kialakíthatók, ami az egyéni vagy kisebb felhasználói közösség számára is lehetővé teszi az exkluzív szolgáltatást és a kellő biztonságot.
 A fent említett televíziós és adatátviteli műholdas továbbítás megoldására a különböző átviteli rendszereknek meg kell felelniük. Az eddig analóg módon használt átviteli rendszereket egyre inkább digitális rendszerekké alakítják át, amely az átvihető adatok mennyiségét, az egyes szolgáltatások számát növeli.


Apogeum-hajtómű

A problémáknak a megoldására dolgozták ki a különböző digitális kódolási eljárásokat. Ezeket az eljárásokat már alkalmazzák a műholdas televíziós műsorszórásban is, de ezek mellett még számos analóg módon műsort továbbító rendszerrel is találkozhatunk, bár ezek száma egyre csökken.
 

Műholdpályák
Műholdas távközlési rendszerek
Műholdak szerkezete
Frekvenciák, analóg és digitáliskódolás
Tömörítések
Az Astra-1 rendszer
Eutelsat
Digitális kódolás jelentősége
 
A dokumentum letölthető doc-formátumban is zip-pel tömörítve - letöltés
 

Mravik Péter
mraviii@freemail.hu
 
 

Mravik Péter – 2001.