Munkánk és céljaink

Ahonnan elindultunk

A Hortobágyi Nemzeti Park által működtetett Górés telep funkciójának megfelelő zavartalanságát eldugottsága és nehéz megközelíthetősége biztosítja. Ugyanakkor a Hortobágyhoz való viszonylag nagy, 25 km-es távolsága miatt - melyből 5 km az év egy részében járhatatlan földút - az állatorvos számára a kijutás komoly gondot, pénzt, időt, fáradságot jelentett.

A bekerült madarak azonnali állategészségügyi ellátása röntgent, műtőt és laborhátteret, valamint szakszerű, folyamatos állatorvosi felügyelettel történő utókezelést igényel. Ez utóbbi napi többszöri, sokszor éjszakai állatorvosi jelenlétet feltétételez, mely a telep távolsága és az útviszonyok függvényében, az év jelentős részében való megközelíthetetlensége miatt lehetetlen.

Ezért szükséges a bekerült madarak vizsgálatait, műtéteit, utókezelését közeli, elérhető helyen, állatkórházi körülmények között végezni.

A vadmadarak és vadonélő emlősök kezelése és a velük való bánásmód megfelelő gyakorlatot igényel. Az állat gyógyulási esélyeit alapvetően meghatározza a kezeléssel és elhelyezéssel járó stresszállapot. Az emberhez nem szokott állat megfogásával is olykor elhulláshoz vezető izgalmi állapotba kerülhet.

Mivel a kézrekerült madarak nagy része baleseti sérült, röntgenezésük mindenképpen szükséges, melyet általában műtét követ. Akár röntgenre, akár műtétre való szállítgatásuk jelentősen csökkenti túlélési esélyüket. Sajnos a nagy sasok (réti sas, parlagi sas) erre fokozottan érzékenyek, több madár pusztult már el emiatt. Az állatok minél kevesebb stresszel járó kezeléséhez és a szakszerű munkavégzéshez megfelelő műtő, röntgen, laborhelyiség kialakítása és berendezése szükséges.

Ugyanilyen fontos a kezelt madarak megfelelő elhelyezése, meleg, fűthető volierekben, különös tekintettel a súlyosan sérült, sokkos állapotban lévő, és műtét után ébredező madarakra. Ezek naponta többszöri, sokszor éjszakai állatorvosi ellenőrzést, kezelést, folyamatos felügyeletet igényelnek.

Fenti problémák megoldására elérhető helyen, Hortobágy központjhában megfelelő felszereltségű madárkórházat hoztunk létre, ahol a beteg madarak állandó orvosi felügyelet alatt, teljes körű ellátásban részesülnek.

Az állatkórház működéséhez elengedhetetlen vizsgáló-,műtő-,labor- és röntgen helyiségek  már1999-ben kialakításra kerültek, majd az intézmény 2006-ban uniós támogatással a szomszédos épületben  megvalósult látogatható látványkórházba költözött, ahol a folyamatosan beérkező madarak kezelése jelenleg is folyik.

Ami már megvan:

Támogatóink jóvoltából a kórház alapvető felszereléséhez tartozó következő eszközök és berendezések állnak rendelkezésre:

Röntgen készülék (Philips cég adománya)

Altatógép (Bánhidi Zoltán adománya)

Műtőasztal (Hortobágyi Nemzeti Park tulajdona)

Laminál box (Országos Vérellátó Központ támogatásából)

Hőlég sterilizátor (Dr. Könczei Zoltán adománya)

Ólom paraván (Dr. Kiss József adománya)

Röntgenfilm kazetták (Dr. Hóra Ildikó adománya)

Termosztát, autoklávok, laboreszközök (Dr. Déri János adománya)

Endoszkóp (Storz támogatás)

Műtéti eszközök (Kenézy kórház támogatása)

Számítógépek, ipari kamera rendszer (ROP támogatás)


Amire még szükségünk van:


A Madárkórház Alapitvány célkitűzéseiben vállalt fő feladatának, a madárkórház működtetéséhez a következő tárgyi eszközök beszerzése is szükséges:

fagyasztó láda : 2 db táplálék tárolásra,2 db hullatárolásra

digitális fényképezőgép makro és mikrofelvételekhez, esetek dokumentálására

digitális videokamera: esetek dokumentálására klinikai tünetek interneten való bemutatására

műtőasztal

pulzoxyméter és EKG készülék a beteg műtét alatti monitorozásához

oszcilláló fűrész csontműtétekhez

röntgen képerősítő és monitor a műtétek alatti vizsgálathoz

mobil röntgen és mobil altatógép a terepi munkához

altató puska sérült vadak befogásához

laborfelszerelés:


sztereomikroszkóp foto csatlakozással a diagnosztikai munkához


laborcentrifuga szögfej betéttel diagnosztikai munkához


többfunkciós kémcsőkeverő


ellenáramú elektroforetikus készülék diagnosztikai munkához


denzitométer mikrobiológiai célra, baktériumszám meghatározáshoz

fogyóeszközök:

injekciós tűk, műanyag fecskendők, ollók, csipeszek, érfogók, Kirschner drótok,
varrófonalak, sebvarró tűk, kötszerek, leukoplaszt, izoláló kendők, köpenyek,
röntgenfilmek, táptalajok,

Akár az állatkórház kialakitásához, üzemeltetéséhez, fenti eszközök megvásárálásához való anyagi támogatást, akár tárgyi eszközök adományozását szivesen fogadjuk.