Ünnepelje velünk a Pál-völgyi-barlang feltárásának 100. évfordulóját!

 

A Pál-völgyi-barlang felfedezésének 100. évfordulója alkalmából június 23-án délután 15 órától gyerekprogramok, este 19:30-tól a Miskolci Dixieland Band koncertje várja a látogatókat a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében.

Jegyek 700,-Ft-os áron vásárolhatók a Pál-völgyi-barlang pénztáránál, amely magában foglalja a barlanglátogatást is.

10-16 óráig a Magyar Posta kihelyezett postaszolgálata egyedi bélyeggel, elsőnapos bélyegzővel ellátott képeslapjait árusítja.

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Budapest mindmáig a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek a lakóterülete alatt jelentős kiterjedésű barlangok találhatók. Fővárosunk eddig ismert mintegy 200 barlangját azoknak a mélyből feltörő hévforrásoknak az ősei alakították ki, amelyek ma a Duna mentén fakadva Budapest híres gyógyfürdőit táplálják. A Budai Termálkarszt - azaz az aktív melegforrások, a forrásmészkő-lerakódások és a barlangok együttese - e jelenségcsoport nemzetközileg elismert típusterületének számít; amely remélhetőleg sikerrel pályázik a Világörökség címre is.
A budai barlangok leglátványosabb képviselői a főváros II. és III. kerületében, Szépvölgy-Rózsadomb felszíne alatt rejtőznek. Ennek a különleges felszín alatti birodalomnak a megismerése csupán 100 éves múltra tekint vissza.
2004. június 23-án lesz pontosan száz esztendeje annak, hogy a rózsadombi nagy barlangrendszerek első képviselője, a Pál-völgyi-barlang feltárult az akkor még igencsak a város peremén elhelyezkedő kőfejtőben. Ám a Pál-völgyi-barlang nemcsak felfedezésének elsőségével emelkedik ki a térség barlangrendszerei közül: Budapest e kedvelt idegenforgalmi látványossága az utóbbi 25 év sikeres feltárásainak eredményeként közel 19 km hosszúságú barlangóriássá, a Baradla-barlang után Magyarország második leghosszabb barlangjává lépett elő.
A Pál-völgyi-barlang járatrendszerének zöme, a mintegy 40 millió évvel ezelőtt képződött mészkőben alakult ki. A barlang falaiban helyenként tömegesen látható ősmaradványok: mészvázú egysejtűek, fésűskagylók, mohaállatok, tengeri sünök és tengeri liliomok az egykor itt hullámzott trópusi sekélytenger gazdag élővilágáról tanúskodnak.
A barlang leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. 500 méter hosszú, megújított túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el, ahol még a hőmérséklet is állandó, egész évben 11 oC körül alakul. A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezeti végig a látogatót. A barlangtúra során változatos cseppköveket, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.
A kőfejtő egésze természetvédelmi terület, melynek impozáns, 20-30 m magasságú sziklafalaiban tucatnyi kisebb barlang nyílása árulkodik a Pál-völgyi-barlang felfedezése előtt megsemmisült barlangszakaszokról.

 

Megközelítés: A Pál-völgyi-barlanghoz a Kolosy térről induló 65-ös autóbusszal juthatunk el, melyről a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállóban leszállva a balra lévő kőfejtőbe kell lesétálni.
A barlangtúra időtartama: kb. 50 perc
Egyéb: A barlangban egész évben 11 oC a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott.
További információ: 1/391-4626

Vissza főoldara