GLK  FŐZŐCSKE 
 >>>

VÁLOGATOTT RECEPTJEIM 3.



Tartalomjegyzék

1.

Előételek, hideg ételek, mártogatók és kenceficék >>>

Levesek >>>

Levesbetétek >>>

Húsételek >>>

Halételek >>>

2.

Zöldséges ételek >>>

Köretek , főzelékek , húspótlók >>>

Tészták >>>

Mártások >>>

Saláták >>>

3.

Sütemények, édességek

Bonbon készítés
Bejglik (hagyományos és unortodox)

Gyümölcs torta
Kakaós puding (felfújt)
Narancsos piskóta
Piskótatekercs
Piskótatekercs
cukormentes
Piskótatorta cukormentes
Rizsfelfújt
Sítalp
Vaníliás kifli
Zabpelyhes falatok
Zserbó szelet

Fűszerkeverékek, ételízesítők

Dukkah fűszerkeverék
Ételízesítő leveskocka kiváltására
Provanszi fűszerkeverék

Italok

White lady és gin fizz
Mojito

Rooibos koktélom (alkohol mentes)
Gyógyteáim megfázásra és torokgyulladásra

Befőzés, tartósítás

Aszalt és napon szárított paradicsom
Ételízesítő leveskocka kiváltására

Kenyerek, lepények

Napraforgó v. napkenyér sonkakrémmel töltve
Naán kenyér

Csapati


Sütemények, édességek

Bonbon készítés

2013-ban úgy egy hónappal karácsony előtt a Vendéglátóipari Múzeum bonbon készítő foglalkozást hirdetett. Jelentkeztem, el is mentem.
A felvezetés egy kis csoki történelem volt, majd régi öntő formák és papírok bemutatása.

Ezután jött a lényeg a bonbon alapmassza készítés: 5 dl tejszín 500 g ét csoki, 5 evőkanál rámamargarin és 5 evőkanál sütőlikőr lett összefőzve, felforralás nélkül. 

 

Én nem főzőcskéztem, csak vigyorogva beálltam egy fényképhez. itthon letöltve a képet elcsodálkoztam, hogy én milyen kövér vagyok. Tény, hogy majdnem 66 kiló, de a karom  vékony, a lábam pipaszár, a hasamról nm beszélek. Az is tény, hogy magamnak 66 kilóban húztam meg a felső határt és nem eszem zsíros kenyeret, és vajat is ritkán. Rögvest elkezdtem fogyni, egy hét alatt 65 alá mentem, azután a vajat rehabilitáltam, és kétszer zsíros kenyeret is ettem, és egy hét alatt megint majdnem 66 lettem, most megint fogyózom. De azért tegnap megettem a bonbonjaim felét, 4 darabot, pedig az még a cukorbetegségem miatt is tilos.

 

A főtt alappal mint egy tortát úgy díszítettünk ki 1-1 méretes ostyát, és mivel ragadt, becsomagolni nem lehetett, meg is ettük rögvest.  A főzött és lehűtött alapból részben kekszmorzsával, részben kókuszreszelékkel készítettünk formázható masszát. (Megkérdeztem, önmagában csoki öntésre nem alkalmas. )

A masszákból kis golyókat gyúrtunk aszalt szilvával töltve. Hempergetni lehetett csoki és színes cukorka vagy kókusz reszelékbe. A bonbonokhoz dobozkákat készítettünk, és a bonbonokat egyenként becsomagolva tettük be a dobozkába.

Bejglik*****

Tészta
Hagyományos diós
Gesztenyés aszalt szilvával
Gesztenyés meggyel
Diós lekváros
Sütőtökös narancsos

Ha karácsony, akkor bejgli minden mennyiségben.
Amíg otthon éltem, volt mindig bejgli karácsonykor, de hogy honnan, az már örök rejtély marad, csak annyi biztos, hogy nem anyám sütötte, és valószínűsítem, hogy Ella nagyanyám sem sütött soha bejglit.
Férjes asszonyként kezdettől fogva anyósomtól kaptam minden évben egy rúd diós, és egy rúd kiváló bejglit, és anyámnak is küldött még külön. Halála után sógornőmre maradt a bejgli sütés, ami napig is szorgalmasan süt az egész családnak.
Így én 69 évet éltem meg bejgli sütés nélkül.
Pár éve óta karácsony előtt  gyerekeimmel és menyemmel megbeszéljük, hogy ki mit fog sütni.
2011-ben a menyem vállalta a
zserbószelet sütését, a fiam pogácsákat, sajtos rudakat, leányom a szépen kicirkalmazott mézeskalácsokat és püspökkenyeret. Nekem jutott  kedvenc repertoárunkból a vaníliás kifli, ami gyermekkorom óta elmaradhatatlan karácsonyi süti, és kivételesen hajdan ezt anyám sütötte. 
Úgy gondoltam, időm van bőven, sütök még dióskekszet, meg talán még valamit. Receptgyűjteményemben lapozgatva rábukkantam a régen elfeledett
sítalpra. Vettem ostyát, hogy majd elkészítettem, plusz még dióskekszet is, azután ennyi.

Néhány nappal karácsony előtt megláttam a Római Parti Hírekben, hogy egy közeli cukrászdában bejgli rendelhető. ebben nincs semmi különös, manapság karácsonykor csak a vízcsapból nem jön bejgli. A hirdetés érdekessége a választék volt. Számomra eddig a bejgli diós volt, vagy mákos, és kész. Most elámulva olvastam a sok féle tölteléket. Érdeklődésemet leginkább az aszalt szilvás, gesztenyés bejgli keltette fel. irány a net, és hamarosan több ilyen töltelék receptjének voltam a birtokába. bejgli tésztákat nem írtam ki, benne van horvátilonába, alapmű, és számomra éppen elég. Több, mint 40 éve ebből a könyvből főzöm az alapételeket, és nem szoktam csalódni. Itt megjegyzem, hogy maga a könyv ez idő alatt háromszor cserélődött, nem azért, mert újabb kiadásokat némileg frissítették, hanem azért, mert elrongyolódtak. A legutolsót gyermekimtől kaptam ajándékba, ez is van már legalább 20 éves,  borítója régen a múlté, de készítettem rá strapa- és zsírálló újat.

Tésztához a hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, vagy margarin, 2 egésztojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej és pici só.
A tésztakészítést nem írom le, mondatról mondatra követtem a receptet, kivéve a szétosztást és a nyújtást, rá is fáztam. . Az összegyúrt tésztát csak három, és nem négyfelé háromfelé osztottam, egy adag kb. 35 dkg lett.  Mindegyiket kb. 25x35 centis téglalappá nyújtottam ki, és így vastagabb lett némileg, mint a javasolt fél centi. 

A kinyújtott lapokon szétkentem a tölteléket, az egyik szélén 3-4 cm széles sávot üresen hagytam, és a megkent rész felöl az üres sáv felé feltekertem. A megtöltött rudakat előírás szerint megkentem egy egész tojással , kelesztettem langyos helyen egy órát, majd átkentem tojásfehérjével, kinyitottam az ablakot, mert a következő félórára már hideg helyre kellett tenni. Sütés előtt megszurkáltam  rudak oldalát, majd forró sütőben megsütöttem.

Gyönyörűséges kérge lett a tésztának, egyik bejglim sem repedt fel, de én balga sütőlemezre tettem őket, jó pár centi távolságra egymástól, és így a tészták szétterültek, és igen laposak lettek. A recept s sütőlemezt ajánlott, sütőpapírt a tészta alá még nem, valszeg azért nem, mert amikor a könyv  íródott, még nem létezett. De nem a sütőpapír volt a hibás, anélkül is kilapultak volna a szép magas és vastag rudak. De alakjuktól eltekintve mind a két féle bejglinek jó íze lett, sikerem volt vele. Csak kedves férjem jegyezte meg, hogy túl vastag a tészta, amit persze én is konstatáltam. De mint első bejgli sütésemre büszke voltam, majd legközelebb vékonyabbra nyújtom a tésztát, több aszalt szilvát veszek, kisebb rudakat formázok és magas falú tepsiben szorosan egymásmellé helyezve fogom megsütni.
Jó pap holtig tanul!

A diós tölteléknél s horvátilonát követtem. Itt van egy kis bibi, vagy én csináltam rosszul valamit.. Azt  áll a receptben, hogy 20 dkg porcukorból és 3 dl vízből főzzünk sűrű szirupot, ebbe öntjük a 30 dkg dióbelet, levesszük tűzről és hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. A morzsa az édes, és 10 dkg, a többi az 10 dkg mazsola vagy birsalmasajt. A mazsolát választottam és még rumba is beáztattam. Először nekiálltam szirupot főzni, ennyi vizel, ennyi cukorból jó soká lett sűrű, és amikor belekevertem a dióbelet gyanúsan morzsalékos állagú keveréket kaptam. Löttyintettem hozzá 2 dkg vizet, kikevertem, felforraltam, bele a morzsa és a mazsola, és így már kenhető lett és a tésztában, megsütve is jó lett. De nem tudom, lehet hogy a morzsalékos tölteléket kellett volna szétszórni a kinyújtott lapon? Arról nem szólt a fáma, hogy ez a mennyiség mennyi tésztához szükségeltetik, én egy rudat töltöttem meg vele. A másik két rúdba gesztenyés töltelék került.

A gesztenyés tölteléket 40 dkg kész gesztenyemasszából kevertem ki 5 dkg porcukorral, 5 dkg vajjal és 3 ek rummal, és 1 kk fahéjjal, végül belekevertem 20 dkg rumba áztatott aszalt szilvát. Két rúdhoz kevés volt, egyhez pedig sok.

Unortodox töltelékek

Mautner Zsófi blogjában (Chilies&Vanilia) 2012 december 7-i dátum alatt olvastam néhány újmódi töltelék receptet "Narancsos-sütőtökös bejgli & freestyle tsai" címmel. Ha a gazdaságpolitikában a szokatlan módszerek lehetnek unortodoxok, akkor a nem hagyományos bejglikre is ráaggatható ez a jelző, jobb, mint a freestíle elnevezés. Mármint szerintem.

A recepteket hűségesen utánoztam, mert kihagytam kandírozott gyümölcsöket, narancsvirágvizet, nádcukrot, kardamomot, meggylikőrt,  a sütésálló csoki csipszet. Utobbit vcsak azért,  mert nálunk momentán nem kapható.  Igaz, helyettesíthető tonkababbal, ami pár helyen nálunk is megvehető, de  kumarin tartalma miatt negligálom. A gesztenyésbe aszalt meggy helyett kompótot használtam.

A tonkabab Brazília, Venezuela, Niggeria és Guyana területén lévő tonkafák termésének aromás illatú  magja. Kellemes illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és még a mandula is. A kumarin tartalma miatt az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra tilos felhasználni.
Egyszer hajdan, úgy a hetvenes évek elején Attilának sokszor vérzett az orra, azután abba maradt. Pár évvel később nagy és eredményes patkányirtás volt Budapesten. A kumarinos patkányeledelt raktak ki mindenhova és a patkányok kivéreztek.  Ez idő tájt kivontak a forgalomból néhány cigarettát és pipadohányt a kumarin tartalma miatt. Ekkor jöttünk rá a gyakori orrvérzések okára. Attilánál gyakornokoskodott egy egyiptomi fiú. Mikor hazament, egy igen nagy doboz kellemes illatú pipadohányt ajándékozott Attilának. A jó illat forrása kumarin volt.

Gesztenyés-meggyes töltelékem

Szitára tettem 12 dkg meggybefőttet. 60 dkg gesztenyemasszát  kevertem ki 2 deci főzőkrémmel és kávéskanál meggy aromával. (A főzőkrém nem igazi tejszín volt, csak valami növényi izé, csak beleim védelmére használtam ezt, íze a gesztenyével együtt volt ugyan olyan jó, mintha valódi főző tejszínből készült volna). Cukrot nem tettem bele, nem a diéta miatt, azt karácsonykor úgyis elviszi az ördög, hanem mert a massza elég édes volt önmagában is. A jól kikevert masszát a kinyújtott tésztára kentem, elosztottam rajta a lecsepegtetett meggyet és 5 dkg apróra vágott étcsokit.  Utóbbit kár volt,  teljesen  érezhetetlenné vált.

Megjegyzés: a 60 dkg gesztenyemassza kicsit sok volt, a bejgli jó kövér lett, nem kell feltétlenül csökkenteni a mennyiséget, viszont a meggy elég kevés volt, sűrűbben kellett volna rakni, tán  20 dekányit, vagy még többet.

Diós lekváros töltelékem

Az originál recept szerint kellett hozzá 25 dkg darált dió. Ennyit vettem ki a fagyasztóból és bedobtam a turmixomba, aminek nagy kése van, kettő is, és inkább egy nagyra nőtt aprító, mint egy megszokott turmix. Párat forgattam, így a dió jól összetört, de nem lett olyan finom szemcsés, mintha daráltam volna és ettől lett igazán finom és különleges

Ezt a diót kellett volna 15 dkg cukorból 1 deci vízzel főtt szirupot keverni. A szirupfőzésben nem vagyok jártas, azt hiszem, túlfőztem, már kezdett karamellizálódni amikor lehúztam a tűzről. Ráöntöttem a dióra, rögtön megdermedt, egy darabban. Kis kacsómmal kihalásztam, és húsklopfolóval felaprítottam, nem túlzottan, és a darabokat bekevertem a dióba, majd még hozzáadtam 15 dkg elég híg baracklekvárt és egy narancs és egy citrom levét és lereszelt héját. Kis keverés, kavarás, nyamm-nyamm, egy ültőhelyemben képes lettem volna megenni, nassolgatva teregettem szét a tésztán a durva szemcsés tölteléket, majd bőven megszórtam forralt és áztatott mazsolával, úgy 7-8 dekányi lehetett.

Sütőtökös narancsos

Serpenyőben lefedve pillanatok alatt megpároltam  2-3 centis kockákra vágott sütőtököt, úgy fél kilónyit, majd jól megpirítottam. Lehetett volna a sütőben sütni héjastól, de annyi időm most nem volt, meg úgy egyébként a sütőtök kockákra vágva a fagyasztómból került elő. A sült tököt villával szétnyomtam, adtam hozzá 15 dkg narancsdzsemet 10 dkg közönséges kristálycukrot, egy narancs és egy citrom levét és lereszelt héját, meg hüvelykujjnyi friss reszelt gyömbért. Mindezt összekevertem egy teflon lábasban, hogyha felfőzöm, ne ragadjon le. Lekvár sűrűségű kulimászra volt szükségem, az eredeti recept szerint 15 perc főzéssel lehet elérni. Nekem már eleve megfelelő volt az állaga, így csak egyet rottyantottam rajta. Biztos, ami biztos. A kihűlt kutyulmányt felkentem a kinyújtott bejgli lapra és szórtam rá 5 dkg apróra vágott étcsokit és 5 dkg kicsit megfőzött és áztatott mazsolát. A csoki darabolás túl jól sikerült, a sütésnél a csoki eltűnt.

A mazsolát két okból főzöm, az egyik, hogy jó pár éve éppen karácsonykor forgalomba került szalmonellás mazsola, a másik ok, hogy így jobban felduzzad. 5 perc forralás után elzárom a gázt és még 2-3 órát hagyom ázni a mazsiszemeket

Csoki felfújt (puding)**

Az édes felfújtak azon kevés ételek közé tartozott, amelyeket anyám jól el tudott készíteni. Nagy ritkán kiváló kakaós és citromos pudingokat készített kigőzölve zárt fém formában. A forma rám maradt, de a recepteket nem kaptam meg. Sokáig kísérleteztem szakácskönyvek alapján, de a régi ízeket nem tudtam reprodukálni. Pár hónapja a TV-ben megjelent Bil, Sydney szakácsa, és a csinos szőke srác kakaós felfújtat készített egy partira. Kipróbáltam, és csodák csodája: sikerült jó állagú, finom felfújtat előállítanom. Íme a recept:
2,5 dl lisztet 4 ek kakaóval és 3 tk sütőporral átszitálni, elkeverni 2,5 dl tejjel, 8,5 dkg olvasztott vajjal, 2 egész tojással és 1 tk vanília eszenciával (ez el is maradhat, nem érezni hiányát). A simára kevert masszát kivajazott formába öntjük, a massza jócskán megnő,  kb. a kétharmadáig tölthető meg az edény. 30 percig kell gőzölni. A hozzávalókat ajánlatos pontosan kimérni! Egyszer véletlen egy kanál kakaóval többet tettem bele, és csapni való lett.
A masszát én a zárható formámban gőzöltem ki, de nyitott edényben is lehet fedő alatt, vagy a sütőben. Bil kis edényekben elosztva vízzel telt tepsiben a sütőben gőzölte ki.
Bil kiadós vacsora végén szolgálta fel könnyű desszertnek tejföllel. Jó ötlet, de én híg sárgabarack lekvárral jobban kedvelem.

!!! Első alkalommal jól sikerül a puding formában, másodjára nem. Azóta én is kis formákban sütőben gőzölöm.

Gyümölcstorta

Tortát születésnapokra szoktam sütni. Szinte mindig csak gyümölcstortát.
Az alap egy speciális, oldalán magas, cakkos peremet adó formában sütött vizes piskóta anyósomtól tanult módon.
20 deka cukrot keverek ki 3 tojássárgájával. Majd hozzáadok 20 deka lisztet, két kávéskanál sütőport, 1 evőkanál citromot és 5 evőkanál vizet és belereszelem a citrom héját. (ha nincs itthon citrom, helyette még egy kanál vizet teszek a tésztába) . Jól kidolgozom, majd hozzá keverem a 3 tojás felvert habját és a kivajazott tortaformába öntöm. Megvárom, amíg teljesen szétterül és azután előmelegített sütőbe teszem. Közepes hőfokon kb. 20 percig sütöm. Anyósom szerint a sütés közben nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor összeesik a tészta.  Hiszek neki, sohasem próbáltam ki.
A megsült piskótát kerek tálra borítom ki, amire előbb tortapapírt, vagy legalább szalvétából nyírbált díszes alátétet teszek.
A piskóta mélyedését első alkalommal kiraktam gyümölccsel és zselatinnal öntöttem le és a tetejét tejszínhabbal kicicomáztam. Nem jó módszer, a zselatin beszivárog a piskótába és szinte ehetetlenné teszi. Kolléganőim tanácsolták, hogy vékony réteg vajjal, vagy pudinggal szigeteljem le. A következő tortámnál  a gyümölcs alá vaníliás pudingot tettem. Nemcsak szigetelt, hanem minőségileg is feljavította a tortát. Az évek során a zselatin elmaradt, és maradt a puding. Volt, hogy a mélyedést kitöltöttem pudinggal és a tetejét szépen  kiraktam  gyümölccsel. De van amikor a pudinggal teljesen lefedem a gyümölcsöket és amikor a puding teljesen megszilárdult, akkor a torta tetejét kakaóból főzött csoki mázzal cifrázom, vagy teljesen bevonom.
A csoki máz: 12 deka kristálycukorhoz 3 evőkanál kakaót szitálok, összekeverem, adok hozzá 8 evőkanál vizet, és rozsdamentes lábasban állandóan keverve addig főzőm, amíg jó nem lesz. Ha szükséges, akkor adok hozzá még pár kanál cukrot.
A tortához sok féle gyümölcs jó. Például alma, narancs, eper, málna, vegyes erdei gyümölcs. Az utóbbit fagyottan szoktam venni és kiengedés nélkül rakom a piskótára, de ilyenkor csak főzött puding jó.
Ha teljesen bevonom csokival, akkor szoktam papírból mintát kivágni, többnyire számokat gyertya helyett, ráteszem a tortára és porcukrot szitálok rá. De ezt a díszítést nem szabad korán elkészíteni, mert a cukor egy óra alatt eltűnik a csokiban.

Narancsos piskóta *

Ez a recept még anyám repertoárjából való. Nem kell sütni, nem kell főzni, elkészítése abszolút anyámnak való volt, és ráadásul nagyon finom.
Kézzel írt receptgyűjteményemben N betűnél ez az első recept, másolom ide.

1 narancs levét,  1 narancs lereszelt héját, 1-2 apróra vágott narancsot és 2 dl tejfelt  összekeverünk, és beletördelünk egy doboz babapiskótát. A mikor a piskóta megpuhult, az egészet beleöntjük egy tál tejszínbe, a tetejét naranccsal és tejszínnel kell díszíteni.

Tök laza leírás. Régen a tejfelt és a tejszínt kimérve, decire árulták a házunkkal szemben levő tejboltban, és babapiskóta csak egy féle volt. Később, de még mindig régen megjelent a dobozos tejfel és tejszín is, de a babapiskóta ugyanaz a kékdobozos volt, és fogalmam sincs, hogy mennyi volt a súlya. Vásárlás előtt megnéztem egy babapiskóta tesztet, csupa rosszabbnál rosszabb gyártmány 100-250 g csomagolásban. Végül szlovák gyártmányút vettünk, mert éppen az volt kapható, 200 grammos kiszerelésben. Szerintem ez jó ízű és állagú piskóta és a 200 g 5 személyre éppen elég volt.
Ami a tejfölt illeti, kis dobozost vettem, 175 g, nem tudom deciben mérve mennyi.
A tejszín mennyisége is hiányzik a receptből. De normális tejszín nálunk szóba sem jöhet, fiacskám laktóz érzékeny, kedves férjem azt mondja, hogy neki megárt, de tapasztaltam, hogyha nem tudja, hogy van az ételben, akkor nem árt meg neki. nekem sem tesz jót. Így flakonost vettünk, ráadásul olyat amihez tehén sem kellett, mert növényi olajból van. A tálba bespricceltem 100 gramm habot,  a tetejére nem nyomtam, mindenki a saját táljában fújt rá amennyit gondolt, és a végén a 250 g tejszínből 65 g maradt a dobozban.

Piskótatekercs, plusz cukormentes változatokkal **

Ez a süti azon ritka süti, amelyet anyám és nagyanyám is sütött, a különbség annyi volt, hogy anyám roládnak, nagyanyám biszkvitnek nevezte.

6 tojássárgáját kell habosra kikeverni 5 dkg cukorral, majd belekeverni 6 dkg lisztet és késhegyníi szódabikarbónát, végül a keményre felvert tojásfehérjét.
A masszát sütőlemezen szétteríteni, majd be a forró, 200 C fokos előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt kész. legalább 5 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! A megsült lapot konyharuhára kell helyezni, többször feltekerni és szétgöngyölni. Ha teljesen kihűlt, akkor kell megkenni,  hagyományosan sárgabaracklekvárral.  Ennyi elvileg, gyakorlatilag sokkal finomabb és elegánsabb, ha a tetejére csoki máz kerül, és még tovább fokozható az élvezet, ha a mázra szépen sorjában fél diókat ültetünk.
Megjegyzés: manapság már nagy könnyebbség, ha sütőpapírt, vagy szilikonos sütőlapot teszünk a tepsibe, és azzal tekerjük fel a tésztát.

Diétás piskótatekercs cukorbetegeknek

5 tojássárgáját kell habosra kikeverek 25 darab fél kávéspohárnyi forró vízben feloldott polisweet tablettával, de csak ha már kihűlt az oldat. Majd belekeverek  5,5 dkg lisztet 2 kávéskanálnyi sütőport, és végül a keményre felvert tojásfehérjét.
A továbbiakban a nem diétás változatnál leírtak leírtak követendők.
A masszát 35 x 25 cm méretű téglalappá kentem szét.
A kész tésztát 10 dkg  saját készítésű, fruktózzal eltett sárgabaracklekvárral kentem  meg, (28 g szénhidrát).
A tetejére a csoki mázhoz felolvasztottam 4 dkg vajat, belekevertem egy púpozott evőkanál kakaóport, kb 12-15 g kristálycukrot. Egy kicsit melegítettem, kevertem, kavartam, majd ráöntöttem a tekercsre. Megjegyzés: ez a mennyiség nem elegendő a teljes bevonáshoz, csak dekoratív nagy foltokhoz.
Számításom szerint 1 cm piskóta 34 kcal és  2,7 g szénhidrátot tartalmaz.

Diétás piskótatorta cukorbetegeknek

A tészta receptje megegyezik a diétás piskótatekercsével,  amit kerek, 24 cm átmérőjű tortaformában sütöttem meg, 180 fokon kb. 18 perc alatt. Így egy igen vékony, azaz lapos sütit kaptam, ami meglehetősen nehezen jött ki fém tepsiből, de szilionos formából könnyű épségben kiszedni. A tetejére cukor nélkül, édesítővel frissen főzött áfonyalekvárt , mondhatni sűrűre főzött áfonyamártást kentem vékonyan. A torta kalóriáját nem számoltam ki, csak a szénhidrát tartalmát, 1/8-ad cikk kb. 10 g szénhidrátot tartalmaz.
Áfonyamártás ITT.

Rizsfelfújt**

Ha édes ebédre vágyom, akkor rizsfelfújtat, vagy smarnit (alias császármorzsa), vagy valamilyen rakott tésztát, esetleg mákos gubát készítek.  A kedvencem a smarni, de csak ha más készíti. A rizsfelfújttal semmi bajom, lányom kedvence, és így gyakran kerül az asztalunkra (ezzel lányomat mindig ide lehet csalni, vacsorázni, beszélgetni).

Általában még reggel 25 deka rizst felteszek főzni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, 1-2 perc forralás után lefedem és elzárom a gázt.. Felforralok ¾ liter tejet és hozzáadom a rizshez (a rizsnek lefedve kb. 10 percet kell állni). A tejes rizst 1-2 percig forralom, lefedem, pihentetem, ha nem puhul meg, ezt a műveletsort megismétlem, majd belekeverek 5 deka vajat.. Ezután kivonulok a konyhából, és csak 12 után térek vissza. Ekkor a tejes rizshez hozzákeverek 4 tojássárgáját, és 8-10 deka cukrot, végül adok hozzá 5-8 deka mazsolát. Kemény habbá verem a tojások fehérjéjét, lazán beleforgatom a rizses masszát. Az egészet kivajazott, morzsával meghintett tepsibe teszem. Akkora tepsi szükséges, hogy a massza teteje a fele magasságig érjen! Be a 170 fokos előmelegített sütőbe, és 20-30 perc után ki lehet venni (az idő függ a tepsi méretétől, azaz a tepsi magasságától. No, meg az én sütőm felül is süt, hajdan gázsütőben kb. 200 fokon süthettem jóval hosszabb ideig). Jöhet a tálalás, nálunk mindig barackszörppel.

Megjegyzések:

  • Folyamatosan is lehet készíteni, de azt tapasztaltam, hogy finomabb lesz, ha a rizst hagyom kihűlni, teljesen, de legalább félig.

  • A mazsolát tanácsos a munka kezdésekor vízben negyedórát főzni, és csak a felhasználás előtt leszűrni. Lehet rumba, vagy konyakba is áztatni, ha nem sajnáljuk erre pazarolni italainkat.

Sítalp (rágcsálni való)*****

Gimnazista koromban évente egyszer volt nálunk házibuli, a legszolidabb változatban. 6-8 barátnőm, és nagy nehezen összeszedve ugyanennyi fiú, zene gramofonról. Apám íróasztalán damaszt terítő, rajta sok finomság, és inni aperitifnek  talpas pohárban  white lady és egy üveg bor. Szülők a nagymamám szobájában, de apám gyakran bejött ellenőrizni, hogy ki mennyit iszik.
Az ennivalókat, szendvicseket, édes és sós süteményeket a lányok hozták. A legnagyobb sikere Horváth Sári barátnőm mamájának sítalpai voltak.
Később én is készítettem vendégeknek, magunknak karácsonyra, majd sok évig eszembe sem jutott, de most karácsonyra nagy tálnyit sütöttem. Könnyen elkészíthető, nehezen rontható el, de meglehetősen időigényes.

A munkát a sütő begyújtásával kezdem, 125 fok-ra beállítva.
Ezután 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem, belekevertem 12 dkg őrölt mandulát és 12 dkg porcukrot. Ez a keverék egy csomag ostyalapra elég. Legutoljára 6 darab 28x15 cm méretű lapot használtam fel. Minden lapot egyenként megkentem, és 2-2,5 cm széles csíkokra vágtam A csíkok ideális mérete 12-15 cm, szélesebb nagyobb lapokból keresztbe,  kisebb lapokból hosszába vágva.
Az ostyacsíkokat sütőlemezre egymás mellé fektettem, betoltam a sütőbe, és 12-14 perc múlva kivettem. Akkor jó, ha a csíkok végei felpöndörödnek, a rákent keverék megszilárdul, de nem barnul meg.

Zabpelyhes falatok

A recept nekem nem vadonatúj, csak valahogy elmaradt a leírása. Egy foltvarró kiállításon ettem először, tán két éve. Most a csoportfoglalkozáson kínáltak hasonlóval.

Eredeti recept:
25 dkg vajat/margarint felolvasztani (mikróban a legkönnyebb), majd belekeverni  20 dkg barna cukrot (nem kell feltétlenül barna),
2 egész tojást, 30 dkg zabpelyhet, 15 dkg lisztet, meg 1/2 tasak (= 1 tk.) sütőport. Ízlés szerint lehet bele tenni mazsolát, birsalmát, aszalt gyümölcsöt, darabos csokoládét, áfonyát, datolyát, stb.
Összeállításkor még annyira lágy, hogy fakanállal keverhető. Hűvös helyre tesszük addig, míg a vaj/margarin megszilárdul, azután két kanál segítségével könnyedén tudjuk a diónyi méretű halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe adagolni. Jó nagy helyet kell hagyni közöttük, ugyanis sütés közben szétfolynak.
200 fokon sütjük maximum 15 percig, vagy légkeverős sütőben 185 fokon 12-14 percig.
Amikor kivesszük a sütőből, akkor még úgy tűnik, hogy lágy maradt, de  nem szabad tovább sütni, mert akkor nagyon megkeményedik.

Megjegyzések:

  • Szerintem ízesítéssel jobb, a beáztatott mazsola a legjobb, más belevalónak nem igazán érvényesül az íze. Úgy hallottam, hogy kókusszal is jó, még nem próbáltam.

  • A fenti mennyiségből én 32 gombócot formázok.

  • Nagyon jól lehet adagolni fagylaltos kanállal. Azonnal, nem szoktam hűtőbe tenni.

  • Cukorból kevesebb is elegendő.

Diétás, cukormentes változat:
Csak annyiban különbözik az előzőzöl, hogy nem teszek bele cukrot, csak kevés forró vízben feloldott és kihűtött édesítőtablettát, vagy folyékony édesítőszert. Én 7 dkg fruktózt szoktam belekeverni.
Aki inzulinrezisztencia miatt készíti a diétás változatot, használjon fruktóz helyett más édesítőszert.

Vaníliás kifli

Az aprósütemény nem az én műfajom, csak karácsonykor készítek ilyesmit, de akkor több félét is. 41 éve, mióta háztartást vezetek, nem volt karácsony vaníliás kifli nélkül. Ez családi hagyomány, a recept anyámtól származik.

A munkát 20 deka mandula megtisztításával kezdem. Pár pillanatra forró vízbe dobom, majd lehúzom a héját. 12 dekát ledarálok, a többit sütés közben megeszem.
A mandulát elkeverem 12 deka átszitált porcukorral.  20 deka vajat (Ráma margarin) elmorzsolom 25 deka liszttel, majd a két keveréket alaposan összegyúrom. Hosszú, kb. hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrok, és ezeket 6-7 centis darabokra vágom. Minden darabot meghajtok kifli alakba és a végeit kicsit megformázom.
A kifliket sütőpapírral borított sütőlemezre teszem, nem túl sűrűn, mert kicsit megdagad sütés közben. Előmelegített közepes hőfokú sütőben sütöm 9-12 percig.

A még forró kifliket meghempergetem vaníliás porcukorban.


A leírt mennyiségből kb. 50 darab kifli lesz.

Zserbó szelet****

Bizonyára feltűnt kedves olvasómnak, hogy sütök főzők ezt meg azt, és sehol egy sütemény. Nem véletlen, süti készítéshez valahogy nincs türelmem. De karácsonykor kiteszek magamért, 8-10 féle édesség kerül az asztalra, marad még februárra is. Az ünnepi hajrá előtt elkészíthető és lefagyasztható süteményeim a püspökkenyér (gyümölcskenyér), linzerek és a kedvenc zserbó szelet. Vagy három óra munka szükségeltetik a zserbó szelethez, de egyszer egy évben megéri a munkát és a költséget.

20 deka margarint elmorzsolunk 35 deka liszttel, hozzáadunk egy egész tojást, 5 deka cukrot, 1 deci tejet, 1 deka élesztőt, és egy csipet sütőport. Jól összegyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyharmadát kinyújtjuk kb. 28x34 centire, felcsavarjuk a sodrófára és rátekerjük a kivajazott sütőtálcára. Megkenjük valamilyen pikáns ízű lekvárral. Általában vegyes gyümölcslekvárt veszek, minimum 450 grammnyit. Mivel minden évben más a kínálat, kicsit lutri a kiválasztása. Ha túl édes a lekvár, akkor citrommal savanyítom. Vagy veszek hozzá fekete ribizli lekvárt és összekeverem. A baracklekvár is megteszi, ha nem túl édes és jól kenhető az állaga. A málna ízt én ebben a süteményben nem kedvelem. A lekvárt megszórom darált cukrozott dióval (10 deka darált diót keverek el 10 deka kristálycukorral, és a felét szórom az első megkent lapra), majd kinyújtom a következő adag tésztát, és a megkent lapra helyezem, szintén a sodrófa segítségével. Erre a lapra is lekvár jön először, majd erre kerül elterítve 3-4 reszelt alma (rétesalma, vagy más savanykásabb, ami éppen beszerezhető). Az alma a szakácskönyvek zserbó receptjeinek nem tartozéka, vagy harminc éve egy kolleganőmtől lestem el, mert így kevésbé száraz a sütemény. Az almára megint cukrozott dió kerül, és végül a harmadik lap, amit 4-4 centivel szélesebbre lapítok el. A széleket lehajtom, jól az alsó laphoz tapasztom, majd villával néhány helyen megszurkálom a tetejét. Ezután a tészta pihenhet egy órát, ha tehetjük mi is. Hajdan előmelegített 220 fokon 40 percig főztem, most az alul felül sütő elektromos sütőben gázsütőbe középső állásba rakva 205 fokon sütöm 10 percig, majd 170 fokon további 15 percet. Amíg a tészta hűl 12 deka kristálycukorhoz 3 evőkanál kakaót szitálok, összekeverem, adok hozzá 8 evőkanál vizet, és rozsdamentes lábasban állandóan keverve addig főzőm, amíg jó nem lesz. Ha szükséges, akkor adok hozzá még pár kanál cukrot. Hogy mikor lesz jó? Ez jó kérdés, nehéz válaszolni. Egy tálra kiszoktam cseppenteni egy keveset, ha hamarosan megdermed, akkor örvendezhetünk, és a tésztát bevonhatjuk a mázzal. Már kísérleteztem kész csoki mázzal is, volt hogy nem sikerült, volt hogy kevés volt, jó sosem volt. Maradok az sk készítménynél. 

Fűszerkeverékek

Dukkah fűszerkeverék ** 

Pár éve Melbourne-ben élő barátnőm hozott nekem egy remek fűszerkeveréket. Mondta, hogy igen finom salátákban, lánya paradicsomra szórva szereti, de vajas kenyérre is jó.

Megkóstoltam.  A zacskó tartalmából egyszer egy picit rászórtam paradicsomra, a többi nem került étel közelbe, mind elnassoltam csak úgy natur pár nap alatt.

A keverék zacskóján utalás volt a keverék egyiptomi eredetére, és rendre felsorolták az összetevőket, csak éppen az arányok hiányoztak. De ez engem nem zavart, egy csapásra elkészítettem 3 különböző arányban keverve. Csalódás. Egyik sem lett jó.

Szünet.
Következő nyáron barátnőm hozott két féle dukkahot. Érdekes, a másik változat más fűszerekből állt, csak a szezámmag volt közös. Ennek ellenére az ízük igen hasonló volt. Ez a két zacskó is hamar kiürült, és akkor elkezdtem kutakodni az Interneten. Magyar nyelvű leírás egy sem, angol annál több. Többé kevésbé hasonló komponensekkel, mint az első ajándék zacskón felsoroltak. Már az első receptet elolvasva azonnal rájöttem, hogy az én keverékeim azért nem voltak jók, mert a magvakat nem pirítottam meg.

Ami a keverék származását illeti, abban nem volt egység. Hol indiainak, hol thainak, hol közel keletinek nevezték ki. No mindegy, bárhol is van hazája, szerintem remek fűszer.

Nemcsak salátára, kenyérre szórva, hanem a pogácsákat, sült húsokat is nagyon feldobja.

Ennyi szöveg után ideje a lényegre térni.

Az ajándékba kapott keverékhez legjobban hasonlító összeállítás netről nekem túl csípős és túl sós volt. 

Az első változat

  • 4 ek pirított szezámmag,

  • 2 ek koriander pirítva és mozsárban összetörve,

  • 1 ek őrölt római kömény,

  • 1 kk őrölt fekete bors,

  • 1 kk só,

  • 15 gr pirított és durvára tört pisztácia,

  • 15 gr pirított és durvára tört mogyoró.

Másodjára fele sóval és borssal készítettem el, és pisztácia és mogyoró helyett pirított diót törtem bele.

A következő alkalommal nem kaptam római köményt, anélkül készült és dió helyett pirított, sós napraforgó maggal.

A második változat

  • 350 gr szezámmag pirítva,

  • 30 gr ( 1 zacskó) koriander pirítva és mozsárban összetörve,

  • 4 ek (kb. 20 gr) őrölt római kömény,

  • 2 kk őrölt fekete bors,

  • 2 kk só,

  • 200 gr pirított napraforgómag.

Megjegyzések:

  • A keverék római kömény nélkül is jó. Vagy egy évig nem találtam a boltokban, Küldtek nekem Ausztráliából, azután kiderült, hogy volt végig az egyik nagy élelmiszer áruházban, csak nem a fűszerek közt, hanem a külföldi konyha gondolasoron.

  • A római kömény, többé kevésbé csípős, és kesernyés, különböző csomagolásban nem egész azonos ízűek. Egészben is vettem, otthon megdaráltam, ehetetlenül keserű volt. Az őrlemény színe is eltérő, szürkésbarnától a barnáig. Nekem legjobban ízlik az a fajta, amelynek a zacskóján egy nő ülve, lábainál fekvő tálban dagaszt valamit.  

  • Most úgy 3 havonként készítek az alábbi összeállításban nagy mennyiséget. (No, nem én eszem meg mind, kap belőle lányom, fiam, jó barátok, orvos és asszisztense, stb.)

  • szezámmagról bővebben a tahini (szezámpaszta) receptjében írtam.

 

Ételízesítő leveskocka kiváltására.

Egy kedves foltvarrós barátnőmtől kaptam 2014 őszén egy kis üveg sós zöldségkutyulmányt, helyettesítendő a leveskockákat. Másnap ki is próbáltam, mivel ízlett az eredmény elkértem a receptjét. Itt megjegyzem, valamikor hajdanában készítettem én ilyet, de azután betette hozzánk a lábát a fogyasztói társadalom, és vele együtt a Maggi-, Knorr- és egyéb leveskockák, meg persze a Vegeta. Utóbbit nem szerettem meg, nem is használom, de a leveskockákat gyakorta, sokáig nem törődvén azzal, vajon mi is van bennük. De eljött az az idő, amikor elkezdtem egyre ritkábban használni és most újra rászántam magam darált zöldség eltevésére.

Barátnőm emailben küldte a receptet, idézem szó szerint:

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa,
 1 kg   petrezselyemgyökér,
 1 kg  vegyes, színes paprika,
40 dkg zeller,
20 dkg karfiol,
20 dkg vöröshagyma,
20 dkg paradicsom,
20 dkg karalábé,
 2  fej fokhagyma,
 1 nagy csokor petrezselyem-,
 1 csokor zeller zöld

Mennyiségek mosás, tisztítás után értendők!! -Darabolás után húsdarálón letolni, és 1/2 kg durva sóval beteríteni. Sózás után 15-20 percig pihen és levet ereszt. Időnként megkeverni!
/Szerencsére ekkor jött egy telefon és mivel nyögve boldogan szóltam bele, hogy végre leülhetek, kiderült, hogy a hívóm ismeri ezt a receptet, de az övé úgy szól, hogy másnapig eregeti a levet. Persze rögtön átvettem ezt a kedvemre-való tételt, mert addigra totálkáros lettem, ugyanis a húsdarálóm nem bírta és az összes masinámon végigzongoráztam, mire a megfelelő (?) ledarálta.
Ha levet enged üvegekbe tölteni, jól meg kell taposni! Csak a só tartósítja!! És külön felhívja a figyelmet, hogy csak a durva só a megfelelő e' célra.
Én még hozzáírtam: SOHA TÖBBÉ! akkor is 1/2 adag.

Jó munkát

Eddig a recept. meg is csináltam férjem segítségével, de csak fél adagot, körülbelül 4 óra alatt. De a technológiánk nem volt jó. manapság valszeg felesleges a daráló, egy nagyobb teljesítményű aprítót kellett volna kipróbálni. Na, majd jövőre!
Ami pedig a fél adagot illeti: nekünk bőven elég lett volna a harmad adag is, de többször adtam belőle a leányomnak, egyszer a mennyemnek is. Így idén ősszel, a mennyiséget ajánlatos lesz legalább 3/4 adagra növelni.

Provanszi fűszerkeverék **

Ez nem étel, csak ízesítő, mivel gyakran használom, jónak láttam külön kiemelni. Többnyire készen is kapható, kis zöld zacskóban, piros felirattal, de házilag is előállítható. Nem más, mint néhány zöldfűszer keveréke: rozmaring, kakukkfű, borsika, bazsalikom, tárkony keveréke. Borsika elmaradhat, én frissen őrölők hozzá feketeborsot. Házi gyártmányba csak akkor teszek tárkonyt, ha van piacon beszerzett ágacskáim (ősszel szoktam venni, és jól záródó üvegben tárolom, mert a zacskós tárkonyoknak se íze, se bűze). Szoktam még hozzáadni oregánót (ez egy szelíd majoránna változat, kevésbé intenzív az íze) 

Italok

White lady és gin fizz *

Hajdan, amikor én tizenéves voltam, a lányoknak nem fiújuk, pasijuk volt, hanem udvarlójuk. De akinek volt udvarlója, arra azt mondták, hogy fiúzik.
17-19 éves koromban az én udvarlóm egy igazi nagy fiú volt, végzős egyetemista. Vele voltam először bárban, még pedig a Gellértben. nekem fogalmam sem volt, hogy mit is kellene inni, és Pistire egy white ladyt rendelt nekem. Ez a koktél azóta is a kedvencem, bár már sok éve nem ittam. De pár éve felzárkózott mellé a mojito, de többnyire alkohol mentesen.

Maga a koktél 3 összetevőből áll: 1 rész triple sec, 1  rész gin, 1 rész citromlé. A koktélt cukormázas talpas pohárban kell felszolgálni, aminek a peremét cukor koszorú díszíti. Elkészítéséhez a pohár peremét először tojásfehérjébe kell mártani, majd kristálycukorba, és hagyni megszáradni.

Koktélos könyvekben láttam más arányt is,  4 rész ginhez adnak 2 rész triple sec-et és 2 rész citromlevet.
Ha a koktélból elmarad a triple sec és szódavízzel hígítjuk, akkor kapjuk a gin fizzt. Arányok: 2 rész gin, 1 rész citromlé és 4 rész szódavíz.

Mojito*

Manapság főleg nyáridőben igen szeretem ezt a kubai eredetű koktélt, de többnyire mentes változatát iszom. Ásványvizekkel ellentétben a mentesből nem a buborékok hiányoznak, hanem az alkohol.
E koktélreceptjeiben közös a rum, lehetőleg kubai fehér, mentalevél, lime leve, cukorszirup, ha nincs a háznál cukornádlé, sok jégkocka és ásványvíz.
Az elkészítés első fázisa a cukor, vagy cukorszirup összekeverése lime levével és a mentalevelekkel. Ezt kicsit össze kell törni, csak egy picit, hogy a mentából kijöjjön az illóolaj. Ere jön a rum, majd egy gyors keverés, amíg a cukor fel nem oldódik és ezalatt a leveleknek illik felúszni a lé tetejére. Jöhet a jégkocka, vagy tört jég, jó sok, akár a pohár tetejéig, végezetül szénsavas ásványvízzel szokás felönteni. A pohár szélét lime szeletekkel, mentalevéllel dísztik,
 szívószálat adnak hozzá, esetleg kisernyőkkel, vagy más koktél díszítő bigyókkal is megtűzdelik.
Szándékosan nem írtam arányokat, mert nincs kőbe vésve, a mojitonak sok féle receptje létezik.
Sőt, a fenti összetevőkön kívül angosturát is szoktak bele tenni. Ezt most olvastam több receptben, gyorsan meggugliztam,hogy vaj mi ez.
Ital szintén, jó tömény, önmagában nem iható kesernyés 40%-os likőr Trinidad szigetéről. Ott  született Angostura városában és titkos recept alapján készítik

Az én változatom nem követi a fentieket. Vendégeknek magasabb pohárba teszek félmaréknyi mentát, a pohár szélére lime karikákat húzok és így teszem a vendégek elé. Külön kancsóban adom hozzá bubi mentes ásványvízzel felöntött  lime levet és  jégvödörben a sok jeget. Cukor nekem elvileg tilos, férjemnek is, másokat meg hizlal, így nem teszek az italba. Nem érzem hiányát. Alkohol egy csepp sem, lehet inni és vezetni.

Továbbá én narancsos citromos változatot is szoktam csinálni, arány nincs, ahogy esik úgy puffan. De ilyenkor narancs karika is kerül a poharak szélére.
Házi használatra, ha nincs vendég csak a család, akkor nincs kecmec. Nagykancsóba be vagy két marék menta, rá a lime leve, néhanapján cirom és narancslé is. felengedem mentes ásványvízzel és jól lehűtöm.
Mentát magam termeltem az erkélyen sok éven át. Két éve levelei megfehéredtek, idén úgy szintén. valszeg nem pajzstetű, mert ez ellen lefujtam a növényt.  leveleket lehet kapni sok helyen, de csak úgy magunknak még nem vettem, így idén nyáron filteres teával helyettesítettem. Egész kellemes frissítő ital, de nem az igazi, ahogy mondják "ha a  különbséget zongorázni tudnám".

Rooibos koktélom (alkohol mentes)

Egy nagy kancsóba 2 dl vaníliás ízesítésű rooibos tea 6db süssli-vel édesítve, 1 citrom és ½ lime leve, néhány mentalevél, mokkás kanál fahéj, 2 kévés kanál 5%-os almaecet és annyi víz, hogy 1,2 liter legyen összesen.
Télen melegen, nyáron nagyon hidegen iszom. .

Megjegyzések:
A kancsóm másfél liter. Napi ivászathoz a fentiek szerint készítem el. Vendégvárónak ebbe a kancsóba 2-3 citromot és 1-2 limet teszek, és maréknyi mentalevelet.
Mézzel vagy  cukorral ízesítve finomabb.
Almaecet helyett fehér borecet is jó.
Gondolom, egy kis kubai fehér rum nagyon feldobná az itókát, egyszer ki kellene próbálnom.

 

A piros tepsiben 1 kg  (12 db) citrom leve menta levekre töltve. A zöld csoki öntő formában 3 lime leve van. Mivel lusta vagyok nap, mint nap citromot facsarni, egyszerre előkészítem a citromot a mentával egy tucat koktélhoz. Lime levet nem mindig teszek bele, így abból kevesebbet fagyasztottam.

 

 

Gyógyteáim megfázásra és torokgyulladásra

Gyömbéres tea

2 evőkanál friss reszelt gyömbért 10 percig főzünk 2 csésze vízzel, majd mézzel ízesítve kortyolgatjuk.

A gyömbér antibakteriális hatásáról már olvastam többször is, de eddig még nem főztem belőle teát. Első alkalommal 2 darab kb. kisujjnyi gömbérből készítettem az itókát. Csípett derekasan, de jól esett. hatása nem volt több, mint egy bármilyen meleg teának. Vagy lehet, hogy volt, ölte derekasan a bacikat, csak még túl sok volt, és nem tudott győzni.
Egyébként gyömbér reszelése nem leányálom, és a második alkalommal nem reszeltem le a gyömbért, úgy ahogy volt kifagyasztva dobtam forró vízbe. Szerintem ugyanolyan gyömbéres lett a tea, mint a reszelt változatnál.

Cilike almaecetes teája

1 bögre teába 2 tk méz, 2 tk citromlé, 2 tk almaecet és egy csipet fahéj.

Így olvasva a receptet elég bizarr, de az íze kellemes, és a hatásáról ugyanazt mondhatom el, mint  gyömbéresről.

 

Befőzés, tartósítás

Aszalt és napon szárított paradicsom**

Utóbbi időben egyre többször láttam, hogy egyes ételekbe napon szárított paradicsomot tesznek. Azt mondják a TV mesterszakácsai, többek közt Jamie is, hogy erős, koncentrált paradicsom íze nagyon feldobja az ételeket, és így kis mennyiségben fűszerként is használható, egy gasztroblogger a nyár koncentrált ízének nevezi.
Láttam, hogy levesekbe, salátákba, tészta ételekbe teszik, pesztóhoz adják, vagy csak egyszerűen összekeverik mozarellával, vagy fetasajttal, vagy még egyszerűbben pirított kenyérre teszik.
Aszalt paradicsomról már korábban is hallottam, láttam is konzervet boltokban, de a napon szárított számomra újdonság. De ha tudom valamiről, hogy létezik, akkor üzletekben megkeresem.  Normál, hozzám hasonló földi halandó által látogatott boltokban nem találtam rá, de gourmandoknak való boltokban megvehető szárazon, de főleg olajban eltéve csillagászati áron, pedig házilag előállítva nem nagy költség. A közönséges aszaltnak nevezett paradicsom jóval olcsóbb, alig drágább a hasonló mennyiségű sűrített paradicsomnál. OK, de én mindig gyanakszom, ha valaminek van olcsóbb, meg drágább, sőt sokkal drágább változata is. El tudom képzelni, hogy a méreg drága napon szárított paradicsom üvegeiben is közönséges aszalt változat leledzik.

 Amit tudok, és itt a továbbiakban leírok az aszalt paradicsomról, az a netről származik, én még nem próbálkoztam vele. Ennek csak az az oka, hogy ősszel fedeztem fel és azóta még nem volt nyár. Úgy egyébként még soha semmit sem aszaltam, de karácsonyra kaptam egy aszalót és így időjárástól függetlenül aszalhatok, ha akarok. (2012 nyarán magam is aszaltam)

Azt olvastam, hogy 5 kg paradicsomból lesz egy kilónyi aszalvány, mindenképpen húsos paradicsomot kell választani, és a legjobb a lucullus fajta.
Természetesen a paradicsomot alaposan meg kell mosni, és el kell távolítani a csumáját.
Innen már nem egyértelműek a teendők.
Variációk:
* láttam egy görög képet, a  görögök felfűzik a paradicsomokat, és fürtökben akasztják ki a napra,
* csak a csumát vágják ki és szétterítve így szárítják
* félbevágják,
* félbevágják és kikaparják a magokat egy tál felett, ami kicsurog, leszűrhető és tovább hasznosítható
* a félbevágott paradicsomokat tengeri sóval megszórják
Az előkészített paradicsomokat rácson, vagy csak sütőpapíron terítik szét, a félbevágottakat héjukkal lefelé.
A szárítási idő is eltérő, van aki szerint hőségtől függően 2-4 napra kell számítani, van aki kis paradicsomokhoz 1 hetet, nagyokhoz 2 hetet ír.
Van aki éjszakára beviszi a lakásba, van aki nem.
Az viszont egyöntetű vélemény, hogy bogaraktól meg kell védeni, azaz  le kell takarni valamivel. Ez lehet tüll, muszlin, sűrű szövésű háló.

Sütőben általában 80-100 fokon 9-10 óra alatt  lehet megaszalni a paradicsomokat, de ez sütőfüggő is. A sütő ajtaját érdemes picit nyitva hagyni. 

Legegyszerűbb a profi aszalógép használta kezelési utasításának megfelelően. Erről majd beszámolók, ha kipróbáltam aszalómat.

A kész aszalt paradicsomot kisebb befőttesüvegekben kell tárolni.  A hűtőben sokáig eláll. Vajon mennyi ez a sok idő?
Ha nem tesszük a hűtőbe, akkor a paradicsomokat szorosan kell az üvegekbe nyomkodni, és a tetejére kevés olíva olajat kell önteni, de a célnak megfelel a napraforgó olaj is.
Íz hatást fokozandó tehetünk az üvegekbe
zöldfűszereket is, például oreganot, és  10 dkg szárított paradicsom adagonként 2 gerezd fokhagymát. Vajon mekkorákat, soványakat, vagy kövéreket? Végül még egy ajánlás: ugyancsak 10 dkg mennyiséghez szórjunk 10-15 szem boróka bogyót. Utóbbi kapható szárítva, én vadas húshoz használom.
 

Kiegészítve saját tapasztalatommal:
Az én öttálcás aszalómban kb. 2 kg paradicsom fér el egyszerre. Hőfoka nem állítható, nem tudom, hány fokon szárít. A szárítási idő 6-10 óra volt. " kg paradicsomból 12-20 dkg aszalvány lett.
Valóban a lucullus, más néven tojásparadicsomból  lett a legjobb, de a többi paradicsom fajta is megfelelő lett.
Először karikáztam, szeleteltem a paradicsomokat, lassacskán kialakult a módszerem, lucullus paradicsomokat ketté vágtam, kézzel ellapítottam, és héjával lefele tettem az aszalótálcákra.
Hogy meddig áll el, arról is van némi fogalmam. Amit kint hagytam az étkezőben a kredenc tetején, az csak rövid ideig állt el, mert csemetéim azonnal megették. Amit a kamrában eldugtam azok kitartottak karácsonyig, amikor átváltoztak ajándékká. Maradt még két kis üveggel, egy natúr, egy  olajos és majd tavasszal fogom csak kinyitni. A képen két kiló paradicsom üvegekben és a dobozokban 10 csokor petrezselyem apróra vágva (fagyasztva lesz tartósítva).

Kenyerek, lepények

Csapati *

A naán kenyér sütését hamarosan követte a szintén indiai lepény féle a csapati sütése. Már sütöttem egyszer évekkel ezelőtt, akkor jól sikerült, de a receptjét nem találtam meg, pedig oda még egy video linkjét is beírtam.  Az ember lánya azt gondolná, hogy egy ilyen recept eltűnése manapság nem probléma, a neten van annyi mint az égen a csillag. Van. Nagyjából hasonlók, de hogy melyik jó, azt kipróbálás nélkül nem igen lehet megállapítani. A lényeg az volt, hogy lisztből, vízből és olajból kellett tésztát gyúrni, pihentetni, vékony lapokat sodorni, palacsintasütőben pár pillanatig sütni, majd rácsra tenni, hogy felfúvódjon. És csoda, nekem felfúvódott. Hajdan. Most egy másik recept szerint készítve lapos maradt. Újabb recept szerint újabb próba,  és újabb kudarc. Kemény, de ehető tésztát kaptam, ami még jó is lehetett volna, ha nem felejtem ki belőle a sót.
Azután felfedeztem egy magyar blogban az alábbi hivatkozást:. 
http://www.youtube.com/watch?v=0obWYtVW2oY
A blog szerzője írta, hogy neki a spéci rács helyett jól bevált egy fém fröccsenés gátló. Ez nálam is bejött, csapati felfúvódott és finom lett.
A recept: 30 dkg liszthez 2-3 ek étolaj, és annyi víz, amennyit felvesz. Egy vacsorára kettőnknek elfogyasztható fejenként 40 gramm szénhidrát,  így én csak 12 dkg lisztet mértem ki, adtam hozzá 2 evőkanál napraforgó étolajat, sót, és nagyon kevés vizet. Bár a recept nem írta, adtam hozzá kávéskanálnyi örölt köményt és két gerezd szétnyomott fokhagymát. Hagytam pihenni fél órát, majd formáztam belőle 6 kis lepényt.

A fröccsenés gátlót  jól felmelegítettem és rátettem egy másik gázégőn felforrósított palacsintasütőt (nem teflon). Fél percig sütöttem benne egy lepényt, majd leemeltem a gázról a fröccsenés gátlót és a palacsintasütőt, és a lepényt a fröccsenés gátlóra csúsztattam, és ott szépen felfúvódott. Amikor késznek nyilvánítottam, konyharuhába csúsztattam a lepényt és betakartam.  Hasonlóan megsütöttem a többi lepényt is, és azonnal tálaltam.

Naán kenyér *

Ez egy indiai lepénykenyér. a múlt héten (2013 április)  lehetett az egyik német bolthálózatban kapni. Két darab egy csomagban közel 500 Ft volt. Sütöttem 4 darabot,  a boltinál kétszerte nagyobbat és az egész nem került egy százasba sem, még akkor sem, ha a gázt is hozzászámítom.
A bolti nagyon finom volt kenyérpirítóban megmelegítve, de annyi benne a szénhidrát, hogy egy vacsorára csak egy felet ehettem. A saját gyártmányban is túltengett a szénhidrát, de bűnöztem, még vacsora és uzsonna között megettem egy vacsorányi szénhidrát mennyiséget tartalmazó darabot, és persze egy órával később vacsorára is. Egyébként ugyanolyan finom volt, mint a bolti, de csak frissen sütve, kenyérpirítóban felfrissítve kemény lett.

Receptet találtam bőven, többé kevésbé hasonlókat, egy forrásból, mivel szinte mindegyik azt írta a tésztáról: Ne aggódjunk, ez egy gonosz, ragadós tészta lesz. De így van rendjén. Amit én alapul vettem, abban is szerepelt, de az én tésztám nem lett ragadós. De lehet, hogy gonosz volt, csak nem vettem észre?
Ez a recept is tanácsolta, hogy az összekeverés után adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsiradékot, hogy a lágy tészta elváljon az edénytől. Az én tésztám nem ragadt az edényhez, de azért beledolgoztam 2 evőkanál olajat.

Így készült:

Kimértem 25 dkg lisztet, megfeleztem és az egyik felét elkevertem 150 gramm langyos vízzel. A hideg víz nem jó, egyéb recepteket olvasva, azt hiszem, hogy meleg víz jobb lett volna. Hozzákevertem 7 gramm élesztőt és hagytam állni 30 percet. Az egy tőről fakadó receptekben ennyi idő volt, de a pihentetés ideje 30 perc és 2 óra között mozgott. Remélhetőleg tésztám kipihente magát ennyi idő alatt, mert ezután belekevertem egy kis pohár lecsepegtetett joghurtot (Egy napig szűrőben volt, de úgy egyébként a joghurt el is maradhat, de ha beletesszük, akkor nem lehet benne víz.)  Utána  hozzáadtam a liszt másik felét, amibe 1,5 teáskanál sütőport tettem. 6 gramm, azaz fél tasak sütőport minősítettem másfél teáskanálnak. Ekkor adtam hozzá teáskanálnyi sót, csak normális konyhait, a receptben írt tengeri rokon helyett. Nem reklamált, mármint a tészta. Nemcsak sóval, hanem egy kávéskanál őrölt köménnyel és két szétnyomott nagygerezd fokhagymával ízesítettem.
Ekkor kellett volna a gonosz ragadványnak az edényhez tapadni, és hozzáadni tisztított vajat, vagy étolajat, ki tudja mennyit. Mint fentebb írtam, én két kanál olajat dolgoztam bele.
Majd pihi 15perc, azután a tészta lisztezett deszkán egy kicsit meggyömöszkélve, 4 fele osztva meglisztezve és újabb pihentetés.

Elővettem egy 28 centis serpenyőt, sajna teflont, tettem bele egy evőkanál olajat. Amíg forró lett, addig egy tésztát kinyújtottam, sodrófával.  Utasítás 3-4 mm vastagság. Az enyém inkább 4 volt, így is akkora lett, mint a serpenyő és recept szerint a tészta megnyúlik. Megolajoztam a tetejét, fedő alatt 2 percet sütöttem, megfordítottam, és újabb 2 perc sütés, majd konyharuhába csúsztattam. A következő darabot megfeleztem, gondolván, hogy az elsőnek nem volt helye megnyúlni. A fél darabnak lett bőven helye, de szerintem egy milliméterrel sem lett nagyobb. Továbbá a vastagabb tészta jobban ízlett. A többit nem nagy lángon, hanem közepes lángon sütöttem 3-3 percet.

Itt még meg kell jegyeznem, hogy a receptek egyik csoportja azt ajánlja, hogy a végén forgassuk meg nyílt gázlángban. Az enyémeken így  lettek égett pettyek, sőt az utolsó két darabon fekete hamuszerű tünemény is. Valszeg ki kellett volna törölni menetközben párszor a serpenyőt, és tuti, hogy az ős öreg vas palacsintasütőm jobban megfelelt volna a teflonnál.

Naán sütés körülbelül másfél órát tartott. Mondhatom, sok hűhó semmiért.

Ha legközelebb indiai kenyérre vágyom, akkor csapatit fogok sütni. Igaz, az másmilyen, de az is jó, és kevesebb munkával jár.

Napraforgó v. napkenyér sonkakrémmel töltve *****

2013-ban húsvétra "napraforgó"-t sü

töttem (napkenyér néven is láttam már). Forrás:: Limara Pékség blogja.
Elkészítése igen időigényes, jó sok idő kell hozzá, valamivel több, mint 3 óra, de szerencsére nem folyamatosan, és így közben én szabtam és varrtam.

Első fázis a kenyérsütőbe tenni a hozzávalókat, és kidagasztatni. Az utóbbi közel egy óra.
Kell hozzá: 25 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg joghurt, 3 ek olaj, 1 ek cukor, 0,8 dl víz, 15 g élesztő, és só..
Amíg a gép dolgozott, én elkészítettem a sonkakrémet: be az aprítóba 15 dkg sonka, 2 ek tejfel, 1 lilahagyma, kb. 5 dekás, bors és mustár, és a gépecske pillanatok alatt pépesítette az egészet.
Ezután kivettem a tésztát a gépből, és egy nagy tálba tettem keleszteni, és 7 dkg sajt lereszelése után közel egy órát lehet mást csinálni.

Kelesztés után 2 egyforma cipó formálása, amit  10 percig letakarva pihentetni kell. Ezután jön a nyújtás. Egyet kinyújtottam, 25 cm átmérőjű körlapot formáztam egy tál segítségével.  Erre a lapra kentem a sonkakrémet, rászórtam a sajtot, a másik cipót is kinyújtottam, lefedtem a sonkakrémes lapot. A közepébe benyomtam egy poharat, vigyázva, hogy ne vágja át a felső lapot. A pohár nyomatától indulva 16 cikket vágtam. Mindegyiken csavartam kettőt, és kész, le lehetett takarni, és keleszteni tovább 30 percet. A csavarásánál ügyelni kell arra, hogy mind egy irányba csavarjuk, különben veszít a szépségéből. Tapasztaltam, mikor másodszor sütöttem. Közben  a sütőt, 180-ra kell előmelegíteni, elhabarni sóval egy tojást és megint lehet mást csinálni.

Mikor lejárt a félóra, a tojással be kell kenni a tésztát és mehet félórára a  csodakenyér a sütőbe.

Itt még megjegyzem, hogy a sütés közben  elpucoltam a bepiszkított eszközöket. Volt jócskán! Összeszámoltam, 26 féle ezt meg azt használtam. Ha kicsit jobban szervezem a munkát akkor 19 is elég lett volna, csak lévén levés helyem, én mindent azonnal  bedobtam a mosogatóba, és amikor valamit újra kellett használni, akkor nekem tisztát kellett elővenni.

Főmenü   Lap tetejére Legújabb receptek Tartalomjegyzék ezen a lapon

Főmenü     Válogatott receptek tartalomjegyzéke

GLK  FŐZŐCSKE 
Gelencsérné Lazarovits Klára honlapja