Sisso, azaz Szilágyi Szilvia (30) újságíró, s amióta Iván bedrótozta, életmód témájú cikkei az Internettel is foglalkoznak. Artner Iván (31) a kommunikációs technológiák bajnoka: a Mir űrállomás földi központnak küldött audio és videoadásai titokzatos kanyarral nála landolnak, felkerülnek a webre, s a gyűjtemény legjavából dokumentumfilm és CD-ROM is készült. Együtt élnek, többnyire.
Adatlap - Sisso
név: Szilágyi Szilvia
kor: 30
foglalkozás: újságíró
bedrótozva: 2 éve
leggyakrabban: GeekGirls
saját oldal: építés alatt
Adatlap - Iván
név: Artner Iván
kor: 31
foglalkozás: rendszergazda
bedrótozva: 7 éve
leggyakrabban: rootshell
saját oldal: Mir
Sisso linkjei
ma estére már lesznek... 
Iván linkjei
ma estére már lesznek... 

 

 

sissoivanfejlec.gif (1069 bytes)

ő mondja a kékeketAz utóbbi három hónapban háromszor költöztünk szét.
Háromszor szétköltöztünk, de egyszer sem bontottuk a vonalat.
Igen, egyszer sem romboltuk le a szervert, szóval nem voltunk offline. IRC-n és levelezésben kezdődöttő mondja a zöldeket a békülés. (IRC: az online csevegés alapeszköze)
Sőt, aztán volt egy időszak, amikor csináltunk egy „otthon” nevű csatornát, és ott mentek a veszekedések.
Min vesztetek össze legutóbb?
Egy pici lakásban lakunk, és a Mir-es cuccok, amik egészen jelentős mennyiséget tesznek ki, és eddig egy másik lakásban voltak... Igen, a gyerekszobám van nekik berendezve.
...szóval mire most hazajöttem külföldről, hazaköltöztek. Úgy nézett ki a lakásunk, mint egy aknamező, minden villogott meg csipogott. Így lakunk, időnként a hangfalamban megszólal valamilyen adás egy NATO-műholdról, de most már jó, vannak csapások, amiken lehet közlekedni, sőt időnként odajutok a szövegszerkesztőhöz is, úgyhogy béke van.
Voltak ennek különböző érdekes fázisai. Egyszer volt otthon egy QuickCam... igen, az egy híres eset... ami mindig be van kapcsolva, veszi a képeket a lakásról és nyomja ki a netre. Én dolgoztam... én meg elmentem valahová, és mindig azt mondom, hogy hazamegyek tizen-egyre, aztán persze reggel kettőre sikerül, az Iván meg a kamerán keresztül nézte, hazaértem-e már... nyomtam egy Reload-ot az oldalra, de még mindig sötét van a lakásban. Jó, megyek, dolgozom tovább... és egyszer csak egy haverunk küldött egy mailt, hogy de jó volt az esti műsor... Aha, felnyomta ezt az URL-t, hogy ott milyen klassz műsor megy. Igen, mert hazamentem, eszembe sem jutott a kamera és levet-kőztem alváshoz, a QuickCam meg élőben közvetítette az egészet, az Internet nagy örömére. Nyilván ettől támadt az a paranoiám, hogy azért nem bírok otthon élni, mert még a telefonkagylóban is egy kamera van, vagy mondjuk a fürdőszobai történéseket is látják.sisso és iván
Veszekedésen kívül használjátok még valamire az Internetet?
Én alapvetően információszerzésre. Ráadásként sokat IRC-zek.
Újságíróként vagy mint magánember?
Is-is, nekem ez a kettő összefügg. Egyrészt, bár elég sok a szemét, de lehet úgy használni a híreket a neten, hogy legyen köze a tényekhez is a dolognak, hogy ne csak szubjektív legyen, amiről írok. Másrészt az IRC-t kommunikációs képességfejlesztésre sem találom egy utolsó dolognak. Ez egészen másfajta kommunikáció, és ezt élvezem benne igazán. Mostantól logolni szeretném az IRC-s beszélgetéseimet, naplószerűen, és később felhasználni.
Én pedig egy kommunikációs pszichopata vagyok, mániám volt a rövidhullámú rádió, meg minden efféle cucc. És amikor az IRC kiírja neked, hogy harmincezer felhasználó online, és bármelyikkel beszélhetsz, az elég jó dolog. Meg más a móka: írásban kell kifejezned magad – megvan a helyi szleng.
Ez nem akadály? Manapság az emberek nem szeretnek és nem is nagyon tudnak írni...
De pont ez az a műfaj, ahol röviden írhatsz, egy egyszerű, rombolt nyelven.
Ebben a nyelvben van lehetőség a metakommunikációra? Vannak gesztusok?
Persze: jelek, írásmódok... egy-egy csatornának már egészen kifejlett szlengje van.
Én például három éve nem tudok leírni úgy egy mondatot, hogy ne legyen benne pontpontpont három helyen. Aztán működnek a smiley-k ;)), azt is használhatod. Egyébként az IRC átvett egy jó nagy adagot a képregényektől is: wow, meg arghh, meg crash meg effélék.
Mi van azzal a közhellyel, amit mindig az Internet fejéhez vágnak, az IRC-hez meg különösen: hogy otthon ülsz a kis lakásodban, magadra húzod a kávéscsészét és teljesen elveszted a kapcsolatot a valósággal?
Hát ez kemény dolog, ez egy gond. Ha egyedül vagyok, nagyon bele tudok csavarodni. Olyankor hajnali négyig húzom, hogy lemenjek egy hamburgerért, pedig két napja nem ettem, volt már ilyen.
sissoés ivánÉs a kapcsolat a valósággal?
Az mindig nagyon megdöbbentő élmény, ha találkozol valakivel, akiről azt hiszed, hogy ismered már a netről.
Szerintem jó találkozni velük... én mindig megpróbálom rájuk erőszakolni azt a képet, amit elképzeltem róluk.
Hasonlítanak az elképzeléseidhez?
Nem, nem olyanok. Csak szeretném, ha olyanok lennének. Különben megvan ennek az intim része, ha ilyen fejekkel találkozol és beszélgetsz a valós életben. Ugyanazt a szlenget használod, és ettől élőben is másfajta ez a kommunikáció, mint ami körülötted megy. Egy csomó embert szereztem be így, akiket már régen ismertem hírből, vagy az írásaik alapján, aztán az IRC-n beszélgettünk először. Így könnyebb, bátrabban nyilatkozik meg az ember, arc nélkül. Időnként teljesen súlyos ösztönfesztiválok zajlanak.
Igen, egészen komoly irányokba el lehet vinni a vitát, de nincs igazán tétje a dolognak – nem vágsz szájon senkit, legfeljebb kitiltod a csatornáról.
Csak valós idejű dolgokat csináltok a Hálón, vagy maradnak utánatok statikus nyomok is? Van például homepage-etek?
Persze, van. Bár az enyém folyamatosan under construction.
Az enyém pedig tematikus, nem rólam szól.
A Mir?
Igen, de az nekem éppen elég megnyilvánulás. Ez egy olyan dolog, amiről azt hiszem, hogy sikerült valamit fölrakni a netre, ami hasznos mindenkinek – magamat nem akarom reklámozni.
Ez megint a kétféle személyiségünk: ha én egyszer nekiállnék meg-csinálni az enyémet, az tiszta egotrip lenne. Szerinte meg arra való a net, hogy az információ jöjjön meg menjen.
A Mir-es site azért van, mert annyi mindent leszedtem már a netről – most már rakjak fel én is valamit. Amit meg mások szednek le.

blue.gif (35 bytes)cekkerfej

Plussz
Ennél persze hosszabban beszélgettünk: itt olvasható, ami az újságból kimaradt.
Komment?
cekkerfej várja megjegyzésedet, javaslatodat a cikkel kapcsolatban
Eddig jött:
Kitmiről?
javasolj interjúalanyt, kérdéseket, vagy szavazz az eddigi javaslatokra!
Eddig jött:

 

 

 

  NETHEADS címlap