A barlangok keletkezése

 

A Földön ismert barlangok túlnyomó része mészkőhegységekben keletkezett, a felszínről beszivárgó vagy víznyelőkön keresztül befolyó csapadékvíz oldó, koptató hatására.

A budai barlangok szintén mészkőben oldódtak ki, csakhogy a felszín felé tartó hévizek hatására. A járatok többnyire a tektonikus törésvonalak mentén, oldódással alakultak ki, így jellemző a barlangokra a keskeny, de nagyon magas, hasadékszerű folyosók labirintusa. A nagyobb termek nem túl jellemzőek, többnyire a hasadékok találkozási pontjához kötődnek.

A hévizes barlangok formakincse alapvetően eltér a hideg vizes eredetű, patakos barlangokétól. Egyik jellemző oldásos formaeleme a gömbfülke. A több méter átmérőt is elérő, sima felületű, közel félgömb alakú bemélyedések a járatok felső részében találhatók. Szintén jellemzőek az oldásos üstök, ezek a járatok oldalán megfigyelhető, 0,1-1 m átmérőjű, sima felületű, ovális bemélyedések.

Az oldásformákon kívül a hévizes eredetű barlangok ásványkiválásai is rendkívül változatos formákat mutatnak. A barlangi kiválások leggyakoribb típusa a Budai hegység barlangjaiban a borsókő, mely több centiméter vastag bekérgezésként boríthatja a falat. Ez az apró gömbökből, félgömbökből álló kiválásforma igen változatos megjelenésű lehet. sajátos típusa az un. barlangi “karfiol”, mely a Szemlő-hegyi barlang védettebb falmélyedéseit borítja.

A Budai-hegység hévizes barlangjainak egy másik jellegzetes kiválástípusa a kalcitlemez. Ezek a milliméteres vastagságú összecementálódott lemezek az egyes barlangokban jól lehatárolható szintekben jelennek meg.

kalcitlemez

A barlang keletkezése során az intenzívebb vízmozgású időszakokban az oldásos folyamatok, míg a pangó vizes időszakokban a kiválások jutottak túlsúlyba. A Budai hegység fokozatos kiemelkedésével aztán a barlangjáratok végleg szárazzá váltak. Ezzel azonban nem állt meg a barlangképződés. A barlangok arculata ma is folyamatosan alakul. Ma leginkább az omlásos folyamatok, valamint a beszivárgó csapadékvíznek köszönhető cseppkőképződés felelős a járatok alakulásáért.

       kőomlás                             álló cseppkő                      álló és függő cseppkő

 

Vissza a főoldalra