MOSÓDIÓHÉJ


Képzelje el, hogy lemondhatna a vegyszerekről és helyette olyan természetes anyagot használhatna, ami újratermelődik. Ez a természetes anyag ugyanolyan tisztára mosna mint a hagyományos mosószerek, és még egyéb célokra is felhasználhatná a háztartásban.

Az a valami, ami ezeket az okos előnyöket kínálja – a MOSÓDIÓHÉJ!

Mosódióhéjat már nagyon régóta használnak Indiában és Nepálban. Ott emberemlékezet óta mosódióhéjjal mossák az asszonyok a ruhákat. A mosódióhéj titka olyan egyszerű, amilyen hatásos: a héjban „szaponin” nevű anyag van, ami úgy hat, mint a szappan ha vízzel érintkezik. A nyugati világban a mosódióhéjat felhasználják szappan gyártására – természetesen különböző vegyszerek felhasználásával, melyek az alapvető tulajdonsághoz, tehát a mosáshoz nem is igazán szükségesek ráadásul a felhasználó és a környezet számára is ártalmasak lehetnek.

Különösen az allergiások, Neurodermis-betegek és érzékeny bőrűek számára a kémiai mosó-mosdószerek gyakran tüneteik rosszabbodását okozzák. Az is közismert, hogy sok allergiát a vegyi anyagok nagymértékű használata váltja ki.

Ezt a rizikót az egészsége érdekében egyszerű módon minimalizálhatja: ahol csak lehet, használjon természetes anyagot az ipari előállítású és vegyszerekkel helyettesített termékek helyett. A mosódióhéjunk kiváló példa arra, hogyan válthat természetes anyagokra úgy, hogy a megszokott hatásról nem kell lemondania – miközben még pénzt is megtakaríthat és védi a környezetet is.

 

NÖVÉNYISMERET

 

Ritha Tree

A FA: A mosódió a szappanfafélék családjába tartozó fán nő, Dél-Kelet –Ázsiában, pl. Indiában és Nepálban terem. A szappanfafélék családjába mintegy 2000 faj tartozik. A Saponinda mukorossi Gaertn. fa kb. 25 m magasra nő, lombja 5 m átmérőjű is lehet.

Jól mutat utak, sétányok szegélyeként. Indiától Japánig őshonos, tengerszint feletti 200-1500 m-ig fordul elő.

LEVELEI: fényes-zöldek, párosan szárnyaltak, egyenként 6- 18 cm hosszúak.

VIRÁGAI, TERMÉSE: Fehéres virágai, 10- 25 cm hosszú virágfüzérben állnak. Július-augusztusban virágzik, és november-decemberben érnek meg a „diók”, melyek aranyszínűek. Ezek frissen kissé ragacsosak, de kiszáradva barnás árnyalatúak lesznek és száraz tapintásúak.

A terméshéjban szaponin képződik, mellyel a növény védekezik az esetleges gombák vagy rovarkártevők ellen – mi is utánozhatjuk, ha tetves lenne valamelyik növényünk egyszerűen permetezzük le mosódióhéjból főzött oldattal. A héj kb. 15%-a nagykoncentrátumú szaponin.

A diókat ültetésre használják fel vagy eladják.

TERMESZTÉSE: A mosódiófa termesztése talajvédő hatású és hosszútávú gondolkozást igénylő, mivel 9 éves korában kezd csak el teremni, de akár 90 évesen is hoz még termést. A fa segít termékennyé tenni a talajt, és életciklusa alatt oxigént termel, ami nem mondható el a mosószergyártó üzemekről.

FELHASZNÁLÁSA: A mosódióhéjat használat után nyugodtan a komposzthoz adhatjuk – a növényeinkben aztán új életre kel.

Az indiai ayurvedikus illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása ismert pl. sampon, tisztítótej, hajolaj, és különböző betegségek kezelésére (migrén, epilepszia) is.

Összességében nézve aligha találunk olyan terméket, mely környezetbarátabb lenne akár előállításában akár felhasználásában, mint a mosódióhéj.

A mosásra általában a „nagy” mosódió (Sapindus mukorossi Gaertn. indiai nevén Ritha) héját használják. Ez a faj leginkább Észak-Indiában és Nepálban terem, ennek a legmagasabb a szaponin-tartalma szemben a ritkábban forgalmazott Dél-Indiai vagy „kis” mosódióval.

 

A MOSÓDIÓHÉJ ELŐNYEI

 

A hagyományos mosószerekkel szemben a mosódióhéj számos előnyt kínál:

Bőrbarát: 100 %-ban természetes, mindenféle vegyszer nélküli, ezért allergiában szenvedők, Neurodermis-betegek és érzékeny bőrűek számára is ajánlott. Készíthető belőle sampon, folyékony szappan, mosogatószer, általános tisztító vagy akár növényvédőszer is.

Gazdaságos: a hagyományos mosószerekhez képest jelentős összeget takaríthat meg, mivel 1 kg mosódióhéj heti 2-3 mosást feltételezve egy család kb. egyéves szükségletét fedezi.

Hatékony: a mosódióhéj olyan mértékű tisztaságot ér el, mint bármely hagyományos vagy öko mosószer.

.Kímélő: a mosódióhéjjal hosszabb ideig élénkek a színek mint a hagyományos mosószerekkel. Nepálban a legfinomabb selymet is mosódióhéjjal mossák! Mivel nem tartalmaz vegyi fehérítőt, a fehér ruhákat időnként fehéríteni célszerű (pl. Aktív oxigénes porral – 100% nátrium-perkarbonát).

Környezetbarát: használata nem szennyezi a környezetet, mivel 100 %-ban természetes anyag. Ráadásul fákon terem, így oxigént termel.

Biológiailag teljesen lebomlik: az elhasznált mosódiót egyszerűen a komposzthoz adhatja – a növényei meghálálják. Hatásos védelmet kínál pl. levéltetvek ellen úgy, hogy nem árt a növénynek, és nem szennyezi vegyszerrel a kertet.

 

A MOSÓDIÓHÉJ TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI

A mosódióhéjban lévő szaponin vízben oldódó anyag. A csomagban található „nagy” mosódióhéj (Sapindus mukorossi) tartalmazza a fajok közül a legtöbb szaponint (a héj 15 %-a ebből áll), ezért ha sok héjat teszünk az oldatba, az erősebben lúgos lesz. Kioldhatósága függ a víz hőmérsékletétől illetve keménységétől. Már 40 C fokon kioldódik, de minél magasabb a vízhőfok, annál több hatóanyag válik ki a héjból, ezért alacsonyabb hőfokon többször használhatjuk fel (2-3 alkalommal).

A hagyományos –vegyi- mosószerekkel szemben nem fogunk erős habzást tapasztalni-ez kezdetben kicsit furcsa lehet.

Közreadunk néhány receptet. Ezeket iránymutatónak lehet venni, figyelembe véve, hogy minden ember érzékenysége, lakóhelyének vize más-más, ezért kisebb hígítási eltérések lehetnek.

 

1. MOSÁS:

Mit moshatunk vele? Bármilyen színes vagy fehér ruhát 40- 90 C fokon, beleértve a selymet és a gyapjút is.

Használati útmutató mosógéphez:

Tegyen a kis zsákba vagy akár egy zokniba 4-6 db félbevágott héjat ( kemény víz esetén 8-at), kösse be és tegye a mosódobba a ruhák közé. Állítsa be a gépet szokás szerint előmosással vagy anélkül.

Tippek:

* Erős foltok illetve fehér ruhák esetén ajánlott folttisztító port hozzáadni (pl. - 100% -os aktív oxigénes folttisztító ).

* A ruhák illatosak lesznek, ha az öblítős rekeszbe néhány csepp aromaolajat adunk. Nagyon kemény víz esetén használhatunk környezetbarát vízlágyítót vagy vízkőoldót a mosógép védelme érdekében.

* A mosódióhéj gazdaságos, alacsony mosási hőmérséklet esetén háromszor felhasználható. 1 kg mosódióhéj heti 2-3 mosást feltételezve kb. egy évre elegendő

* Ha hajlamos a ruhákat mosás után órákig a gépben felejteni, a mosódióhéj főzetéből önthet a ruhákhoz „folyékony mosószert”.

 

2. MOSDÁS, RÖVID HAJ MOSÁSA:

Tegyen egy mosdókesztyűbe vagy kis textilzsákba 3-4 kis darabokra tört mosódióhéjat és ezzel szappanozza magát.

 

3. OLDAT KÉSZÍTÉSE SAMPONNAK:

a, 2 mosódió héját 1 liter vízben kb. 5 percig felfőzzük és lehűtjük. A mosódióhéjat szárítsuk meg, és még egyszer felhasználhatjuk. A hajat úgy mossuk meg vele, mint bármely samponnal, és jól kiöblítjük. Különösen vékony, finomszálú hajjal kapcsolatban érkeztek pozitív visszajelzések.

b, 3 g szójalecitint feloldunk 50 ml melegvízben
hozzáadunk 50 ml mosódióhéj-oldatot ( 10g mosódióhéj / liter víz)
25-30 csepp teafaolajat (korpásodás ellen, fertőtlenítőnek)
5 csepp béta-karotint vagy A-vitamin-olajat ( a bőr egészségéért)
50 csepp aromaolajat pl. narancs, rózsa, levendula, hogy kellemes illata legyen
Ezt felengedjük 400 ml vízzel és mint a rendes sampont használjuk. Kicsit munkaigényes, de problémás fejbőr esetén hatásosnak bizonyult.

 

4. MOSOGATÓSZER :

Érzékeny bőrűek készíthetnek vegyszermentes mosogatószert 3-4 mosódió héját 500 ml vízben kb. 10 percig forralva, majd lehűtve. Ha túl erősnek bizonyul, hígítható.

Tipp: Ugyanezt a folyadékot hígítva illatosíthatjuk és felhasználhatjuk általános lemosóként vagy felmosószerként is.

 

5. KÉZMOSÓ SZAPPAN :

A mosogatószernél leírt recept alapján főzzünk oldatot, melyet illatosíthatunk bármely illóolajjal akár többféle keverékével is (néhány csepp elég). Ha túl „szappanosnak” érezzük, hígítsuk tetszés szerint.


6. AUTÓSAMPON

A mosogatószernél leírt eljárással készítsünk oldatot, melyet hígítva autómosásra is használhatunk.


7. KUTYA-, CICASAMPON:

Kedvencünket is megfürdethetjük a samponnál leírt elkészítési mód szerinti oldattal.

(Forrás: mosodio.com)