Amit az íjászatról feltétlenül tudni érdemes

                                                                                            

 

Mi is az íjászat maga? Egy sport, ami örökre rabul ejt, akár szabadidős tevékenységként, akár versenyszerűen űzöd.Szellemi sport, amihez nem  nyers erő kell, hanem technikai felkészültség, okos taktika. Mindemellett, ha soha nem leszel a bajnokok sorában, akkor is nyertes leszel, hiszen szabadidődet gyönyörű környezetben,  jó levegőn töltöd el, jó társaságban, jó barátok között.

Kedves Íjászbarátom! Ez az oldal főleg azok számára készült, akik még csak fontolgatják, vagy nem régen kezdték az íjászatot, de remélem,hogy talán a bajnokok is találnak valami kedvükre valót ! Tőlük elnézést kérek, ha néha alapfogalmakat igyekszek megmagyarázni. Sajnos tény, hogy az íjászat iránt érdeklődő emberek számára Magyarországon alig van korszerű és elérhető alapvető szakirodalom. A pályaíjászat szerelmeseinek úgyszólván egyetlen - időközönként hozzáférhető - "bibliája" van, az a bizonyos Hack Antal féle könyv. 

Ez a honlap többek közt ezt a hiányt igyekszik pótolni.A pályaíjászat két ágával, az olimpiai és a csigás, vagy másnéven compound változattal foglalkozom. Ezekre a helyekre a menüpontokból könnyen odatalálsz. Amint már említettem, ez egy főleg szellemi sport. Nemzetközileg elismert szakedzők szerint a siker 70%-ban a mentális (mondjuk ki: agymunka), 20%-ban a technikai felkészültség függvénye, és csak 10%-ban játszik  szerepet benne a felszerelés. Természetesen a jól összehangolt, jó minőségű felszerelés!

mentalis.jpg (24466 bytes)
koros.gif (105363 bytes)

Íjászklubunk a képen látható helyen található, Budapesttől 200km-re a festői szépségű Sebes-Körös partján. A gondozott sporttelep ideális viszonyokat biztosít a pályaíjászathoz.

Elérhetőek vagyunk az 5516 Körösladány, Széchenyi u. 15. levélcímen, vagy a 06 30 262 1863-as telefonszámon, esetleg Fax-on, melynek száma 06 66 474 020. E-mail: bowmanjoe@mail.globonet.hu

Néhány hasznos tanács íjvásárláshoz

dominance1.jpg (31567 bytes)

Mielőtt az íjászboltba sietnénk, el kell döntenünk egy alapvető dolgot: Melyik a domináns szemünk? Az esetek 90 százalékában a jobbszemes íjász a jobbkezével húzza az íjat, a balszemes a balkezével. Ezt nevezzük szem - dominanciának. Ennek a későbbiekben a célzásnál fontos jelentősége lesz, és most kell döntenünk, hogy jobb, vagy balkezes íjat vásároljunk.

dominance3.gif (32770 bytes)

A szem-dominancia megállapítására létezik egy végtelenül egyszerű, és gyors módszer. Először is 4 - 5 méter távolságra keressünk valami tárgyat (egy ajtókilincs, egy villanykapcsoló bőven megteszi). Aztán a baloldali kép alapján nyújtsuk előre mindkét karunkat, és az ujjaink begörbítésével képezzünk egy 6 - 8 cm átmérőjű kukucskáló nyílást, amin keresztül nézzük mindkét szemünkkel egyszerre a kiszemelt tárgyat. Majd a tárgyat folyamatosan figyelve, lassan közelítsük a kezeinket az arcunk felé, amint az a jobboldali ábrán látható. A kéz automatikusan a domináns szemhez fog közelíteni, és előtte áll meg. Ilyenkor azt hisszük, hogy mindkét szemünk látja a tárgyat. Ha most ezt a szemet becsukjuk, nem fogjuk látni a kiszemelt objektumot, csak a másik szemünk látja a kezünket.


Az íjászat sajnos köztudottan meglehetősen költséges sportág.Persze, mint minden, ez is relatív. Egy kezdő-felszerelés kihozható egy átlagos kerékpár árából, míg egy profi versenyíj mindennel felszerelve úgy félmillióra rúg (nálunk). Mivel a minőségileg megfelelő termékek zöme a tengeren túlról érkezik, áruk lényegesen magasabb, mint a gyártó országokban. Éppen ezért az első próbálkozásokhoz tanácsosabb olcsóbb, fa középrészű íjakat beszerezni. Az íj személyes holmi, senkitől ne várjuk el, hogy kipróbálásra odaadja méregdrága, saját stílusához hangolt felszerelését. A kezdeti sikeres, vagy sikertelen próbálkozások után, az olcsóbb, használt íj könnyebben eladható, hiszen ahol egyesület működik, ott mindig vannak kezdők is.

1. Új felszerelés vásárlása esetén, mindig kérjük ki tapasztalt íjász, vagy hozzáértő kereskedő tanácsát! Akit a pályaíjászat vonz, az ne vadász-horgász szaküzletbe menjen , ahol csak úgy mellékesen íjakat is tartanak. Persze azért itt is vannak kivételek, pl.: Elit Hunter.Magam, és az általam edzett gyerekek részére több, mint öt éve a gödöllői Buza BT-nél vásárolunk(2100 GÖDÖLLŐ, Hunyadi u. 30.Tel.: 06 28 513 870).

buzaek.gif (169181 bytes)

Itt ahol tapasztalt íjászházaspár gondoskodik arról, hogy mindig a számunkra legmegfelelőbb terméket kapjuk - átlagosnak mondható árakon. Postai utánvéttel is szállítanak, hiszen egy vidéki íjásznak nagyon fontos, hogy néhány elveszett toll, törött vesszővég miatt ne kelljen százkilómétereket utaznia.

       2.Olimpiai íjak esetében, ha komolyan gondoljuk a dolgot, serdülő korosztályban már érdemes ún. interchangeable, vagy Hoyt kompatibilis fém középrészű íjat vásárolni, hogy az idő múltával edzettebbé, erősebbé váló íjász, a jól bevált és megszokott középrészhez egyetlen kattintással tudjon másik reflexet csatlakoztatni, ha már ifjúsági, netán felnőtt kategóriás lett és teljes távon kíván versenyezni.Egy 30 Fontos reflexpártól ne várjuk el, hogy hetven méteren is kiválóan működjön, meglehet, rövid távon versenyeket nyertünk vele. A lecserélt könnyebb reflexek sem vesznek kárba. Eladhatóak, a család ifjabb íjászai "örökölhetik", vagy kiválóan használhatjuk őket a téli teremversenyeken, ahol semmi nem indokolja a nehéz íjak használatát.

recurve-gyerek400.jpg (12975 bytes)                      comp-gyerek300.jpg (14094 bytes)

Olcsó, fa középrészű tanulóíj

                                    Egyszerű csigás íj gyerekeknek

recurve-felnott400.jpg (12589 bytes)                       comp-felnott300.jpg (17750 bytes)
                               Profi olimpiai céllövő íj

                                      Korszerű csigás verseny íj

      3.Bármilyen erős is a késztetés, és netán az anyagiak is lehetővé teszik, mégsem tartom szerencsésnek, hogy az íjászatot csigás íjjal kezdjük. Meggyőződésem, hogy a sportág mozgástechnikáját a legegyszerűbb reflex íjjal kell elsajátítani, és készség szintjére juttatni. Sok, - és egyébként méregdrága és kiváló minőségű felszereléssel rendelkező csigás íjász sikertelenségének oka abban keresendő, hogy alapok nélkül próbál építkezni. A csigás íj egy csodálatos szerkezet, de csak avatott kétbe való! Egy rosszul beállított, netán meghibásodott elsütő szerkezet különösen balasetveszélyes lehet.Természetesen az itt leírtak, mint  minden, csak általánosságban igazak. Ismerek serdülő korú bajnokot, akinek élete legelső íja is csigás volt, de erre mondjuk azt, hogy kivétel, ami erősíti a szabályt. Ha mégis a csigás mellett döntünk - gyerekek esetében válasszunk olyan típust (pl.:Browning MicroMidas), aminek húzáshossza elég tág határok közt állítható, így a gyerek, nem fogja egy-két év alatt "kinőni". Soha ne kezdjünk fizikai erőnket meghaladó, durva, nehéz íjjal. 50 - 55 font a pályán bőven elég.

  Fontos kiegészítő tartozékok

berg-ezust.gif (3473 bytes)

ujjved.gif (4364 bytes)

tegez.JPG (3822 bytes)

karvedo.gif (4787 bytes)

mellvedo.gif (5956 bytes)

A rugós oldaltámasz minden olimpiai íj tartozéka Ujjvédő. A reflex íjak nagyon igénybe veszik az ujjakat. A tegez praktikus eszköz a vesszők hordozására. A karvédők óvnak az ideg okozta ütésektől. A mellvédő a ruha gyűrődéseit tarta távol az idegtől.
imbusz.gif (4341 bytes) surelock.gif (2536 bytes) scope.jpg (9353 bytes) spotting.gif (4488 bytes) just-cuz.gif (4859 bytes)
Az imbuszkulcs készlet egy felszerelésből sem hiányozhat. Függőleges és vízszintes irányban állítható irányzék. A csigás íjak irányzékának része a scope. Hosszú távokon a távcsőben láthatjuk csak a találatokat. A csigás pályaíjász elsütő szerkezettel old.
stabi-beiter.jpg (12014 bytes)

Fontos kiegészítők a stabilizátorok, melyek csillapítják az oldáskor felszabaduló erők okozta erős vibrációs hatást, rázkódást. Készülhetnek tisztán alumíniumból, alumínium és carbon ötvözetéből, vagy tisztán carbonból.

  Ha minőségre vágysz, avagy miért szeretem a HOYT íjakat...?!
Előre tudatom mindenkivel, hogy a Hoyt céggel sem sponzori, sem egyéb számomra előnyös megállapodásban nem vagyok. Az alább leírtak kizárólagosan saját tapasztalataim, és a hozzáférhető statisztikák adatai alapján kerültek a honlapra.
hoyt-sr.jpg (18704 bytes) hoyt-jr.jpg (52097 bytes)

1931-ben , Amerikában az idősebb és a fiatalabb EARL HOYT megnyitották a Hoyt Íjkészítő Társaság nevű cégüket.Kezdetben a reflex íjak legkülönfélébb variációit készítették, de minden évben sikerült előhozakodniuk valamiféle, akkoriban forradalminak számító újítással. Apa és fia újabbnál újabb ötletekkel vitték előbbre évről-évre az íjászat ügyét. Szép kivitelű, eltérő színű trópusi fákból összerakott, és nem utolsó sorban kiválóan működő reflex íjaikkal elkápráztatták a világot. Az első időkben gyártott darabok a szó igazi értelmében hagyományos reflex íjak voltak, majd jött az első igazi áttörés, az ún.: take down - magyarul szétszedhető íjak ötlete.

Közben az idő természetesen nem állt meg, és hosszú kihagyás után, 1904 óta az íjászat ismét olimpiai sportág lehetett. A nevezetes esemény a Müncheni Olimpia volt 1972-ben. Íme egy rövid áttekintés  a jelzett időpont óta:


1972. Müncheni Olimpia: A férfi és női aranyérmet egyaránt Hoyt Pro Medalist íjjal nyerték.
1976. Montreali Olimpia: A férfi aranyat Hoyt TD2 íjjal nyerték.
1980. Moszkvai Olimpia: Férfi aranyérem - Hoyt TD2 íj
1984. Los Angelesi Olimpia: Férfi aranyérem - Hoyt TD4 íj
1988. Szöuli Olimpia: Férfi arany, ezüst és bronz érem - Hoyt TD4 íj
1992. Barcelonai Olimpia: A spanyol csapat aranyérmes (valamennyien Hoyt TD4 íjat használtak)
1996. Atlantai Olimpia: Férfi aranyérem - Hoyt Avalon íjjal
2000. Sydney Olimpia: Férfi arany, ezüst, bronz érmek - Hoyt Avalon és más Hoyt íjak. ( És akkor a sor még koránt sem teljes. Ott vannak még a Világ és Európa bajnokságok...stb)

A fentiek nem azt jelentik, hogy a HOYT GOLD MEDALIST TD4 - nél nincs jobb íj, csupán érdemes elgondolkodni, amikor új, és divatosabbnál divatosabb íjakat kínálnak eledásra a piacon ,hogy a fenti adatok azért mégis csak sugallnak valamit. Ma már "álom íjakat" vehetünk álmunkban sem  kívánt árakon, de van egy íj: A HOYT GOLD MEDALIST, amit a mai napig gyártanak, és vásárolnak, annak ellenére, hogy számtalan íjgyártó próbálta már helyettesíteni jóval olcsóbban és tetszetősebb kivitelben. Nem sikerült!

gold-medalist-td4.jpg (12782 bytes)

Sajnos ma már csak három színváltozatban kapható: piros, kék és fekete.Az én első íjam ún. black cherry (fekete cseresznye) színben pompázott, és mondhatom, nagyon jól nézett ki.

(A későbbi adatokat is közölni fogom, amint minden kétséget kizáróan a rendelkezésemre állnak) .

Ezzel természetesen a Hoyt cég sikersorozata koránt sem ért véget, a részletekért látogass el a "CSIGÁS" oldalra


 

Néhány szó a nyílvesszőkről

carbon-nagy-jobb.jpg (8164 bytes)

arrow-nagy.jpg (16454 bytes)

vesszohossz.jpg (36910 bytes)

A legprofibb íjászfelszerelésnek is gyenge láncszeme lehet a rossz minőségű, vagy csak rosszul megválasztott vesszőtípus. Az újdonsült íjvásárló igen gyakran esik abba a hibába, hogy jobb minőségű íja árát olcsóbb vesszők vásárlásával próbálja kompenzálni.Természetesen egy 20 000 forintos tanulóíjhoz nem vásárolunk EASTON X10-es vesszőket - darabonként 10 000-ért (2004-es adatok), de van egy bizonyos alsó minőségi határ, ami alá nem szabad menni, mert a rossz vesszők okozta sikertelenség kedvünket szegheti. Egy pályaíjász általában alumínium vesszőkkel kezd. Ezek súlyuknál fogva lassúbbak, jobban tolerálják a kezdő íjász oldási és egyéb technikai hibáit. Teljes távú versenyekhez viszont a korszerűbb, kisebb átmérőjű carbon, vagy a belül alumínium, kívül carbon bevonatú vesszők a legalkalmasabbak. Teremversenyekhez jól beváltak az alumínium vesszők legjobb minőségű változatai, de kint a pályán, főleg a hosszú távokon a minél kisebb átmérő hozza a legjobb eredményeket, mert az esetleges oldalszél ezek repülését befolyásolja legkevésbé.A nagy gyártó és forgalmazó cégek vesszőkiválasztási táblázatokban adnak általános útmutatást, de mindenkinek egyéni adottságai, felkészültsége, stílusa alapján kell eldöntenie, hogy számára milyen vesszőtípus a legmegfelelőbb.

arroshaft.jpg (20938 bytes)


hossz-1.jpg (8192 bytes)

A nyílvessző hosszát mindig a vessző elejétől, a nyílhegy nélkül mérjük a nock bevágásáig. hossz-2.jpg (9385 bytes)

spinwing.jpg (19429 bytes) Kis átmérőjű vesszőknél ajánlatos a spin-wing tollazás. Kiküszöböli az ún. ejtőernyő effektust.
ffp-ace.jpg (17328 bytes) Középvékony carbon vesszőknél bevált az 1 3/4 inch-es egyenes tollazás.Próbálhatunk spin-winget is.
alum.jpg (21864 bytes) Az alumínium csövekre válasszunk hosszabb,2 inch-es egyenes tollakat, teremben akár hosszabbat is.

A Spin-wing tollazással ellátott vessző hasonlóképpen repül, mint a huzagolt fegyvercsőből kilőtt lövedék. Iránytartása biztosabb, és kevésbé érzékeny az oldalszél okozta zavaró hatásokra. Ezt figyelheted meg a jobboldali flash animáción.

A göb magasságának meghatározása "papírteszttel"
 • Erősítsünk egy kb. 60x60 cm-es üres keretre egy papírlapot (pl. csomagoló papír).
 • Helyezzük el egy állvány segítségével kb. 1 m távolságra egy üres vesszőfogó előtt, vállmagasságban.
 • Álljunk kb. 2 - 2,5 m távolságra a papírtól.
 • Lőjünk ki egy feltollazott vesszőt a papírlap közepe irányába.
 • Figyeljük meg, milyen formájú ábrát szakít a vessző a papírlapon áthaladva.
papertuner.jpg (22164 bytes)
archer1.jpg (9050 bytes)
1. ábra
A göb magassága pont megfelelő, a vessző szabályosan repül.
archer2.jpg (9698 bytes)
2. ábra
A göb túl alacsonyan van, a vessző hullámosan repül
archer3.jpg (9765 bytes)
3.ábra
A göb túl magasan van az idegen, a vessző repülése hullámzó.

     A vesszőfogó tábla az íjászat fontos kelléke...

fogo-1.jpg (49264 bytes)

fogo-2.jpg (28445 bytes)

fogo-3.jpg (33790 bytes)

fogo-4.jpg (46401 bytes)

A legolcsóbb vesszőfogó gyerekeknek az egyszerű szalmabála.Szinte semmibe sem kerül, kiválóan megállítja a gyerekek gyengébb íjaiból kilőtt vesszőket, de elég nagy szemetet hagy maga után.

A Saunders cég kemény trópusi füveket varr zsákvászon szerű textilanyagba. Magyarországon nem forgalmazzák.

A Brittek máig legközkedveltebb vesszőfogója szalmafonatból készül.Előnye, hogy környezetbarát, nagy hátránya viszont, hogy iszonyúan nehéz, és olyan kemény, hogy a nagysebességű vesszők szinte "belesülnek".

Nálunk a legelterjedtebb az ún. Polifoam habból készült változat. Kíméli a grága vesszőket, nem nehéz, viszont környezetszennyező és nagyon drága.Az USA-ban inkább a hagyományos kerek formájú a kedveltebb, cserélhető középpel.

                                                                ...persze csak akkor hatásos, ha el is találjuk!

A nyílvessző drága, és sérülékeny eszköz. Bánjunk vele nagyon óvatosan. Ha a vesszőfogó tábla helyett a fűbe lövünk, könnyen előfordulhat, hogy csak fémkereső detektor segítségével fogjuk megtalálni, viszont, ha sikerül, akkor általában sértetlenül láthatjuk viszont. Óvakodjunk azonban a kemény tárgyaktól, mint pl. fal, kődarab, kerítés!

 alu-fal.jpg (11755 bytes)

 

 
Az első ábrán egy alumínium vessző hegye látható falbalövés után. A cső megreped, vagy betörik, és a hegy becsúszik. Egy-két cm levágása után újra használható.

nockok.gif (4498 bytes)

A vesszővégek, vagy "nock"-ok rögzítik a nyílvesszőt kilövés előtt az ideghez. Szintén elég sérülékenyek, gyakran megesik - amikor többen is lövünk egy táblára -,hogy eltaláljuk őket.

acc-falba.jpg (13341 bytes)  

A második kép egy ACC (alu-carbon) vesszőt ábrázol, szintén falat talált. A felcsavarodott részek az aluminium cső részei, az egyenesen meredező felső rész pedig a carbon szálak maradványai. Ez a vessző már semmire sem használható

tollak.jpg (20307 bytes)

A "tollak" ma már műanyagból készülnek, és igen gazdag szín, forma és árvariációkban kaphatók az íjászboltokban. A sérült tollakat időről időre szintén cserélni kell.


Amikor itt a versenyzés ideje...

ermsor.jpg (69922 bytes)

Aki már több éven keresztül kitartott az íjászat mellett, eljutott egy bizonyos pontra, egyszer csak úgy érzi, ki kellene próbálni, valójában hol is a helye, mondjuk országos viszonylatban. Nos, ekkor jött el az ideje, hogy az ember kipróbálja a tudását a MÍSZ országos bajnokságain. Sportorvosi vizsgálatra megy, kiváltja az egy évre szóló versenyzési engedélyt és......irány az íjászverseny! Eleinte elhiszi, amit sokan közhelyként emlegetnek, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de a végén úgyis kiderül az igazság, miszerint a versenyre győzni megy az ember.  Ha viszont már egyszer versenyzésre adtuk a fejünket, akkor ott a lehetőség, hogy megszerezzük a képességeink, felkészültségünk alapján elérhető minősítést, aminek ugyan létező anyagi vonzata mellett, messze eltörpül a tudat, hogy I. - II. - vagy éppen III. osztályú versenyző vált belőlünk.

tablak-300.jpg (39792 bytes)

Versenyzni csak versenyen lehet megtanulni !!!

Ha figyelmesen végigolvastad az eddigieket, akkor most pihenésképpen jöhet egy kis

 

A bal egérgombbal rakosgasd a feldarabolt kép elemeit addig, amíg a jobb oldali ábra össze nem áll, és a "BRAVÓ" felírat meg nem jelenik középen. Csak türelem, csak kitartás, és az eredmény nem marad el!

ermes.jpg (68790 bytes)

Az íjászpályán különböző anyagokból - polifoam, szalmafonat - készült ún vesszőfogó táblákra rögzített, a FITA által szabványosított lőlapokra történik a lövészet. Ezekből más és más méretűeket használunk, a verseny jellegének megfelelően. Felnőtt teljes távú bajnokságokon a hosszú távokon (90-70, ill. 70-60m-en) a lőlapok átmérője 122cm, mig a rövid távokon (50-30m), csak 80 cm. Teremversenyeken (18m) ún. három ábrás lőlapokat használunk, ahol a sárga kör átmérője mindössze 8cm. Egy ábrára csak egy vesszőt lövünk a teremversenyeken. Pályán a mind a négy távra 36 vesszőből álló sorozatokat lövünk, de 90-70m-en 6x6 vesszőt, míg 50-30m-en 12x3 vesszőt. Nem nehéz kiszámolni, hogy egy teljes távú verseny 144 értékelt lövésből áll. Holtverseny esetén az dönt, hogy ki tatált többször a 10-es kör közepén lévő "X10-es" körbe.

fitapontok.jpg (27051 bytes)

 

Az íjászpálya jogi értelemben lőtérnek minősül így ebből logikusan következik, hogy az idevonatkozó biztonsági feltételek megteremtése  kötelező. Ezek közé tartozik pl., hogy a vesszőfogó táblák mellett jobb és bal oldalon, ezektől legalább 10 - 10m távolságra, és mögöttük 50 m - re piros zászlókat kell kitűzni!

ijaszpalya300.jpg (23234 bytes)

Az íjakat csak a lőállásban tartózkodó íjászok húzhatják ki, a többiek a várakozási vonal mögött tartózkodnak, és várják, míg sorra kerülnek. Versenyeken még több szabály betartása kötelező. Bővebbet ezekről a FITA: Pálya-és Teremversenyek Rendezése, Levezetése című kiadványában olvashatsz, amelynek magyarra fordított változata beszerezhető a MÍSZ titkárságán.


  Online Íjász játékok gyerekeknek (vagy később érő felnőtteknek) A hangszórót kapcsold be!

Sajnos igazi, pályásoknak való játékot nem találtam, de azon leszek, hogy olyan is legyen a vélasztékban...

j-1.jpg (2481 bytes)

j-2.jpg (17333 bytes)

j-3.jpg (20329 bytes)

j-4.jpg (2332 bytes)

Golden Arrow játék. A kis képre kattintva elindíthatod a játékot. Ajánlatos az alapfokú verzióval kezdeni, így viszonylag jó eredményt lőhetsz.

3D-s állatfigurákra lőhetsz külünböző távokról. Választhatsz négy féle íjat, és játék nehézségi fokot. Itt is ajánlom kezdetnek az gyakorló pályát

Ez a játék szerintem elég unalmas. Egy FITA lőlap vonul át a képmezőn, arra kell tüzelni a megfelelő pillanatban. Egyszer ki lehet próbálni.

Ez is célbalövő játék, hátránya, hogy célzáskor nem látszik a cél, csak a vessző röppályáját követve derül ki, hogy jól céloztál-e.

   Valóságos íjászjátékok valóságos íjakkal

Aki utánpótlás neveléssel valaha is foglalkozott, az bizonyára jól tudja, hogy évről évre a számos érdeklődő gyerek közül nagy részük az első pár héten lemorzsolódik, és maradnak az igazán tehetségesek, akiket minden lehetséges módszert bevetve igyekeznünk kell megtartani.Mielőtt az egyre keményebbé váló edzések nekik is kedvüket szegnék, érdemes bevetni néhány trükköt, amivel érdeklődésüket folyamatosan ébren tarthatjuk.Nos éppen ezt a célt szolgálják az íjász- játékok, ahol lazább keretek között, kellemesen elszórakozva szinten tarthatjuk ,sőt tovább fejleszthetjük ügyességüket, koncentrációs képességüket és nem utolsó sorban a bennük kialakulóban levő egészséges versenyszellemet.A továbbiakban közre bocsátok néhány általam kipróbált, és a gyermek és serdülő korosztály körében igen kedvelt tevékenységi formát, melyeknek főleg a hosszú téli hónapok, olykor kissé unalmassá válni kezdő edzésein kipróbálhattok Egy -egy próbálkozást bizonyára megér a dolog..Jó szórakozást!

game-1.jpg (21271 bytes)

1. játék: Pontlopó

A nyolcvan cm-es FITA lőlapot szigetelő szalag csíkkal négy negyedrészre osztottam.A játákot négyen játszák, mindenki a saját maga számára kijelölt negyedbe lőhet három vesszőből álló sorozatokat. A találatokat értelemszerűen pontozzuk, de az idegen mezőbe csapódott vesszők találati értékét mindig levonjuk. A verseny állhat pl. tíz sorozatból. Serdülő korosztálynak ajánlom 15-18m távolságból

game-2.jpg (11478 bytes)

2. játék: Ki ér le hamarabb?

A vesszőfogó táblára folyamatosan csökkenő átmérőjű köröket teszünk egymás alá.A szintén 3-vesszős sorozatokat a legnagyobb körre kezdjük, és csak akkor lehet egy körrel lejjebb jutni, ha mindhárom lövés sárga mezőbe talált.A játékot az nyeri, aki elsőnek jut le a legkisebb körhöz, és legalább egy vesszője a sárga mezőben van.

game-3.jpg (10929 bytes)

3. játék: Krétatörő

Ez egy nagyon közkedvelt játék a serdülők haladóbb csoportjában.A tábla felső részébe szúrt vesszőkre vékony zsineggel iskolai táblakrétát függesztünk, majd alsó részéhez hasonlóképpen egy papír, vagy vászon zacskót erősítünk amibe előzőleg ún. zsákbamacska ajándékot rejtettünk, ami lehet édességtől kezdve bármilyen jelképes apró csecsebecse.Természetesen a krétára lövünk, ami a legdrágább vesszőben sem tesz kárt.

game-4.jpg (9642 bytes)

4. játék: Léggömbvadászat

Ez a játék az abszolut kezdők kedvence. A nyílvesszőre függesztett lufi eltalálása nagyon népszerű szórakozás, ugyanakkor leszoktat a túl hosszú ideig való célzás hibájáról, hiszen mindenki elsőnek akarja kidurrantani a léggömböt. A játék továbbfejlesztett változatát ,- mikor is a léggömbökbe felfújás előtt egy-egy fél marék lisztet öntöttünk egy tölcsér segítségével- már kifejezetten a szabadtéri edzések alkalmával tanácsos kipróbálni. A hatás garantáltan nem marad el!

telefon-banner2.gif (7910 bytes)

" Ezennel elrendeljük, hogy London város minden egészséges lakója szabadidejében és ünnepnapokon az íj használatát tanulja meg, és gyakorolja az íjászat művészetét. Ezenkívül megparancsoljuk, hogy a labdarúgás, kézilabda, kőhajítás, kakasviadal és más haszontalan játékok nem űzhetők".

/ III. Edward 1369-ben kelt rendeletéből /

Íjászrejtvény gyerekeknek

Megfejtés: a szürke függőleges sor. A helyes szót küldd a bowmanjoe@mail.globonet.hu  e-mail címre! Cserébe küldök egy animált (mozgó) íjász grafikát.
ijaszrejtveny500.jpg (34429 bytes)  
 1. A nyílvessző egyik végén található.
 2. Tab
 3. A vessző repülését segíti.
 4. Csigás íjászok használják.
 5. Vesszőtartó eszköz.
 6. Az ütéstől óv.
 7. Kettő is van az íjon belőle.
 8. Rugós oldaltámasz.
 9. Rezgéseket csillapít.
 10. Enélkül hiába van íjad.
 11. Húzáshossz beállító eszköz.
 12. Kedvelt szakág.(a ladányiak is ezt űzik)

Vissza