Városnéző séta Szekszárdon
Egy hangulatos kisváros, barátságos emberekkel.
Szekszárd főtere, a város nagy szülötte, Garay János költő szobrával. A 19. század első felében élt.

 

 

 

 

 

Ő emelte irodalmi rangra Háry János alakját. Szobrát Szárnovszky Ferenc készítette, 1898-ban avatták fel.
A Bikavér elnevezése is Garaynak köszönhető.

Német Színház - Deutsche Bühne Ungarn
A szekszárdi Német Színház története 1984-ben kezdődött. 1994. november 24-én avatták fel a Német Színház épületét Lessing: Bölcs Náthán című művének bemutatójával. A színház mai repertoárján szerepel vígjáték, operett, tragédia, valamint számos sikeres zenés gyermekdarab.(Garay u. 4.)
Augusz-ház (Széchenyi u. 36-40) Báró Augusz Imre építtette, Liszt Ferenc négy alkalommal járt itt. Ma Liszt Ferenc Művészeti Iskola működik benne.

Béla tér
Szentháromság szobor (pestisjárvány emléke). Közép-Európa legnagyobb
egyhajós katolikus temploma Szekszárd régi központját, a Béla teret őrzi. A copf stílusú templom 1802-1805 között épült, Stephan Durlach oltárképe és Joseph Schmidt festményei díszítik.

 

 

 

 

Városháza
Vármegyeháza (Polláck Mihály tervezte 1836-ban épült)
Udvarán: I. Béla király által alapított monostor romjai, romkert,
Külső kertjében Borkút (Baky Péter, Szatmári Juhos László alkotása).

 

 

 

 

 

Rövid sétával jutunk el Babits Mihály szülőházához. Babits Mihály költőfejedelem szülőháza Szekszárdon ma emlékmúzeum. Udvarán található Babits szobra, Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotása. (Babits u. 13.)

 

 

 

 

Művészetek Háza (egykori zsinagóga felújítva Kerényi József tervei alapján) (Szent István tér 20.).

 

 

 

Wosinsky Mór Megyei Múzeum
A múzeumot 1902-ben alapította Apponyi Sándor és Wosinsky Mór. Az épületet 1902-ben Schikedancz és Herzog tervei alapján emelték. A régészetben meghatározó apátplébános, Wosinsky Mór portréja az épület előtt látható. (Farkas Pál alkotása.) Állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg. (Szent István tér 26.)

 

 

Kilátó
Nagyszerű panoráma nyílik a városra , megközelítése Béla-tér- Munkácsy u. felől.

 

Gemenci-erdő
Szekszárdtól öt kilométerre, 40 ezer hektáron terül el a Duna Dráva Nemzeti Park részét képező gemenci erdő. Európa legnagyobb egybefüggő ártéri erdei közé tartozik, nevezetes gímszarvas és vaddisznó állománya. Világhírű gímszarvastrófeák hirdetik nevét. A Sió csatorna itt torkoll a Dunába.
Felfedezhető kisvasúttal, gyalogosan, kerékpárral.
Programlehetőség: Kiránduló Központ 15 hektáros parkerdővel
- tanösvény, lovaskocsikázás, lovaglás, étterem, tűzrakóhely, szálláslehetőség finn típusú faházak, kisvasút.

A Gemenci erdő kedvelt kiránduló célpontja
a Zöldfa Vendégfogadó az Árvízkapunál. Itt lovasiskolával, lovaglásoktatással, terep- és túralovaglással, erdei fogatozással, kishajózással, hangulatos szálláshellyel, hagyományos konyhával,
roston és nyárson sült ételekkel fogadják a vendéget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szekszárd környéke - Sárköz
Jellegzetes folklórral és hagyományos viselettel rendelkezik
Falvai: Őcsény, Decs, Sárpilis, Báta

 

 

 

 


Őcsény: Repőlőtér - Őcsényi Repülőtér Kht működtetésében- repülési lehetőség AN 2 gépen, hőlégballonozás. Szállás és étkezési lehetőség megoldott.


Decs: Sárköz fővárosa Tájház állandó kiállítással, Nagyközségi Faluház- viseleti bemutató, jellegzetes építészet. Évente megrendezésre kerülő hagyományos sárközi lakodalom.

Decs, Faluház
Sárköz fővárosa, Decs várja a kedves vendégeket a decsi Faluházban folklórműsorral egybekötött vacsorára, lakodalmi játékra, a kikérőtől a menyecsketáncig. Kiállítás tekinthető meg a kenderfeldolgozás eszközeiből, sárközi szőttesekből, megtudhatják, hogyan készül a sárközi kerámia a faluház kerámiaműhelyében. A tájház 100 éves berendezésével, a cserenci vadászház trófeák, halászati eszközök bemutatásával, természetes környezetben, madár- és kisvadpreparátumok bemutatásával ad ízelítőt a környék természeti kincseiből.


Báta: helytörténeti gyűjtemény, Czencz magángaléria- festmény- és tojás gyűjtemény.

Népi Mesterségek - Báta
Előzetes bejelentkezés alapján a több, mint 900 éves Szent Vér templom és történelmének bemutatása, tájház megtekintése, bátai népművészet, tojásfestés, szövés bemutatása.
Ebéd: halászlé, túrós csusza, borkóstolás a helyi pincében. Kismesterségek gyakorlati bemutatója, kerámia-történet, korongozás, rakú égetés. Bemutatja: Móhr Szilvia keramikus.
Információ: Móhr Jánosné

Bogár Tanya
Két népi műemlékjellegű épület, melyekben Sárközt bemutató néprajzi magángyűjtemény látható.
Vendégeimnek bemutatom a sárközi tisztaszobát, a nyitott kéményes konyhát, a gazdasági felszerelések gyűjteményét. Legrégebbi tárgy 1825-ből egy hímzőráma. A présházban és a pincében a szőlőművelés és feldolgozás régi eszközei találhatók.

Sióagárd
Sióagárdon a Sárköz és a szekszárdi dombok találkozásánál a Leányvári Pincefalu több, mint 300 pincéjével várja az idelátogató vendégeket.
Nép mesterségek hangulatos műhelyei kereshetők fel:
Szabadi Mihály Kádár, fafaragó
dr. Fisi Istvánné Népi hímzés
Tolna Megyei Vadásznap augusztus utolsó vasárnapján
Sióagárdi szüreti nap szeptember második hétvégé-
jén.
Sió-menti országos halfőzőverseny a Leányvárban június elején.