1232456
78910

"Utóvégre lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út.
De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a jó zene kulcsát, s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerten."

(Kodály Zoltán)

A Józsefvárosi Zeneiskola köszönti kedves látogatóit, kérjük, ismerkedjenek meg az iskola történetével, jelenével, a tanszakok (blockflőte, cimbalom, dalosjáték, fuvola, gitár, gordonka, hegedű, klarinét, magánének, nagybőgő, oboa, szolfézs, ütő, zongora, zenetörténet-zeneirodalom) életével, a tanárok és a zenekarok munkáival.

Iskolánk szívesen fogad minden új és régi növendéket, főépületünk a megújult városrész egyik legszebb háza!

Kellemes böngészést, jó szórakozást kívánunk!

Zeneiskolánk 1949-től, az akkor alakult Fővárosi Zeneiskolák szervezetén belül működött, majd az 1968-as decentralizálást követően Vándor Sándor zeneszerző nevét viselve önálló lett.

Alapító igazgatónője dr. Soltész Elekné zeneelmélet tanár volt, 1968-tól 1974-ig, nyugdíjazásáig. Majd ezt követően Szatmári Lászlóné zongora művész-tanár lett a Zeneiskola vezetője, aki címzetes igazgatóként, 50 év művész-pedagógusi munka után vonult nyugdíjba. 1985-től Beke Imréné hegedű tanár vette át az igazgatást, majd nyugállományba vonulása után 2005-től Katona Gáborné szolfézs tanár állt a Zeneiskola élére.

Az intézmény központja 1992-ig a Somogyi Béla utcai általános iskolában volt, majd bonyolult tárgyalások után a zeneiskola megkapta a Nap utca 33. szám alatti épületet. Az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőség szakembereinek irányításával a zenetanítás egyedi szempontjait figyelembe véve varázsolták újjá a kivitelezők.

A munkásnők gyermekeinek gondozására alakult Első Pesti Bölcsőde Egylet a Simor János hercegprímás által adományozott telken kezdte meg működését. Az épület - a mai Józsefvárosi Zeneiskola - Ybl Miklós tervei alapján épült, az építési engedély 1875. szeptember 14-én kelt.

1910-től a II. világháború végéig a neoreneszánsz stílusú épületben a Simor Intézet működött, s a Szent Vince irgalmasnővérek, a "szürke nénék" felügyeletével bölcsőde, óvoda és elemi iskola volt. A háború után szintén oktatási célokra használták.

A Nap u. 33. sz alatti központi épületbe jár a közel 700 tanuló fele, s a kerület 7 általános iskolájában telephelyeink működnek.

A felvételi meghallgatásokat szeptember első hetében tartjuk. A jelentkezők zenei képességeit egyszerű dallam- és ritmikai feladattal mérjük föl, a fúvós hangszereknél egyes fizikai adottságok is számítanak, s a magánének-tanulmányok elkezdése életkorhoz kötött. A felvételi bizottság véleménye alapján a tanulók felvételéről az intézmény vezetője dönt.

A hangszeres órák mellett (heti 2x30 perces egyéni foglalkozás) kötelezően választható oktatásra is kell járni, pl. szolfézs, zeneirodalom, zenehallgatás, zenekar, stb. (heti 2x45 percben).

A zenei oktatás fakultatív, így az intézményben tankötelezettség nem teljesíthető. A zeneiskolában térítési díjat kell fizetni, ennek összege a tanuló életkorától és tanulmányi eredményétől függ.


A Zeneiskola főváros-szerte elismert és kiemelkedő színvonalú tevékenységét kiváló szakmai háttér biztosítja, az itt tanító pedagógusok jól felkészült, rendszeres továbbképzésen részt vevő szakemberek.

Az iskola 2007-ben megkapta a "Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet.

Kitüntetések:

 • Balázsné Szatmári Éva ig.h. : Miniszteri dícséret, Józsefvárosi Gyermekekért
 • Balogh Katalin: Artisjus-díj
 • Burányi Gyuláné ig.h. : Budapestért, Józsefvárosi Gyermekekért
 • Gerencsér Ferencné: Magyar Művészetoktatásért emlékplakett, Liszt díj, Józsefvárosi Gyermekekért
 • Kellerné Gergely Katalin: Artisjus-díj
 • Munia Zoltán: Miniszteri dícséret, Józsefvárosi Gyermekekért
 • Szabóné Hegedűs Márta: Józsefvárosi Gyermekekért
 • Szászné Réger Judit: Apáczai Csere János díj, Pro Cultura Renovanda Hungariae, Pro Urbe, Józsefvárosi Becsületkereszt
 • Tihanyi Ferencné: Polgármesteri Dícséret
 • Török Tibor: Józsefvárosi Gyermekekért
 • Vitárius Imréné: Józsefvárosi Gyermekekért, Németh László-díj
 • Zaszlavik György: Polgármesteri Dícséret


A pedagógiai munka színvonalát jelzi az utóbbi 2 évtizedben szakirányú továbbtanulásra felvett növendékeink magas száma. Budapesti és országos versenyeken az intézmény kimagasló eredménnyel szerepel.

Az iskola hagyományosan rendezője különböző szakmai programoknak.

Helyt adunk továbbképzéseknek, továbbá próbalehetőséggel támogatjuk a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusokat (alapító vezetője Szászné Réger Judit).

Nemes hagyománynak számítanak a 12 éve megrendezésre kerülő jótékony célú hangversenyek, amelyek Munia Zoltán kiváló zenetudósi, karvezetői és szervező tevékenységét, és a Zeneiskola egész kollektívájának, a 100 fős, tanárokból és diákjaikból álló oratórikus együttesének lelkes munkáját dícséri.
2005-ben a Kongresszusi Központban jótékony célú oratorikus koncertet adtunk.

A zeneiskola a 2007/2008-as tanévben nagyszabású hangversenysorozattal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A jubileumi gálakoncert 2008 április 18-án, az Uránia Filmszínházban került megrendezésre.

A 40 év eseményeiről az iskola jubileumi évkönyvet adott ki.

 

reklám