 |
GLK FŐZŐCSKE
>>> |
VÁLOGATOTT
RECEPTJEIM 3.
Tartalomjegyzék
1.
Előételek, hideg ételek,
mártogatók és kenceficék >>>
Levesek >>>
Levesbetétek >>>
Húsételek >>>
Halételek >>>
2.
Zöldséges ételek
>>>
Köretek , főzelékek
, húspótlók
>>>
Tészták >>>
Mártások >>>
Saláták >>>
3.
Sütemények, édességek
Bonbon készítés
Bejglik (hagyományos és unortodox)
Gyümölcs torta
Kakaós
puding (felfújt)
Narancsos piskóta
Piskótatekercs
Piskótatekercs
cukormentes
Piskótatorta cukormentes
Rizsfelfújt
Sítalp
Vaníliás kifli
Zabpelyhes falatok
Zserbó szelet
Fűszerkeverékek, ételízesítők
Dukkah fűszerkeverék
Ételízesítő leveskocka kiváltására
Provanszi fűszerkeverék
Italok
White lady
és gin fizz
Mojito
Rooibos koktélom (alkohol mentes)
Gyógyteáim megfázásra és
torokgyulladásra
Befőzés, tartósítás
Aszalt és napon szárított paradicsom
Ételízesítő leveskocka kiváltására
Kenyerek, lepények
Napraforgó v. napkenyér sonkakrémmel töltve
Naán kenyér
Csapati
Sütemények, édességek
Bonbon készítés
2013-ban úgy egy
hónappal karácsony előtt a Vendéglátóipari Múzeum bonbon készítő
foglalkozást hirdetett. Jelentkeztem, el is mentem.
A felvezetés egy kis csoki történelem volt, majd régi öntő formák és
papírok bemutatása.
Ezután jött a lényeg
a bonbon alapmassza készítés: 5 dl tejszín 500 g ét csoki, 5
evőkanál rámamargarin és 5 evőkanál sütőlikőr lett összefőzve,
felforralás nélkül.

Én nem főzőcskéztem,
csak vigyorogva beálltam egy fényképhez. itthon letöltve a képet
elcsodálkoztam, hogy én milyen kövér vagyok. Tény, hogy majdnem 66
kiló, de a karom vékony, a lábam pipaszár, a hasamról nm beszélek.
Az is tény, hogy magamnak 66 kilóban húztam meg a felső határt és
nem eszem zsíros kenyeret, és vajat is ritkán. Rögvest elkezdtem
fogyni, egy hét alatt 65 alá mentem, azután a vajat rehabilitáltam,
és kétszer zsíros kenyeret is ettem, és egy hét alatt megint majdnem
66 lettem, most megint fogyózom. De azért tegnap megettem a
bonbonjaim felét, 4 darabot, pedig az még a cukorbetegségem miatt is
tilos.

A főtt alappal mint
egy tortát úgy díszítettünk ki 1-1 méretes ostyát, és mivel ragadt,
becsomagolni nem lehetett, meg is ettük rögvest. A főzött és
lehűtött alapból részben kekszmorzsával, részben kókuszreszelékkel
készítettünk formázható masszát. (Megkérdeztem, önmagában csoki
öntésre nem alkalmas. )
A masszákból kis
golyókat gyúrtunk aszalt szilvával töltve. Hempergetni lehetett
csoki és színes cukorka vagy kókusz reszelékbe. A bonbonokhoz
dobozkákat készítettünk, és a bonbonokat egyenként becsomagolva
tettük be a dobozkába.
Bejglik*****
Tészta
Hagyományos diós
Gesztenyés aszalt szilvával
Gesztenyés meggyel
Diós lekváros
Sütőtökös narancsos
Ha karácsony, akkor bejgli minden mennyiségben.
Amíg otthon éltem, volt mindig bejgli karácsonykor, de hogy honnan, az már örök
rejtély marad, csak annyi biztos, hogy nem anyám sütötte, és valószínűsítem,
hogy Ella nagyanyám sem sütött soha bejglit.
Férjes asszonyként kezdettől fogva anyósomtól kaptam minden évben egy rúd diós,
és egy rúd kiváló bejglit, és anyámnak is küldött még külön. Halála után
sógornőmre maradt a bejgli sütés, ami napig is szorgalmasan süt az egész
családnak.
Így én 69 évet éltem meg bejgli sütés nélkül.
Pár éve óta karácsony előtt gyerekeimmel és menyemmel megbeszéljük, hogy
ki mit fog sütni.
2011-ben a menyem vállalta a
zserbószelet sütését, a fiam
pogácsákat, sajtos rudakat, leányom a szépen kicirkalmazott mézeskalácsokat és
püspökkenyeret. Nekem jutott kedvenc repertoárunkból a
vaníliás kifli, ami gyermekkorom óta elmaradhatatlan karácsonyi süti, és
kivételesen hajdan ezt anyám sütötte.
Úgy gondoltam, időm van bőven, sütök még dióskekszet, meg talán még valamit.
Receptgyűjteményemben lapozgatva rábukkantam a régen elfeledett
sítalpra. Vettem ostyát, hogy majd elkészítettem, plusz
még dióskekszet is, azután ennyi.
Néhány nappal karácsony előtt megláttam a Római
Parti Hírekben, hogy egy közeli cukrászdában bejgli rendelhető. ebben nincs
semmi különös, manapság karácsonykor csak a vízcsapból nem jön bejgli. A
hirdetés érdekessége a választék volt. Számomra eddig a bejgli diós volt, vagy
mákos, és kész. Most elámulva olvastam a sok féle tölteléket. Érdeklődésemet
leginkább az aszalt szilvás, gesztenyés bejgli keltette fel. irány a net, és
hamarosan több ilyen töltelék receptjének voltam a birtokába. bejgli tésztákat
nem írtam ki, benne van horvátilonába, alapmű, és számomra éppen elég. Több, mint
40 éve ebből a könyvből főzöm az alapételeket, és nem szoktam csalódni. Itt
megjegyzem, hogy maga a könyv ez idő alatt háromszor cserélődött, nem azért, mert
újabb kiadásokat némileg frissítették, hanem azért, mert elrongyolódtak. A
legutolsót gyermekimtől kaptam ajándékba, ez is van már legalább 20 éves,
borítója régen a múlté, de készítettem rá strapa- és zsírálló újat.
Tésztához a hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj,
vagy margarin, 2 egésztojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej és pici só.
A tésztakészítést nem írom le, mondatról mondatra követtem a receptet, kivéve a
szétosztást és a nyújtást, rá is fáztam. . Az összegyúrt tésztát csak három, és
nem négyfelé háromfelé osztottam, egy adag kb. 35 dkg lett. Mindegyiket
kb. 25x35 centis téglalappá nyújtottam ki, és így vastagabb lett némileg, mint a
javasolt fél centi.
A
kinyújtott lapokon szétkentem a tölteléket, az egyik szélén 3-4 cm széles sávot
üresen hagytam, és a megkent rész felöl az üres sáv felé feltekertem.
A megtöltött rudakat előírás szerint megkentem egy
egész tojással , kelesztettem langyos helyen egy órát, majd átkentem
tojásfehérjével, kinyitottam az ablakot, mert a következő félórára már hideg
helyre kellett tenni. Sütés előtt megszurkáltam rudak oldalát, majd forró
sütőben megsütöttem.
Gyönyörűséges kérge lett a tésztának, egyik bejglim sem
repedt fel, de én balga sütőlemezre tettem őket, jó pár centi távolságra
egymástól, és így a tészták szétterültek, és igen laposak lettek. A recept s
sütőlemezt ajánlott, sütőpapírt a tészta alá még nem, valszeg azért nem, mert
amikor a könyv íródott, még nem létezett. De nem a sütőpapír volt a hibás,
anélkül is kilapultak volna a szép magas és vastag rudak. De alakjuktól
eltekintve mind a két féle bejglinek jó íze lett, sikerem volt vele. Csak kedves
férjem jegyezte meg, hogy túl vastag a tészta, amit persze én is konstatáltam.
De mint első bejgli sütésemre büszke voltam, majd legközelebb vékonyabbra
nyújtom a tésztát, több aszalt szilvát veszek, kisebb rudakat formázok és magas
falú tepsiben szorosan egymásmellé helyezve fogom megsütni.
Jó pap holtig tanul!
A diós tölteléknél s horvátilonát követtem. Itt van
egy kis bibi, vagy én csináltam rosszul valamit.. Azt áll a receptben,
hogy 20 dkg porcukorból és 3 dl vízből főzzünk sűrű szirupot, ebbe öntjük a 30
dkg dióbelet, levesszük tűzről és hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. A
morzsa az édes, és 10 dkg, a többi az 10 dkg mazsola vagy birsalmasajt. A
mazsolát választottam és még rumba is beáztattam. Először nekiálltam szirupot
főzni, ennyi vizel, ennyi cukorból jó soká lett sűrű, és amikor belekevertem a
dióbelet gyanúsan morzsalékos állagú keveréket kaptam. Löttyintettem hozzá 2 dkg
vizet, kikevertem, felforraltam, bele a morzsa és a mazsola, és így már kenhető
lett és a tésztában, megsütve is jó lett. De nem tudom, lehet hogy a morzsalékos
tölteléket kellett volna szétszórni a kinyújtott lapon? Arról nem szólt a fáma,
hogy ez a mennyiség mennyi tésztához szükségeltetik, én egy rudat töltöttem meg
vele. A másik két rúdba gesztenyés töltelék került.
A gesztenyés tölteléket 40 dkg kész
gesztenyemasszából kevertem ki 5 dkg porcukorral, 5 dkg vajjal és 3 ek rummal,
és 1 kk fahéjjal, végül belekevertem 20 dkg rumba áztatott aszalt szilvát.
Két rúdhoz kevés volt, egyhez pedig sok.
Unortodox töltelékek
Mautner Zsófi blogjában (Chilies&Vanilia)
2012 december 7-i dátum alatt olvastam néhány újmódi töltelék receptet
"Narancsos-sütőtökös bejgli & freestyle tsai" címmel. Ha a gazdaságpolitikában a
szokatlan módszerek lehetnek unortodoxok, akkor a nem hagyományos bejglikre is
ráaggatható ez a jelző, jobb, mint a freestíle elnevezés. Mármint szerintem.
A
recepteket hűségesen utánoztam, mert kihagytam kandírozott gyümölcsöket,
narancsvirágvizet, nádcukrot, kardamomot, meggylikőrt, a sütésálló csoki csipszet.
Utobbit vcsak azért,
mert nálunk momentán nem kapható. Igaz, helyettesíthető tonkababbal, ami
pár helyen nálunk is megvehető, de kumarin tartalma miatt
negligálom. A gesztenyésbe
aszalt meggy helyett kompótot használtam.
A tonkabab
Brazília, Venezuela, Niggeria és Guyana területén lévő tonkafák
termésének aromás illatú magja. Kellemes illatában megjelenik a
vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és még a mandula is. A kumarin
tartalma miatt az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra tilos
felhasználni.
Egyszer hajdan, úgy a hetvenes évek elején Attilának sokszor vérzett
az orra, azután abba maradt. Pár évvel később nagy és eredményes
patkányirtás volt Budapesten. A kumarinos patkányeledelt raktak ki
mindenhova és a patkányok kivéreztek. Ez idő tájt kivontak a
forgalomból néhány cigarettát és pipadohányt a kumarin tartalma
miatt. Ekkor jöttünk rá a gyakori orrvérzések okára. Attilánál
gyakornokoskodott egy egyiptomi fiú. Mikor hazament, egy igen nagy
doboz kellemes illatú pipadohányt ajándékozott Attilának. A jó illat
forrása kumarin volt.
Gesztenyés-meggyes töltelékem
Szitára
tettem 12 dkg meggybefőttet. 60 dkg gesztenyemasszát kevertem ki 2
deci főzőkrémmel és kávéskanál meggy aromával. (A főzőkrém nem igazi
tejszín volt, csak valami növényi izé, csak beleim védelmére
használtam ezt, íze a gesztenyével együtt volt ugyan olyan jó,
mintha valódi főző tejszínből készült volna). Cukrot nem tettem
bele, nem a diéta miatt, azt karácsonykor úgyis elviszi az ördög,
hanem mert a massza elég édes volt önmagában is. A jól kikevert
masszát a kinyújtott tésztára kentem, elosztottam rajta a
lecsepegtetett meggyet és 5 dkg apróra vágott étcsokit. Utóbbit kár
volt, teljesen érezhetetlenné vált.
Megjegyzés: a 60 dkg gesztenyemassza kicsit sok
volt, a bejgli jó kövér lett, nem kell feltétlenül csökkenteni a
mennyiséget, viszont a meggy elég kevés volt, sűrűbben kellett volna
rakni, tán 20 dekányit, vagy még többet.
Diós lekváros
töltelékem
Az originál recept szerint kellett hozzá 25 dkg
darált dió. Ennyit vettem ki a fagyasztóból és bedobtam a
turmixomba, aminek nagy kése van, kettő is, és inkább egy nagyra
nőtt aprító, mint egy megszokott turmix. Párat forgattam, így a dió
jól összetört, de nem lett olyan finom szemcsés, mintha daráltam
volna és ettől lett igazán finom és különleges
Ezt a diót kellett volna 15 dkg cukorból 1 deci
vízzel főtt szirupot keverni. A szirupfőzésben nem vagyok jártas,
azt hiszem, túlfőztem, már kezdett karamellizálódni amikor lehúztam
a tűzről. Ráöntöttem a dióra, rögtön megdermedt, egy darabban. Kis
kacsómmal kihalásztam, és húsklopfolóval felaprítottam, nem
túlzottan, és a darabokat bekevertem a dióba, majd még hozzáadtam 15
dkg elég híg baracklekvárt és egy narancs és egy citrom levét és
lereszelt héját. Kis keverés, kavarás, nyamm-nyamm, egy
ültőhelyemben képes lettem volna megenni, nassolgatva teregettem
szét a tésztán a durva szemcsés tölteléket, majd bőven megszórtam
forralt és áztatott mazsolával, úgy 7-8 dekányi lehetett.
Sütőtökös narancsos
Serpenyőben lefedve pillanatok alatt megpároltam 2-3 centis kockákra vágott
sütőtököt, úgy fél kilónyit, majd jól megpirítottam. Lehetett volna a sütőben
sütni héjastól, de annyi időm most nem volt, meg úgy egyébként a sütőtök
kockákra vágva a fagyasztómból került elő. A sült tököt villával szétnyomtam,
adtam hozzá 15 dkg narancsdzsemet 10 dkg közönséges kristálycukrot, egy narancs
és egy citrom levét és lereszelt héját, meg hüvelykujjnyi friss reszelt
gyömbért. Mindezt összekevertem egy teflon lábasban, hogyha felfőzöm, ne
ragadjon le. Lekvár sűrűségű kulimászra volt szükségem, az eredeti recept
szerint 15 perc főzéssel lehet elérni. Nekem már eleve megfelelő volt az állaga,
így csak egyet rottyantottam rajta. Biztos, ami biztos. A kihűlt kutyulmányt
felkentem a kinyújtott bejgli lapra és szórtam rá 5 dkg apróra vágott étcsokit
és 5 dkg kicsit megfőzött és áztatott mazsolát. A csoki darabolás túl jól
sikerült, a sütésnél a csoki eltűnt.
A mazsolát két okból főzöm, az egyik, hogy
jó pár éve éppen karácsonykor forgalomba került szalmonellás mazsola, a másik
ok, hogy így jobban felduzzad. 5 perc forralás után elzárom a gázt és még 2-3
órát hagyom ázni a mazsiszemeket
Csoki felfújt (puding)**
Az édes felfújtak azon kevés ételek közé tartozott,
amelyeket anyám jól el tudott készíteni. Nagy ritkán kiváló kakaós és citromos
pudingokat készített kigőzölve zárt fém formában. A forma rám maradt, de a
recepteket nem kaptam meg. Sokáig kísérleteztem szakácskönyvek alapján, de a
régi ízeket nem tudtam reprodukálni. Pár hónapja a TV-ben megjelent Bil, Sydney
szakácsa, és a csinos szőke srác kakaós felfújtat készített egy partira.
Kipróbáltam, és csodák csodája: sikerült jó állagú, finom felfújtat
előállítanom. Íme a recept:
2,5 dl lisztet 4 ek kakaóval és 3 tk sütőporral átszitálni, elkeverni 2,5 dl
tejjel, 8,5 dkg olvasztott vajjal, 2 egész tojással és 1 tk vanília eszenciával
(ez el is maradhat, nem érezni hiányát). A simára kevert masszát kivajazott
formába öntjük, a massza jócskán megnő, kb. a kétharmadáig tölthető meg az
edény. 30 percig kell gőzölni. A hozzávalókat ajánlatos pontosan kimérni!
Egyszer véletlen egy kanál kakaóval többet tettem bele, és csapni való lett.
A masszát én a zárható formámban gőzöltem ki, de nyitott edényben is lehet fedő
alatt, vagy a sütőben. Bil kis edényekben elosztva vízzel telt tepsiben a
sütőben gőzölte ki.
Bil kiadós vacsora végén szolgálta fel könnyű desszertnek tejföllel. Jó ötlet,
de én híg sárgabarack lekvárral jobban kedvelem.
!!! Első alkalommal jól sikerül a puding formában, másodjára nem.
Azóta én is kis formákban sütőben gőzölöm.
Gyümölcstorta
Tortát születésnapokra szoktam sütni. Szinte mindig
csak gyümölcstortát.
Az alap egy speciális, oldalán magas, cakkos peremet adó formában sütött vizes
piskóta anyósomtól tanult módon.
20 deka cukrot keverek ki 3 tojássárgájával. Majd hozzáadok 20 deka lisztet, két
kávéskanál sütőport, 1 evőkanál citromot és 5 evőkanál vizet és belereszelem a
citrom héját. (ha nincs itthon citrom, helyette még egy kanál vizet teszek a
tésztába) . Jól kidolgozom, majd hozzá keverem a 3 tojás felvert habját és a
kivajazott tortaformába öntöm. Megvárom, amíg teljesen szétterül és azután
előmelegített sütőbe teszem. Közepes hőfokon kb. 20 percig sütöm. Anyósom
szerint a sütés közben nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor összeesik a
tészta. Hiszek neki, sohasem próbáltam ki.
A megsült piskótát kerek tálra borítom ki, amire előbb tortapapírt, vagy
legalább szalvétából nyírbált díszes alátétet teszek.
A piskóta mélyedését első alkalommal kiraktam gyümölccsel és zselatinnal
öntöttem le és a tetejét tejszínhabbal kicicomáztam. Nem jó módszer, a zselatin
beszivárog a piskótába és szinte ehetetlenné teszi. Kolléganőim tanácsolták,
hogy vékony réteg vajjal, vagy pudinggal szigeteljem le. A következő tortámnál
a gyümölcs alá vaníliás pudingot tettem. Nemcsak szigetelt, hanem minőségileg is
feljavította a tortát. Az évek során a zselatin elmaradt, és maradt a puding.
Volt, hogy a mélyedést kitöltöttem pudinggal és a tetejét szépen kiraktam
gyümölccsel. De van amikor a pudinggal teljesen lefedem a gyümölcsöket és amikor
a puding teljesen megszilárdult, akkor a torta tetejét kakaóból főzött csoki
mázzal cifrázom, vagy teljesen bevonom.
A csoki máz: 12 deka kristálycukorhoz 3 evőkanál
kakaót szitálok, összekeverem, adok hozzá 8 evőkanál vizet, és rozsdamentes
lábasban állandóan keverve addig főzőm, amíg jó nem lesz. Ha szükséges, akkor
adok hozzá még pár kanál cukrot.
A tortához sok féle gyümölcs jó. Például alma, narancs, eper, málna, vegyes
erdei gyümölcs. Az utóbbit fagyottan szoktam venni és kiengedés nélkül rakom a
piskótára, de ilyenkor csak főzött puding jó.
Ha teljesen bevonom csokival, akkor szoktam papírból mintát kivágni, többnyire
számokat gyertya helyett, ráteszem a tortára és porcukrot szitálok rá. De ezt a
díszítést nem szabad korán elkészíteni, mert a cukor egy óra alatt eltűnik a
csokiban.
Narancsos
piskóta *
Ez a recept még anyám repertoárjából való. Nem
kell sütni, nem kell főzni, elkészítése abszolút anyámnak való volt, és ráadásul
nagyon finom.
Kézzel írt receptgyűjteményemben N betűnél ez az első recept, másolom ide.
1 narancs levét, 1 narancs lereszelt
héját, 1-2 apróra vágott narancsot és 2 dl tejfelt összekeverünk, és
beletördelünk egy doboz babapiskótát. A mikor a piskóta megpuhult, az egészet
beleöntjük egy tál tejszínbe, a tetejét naranccsal és tejszínnel kell díszíteni.
Tök laza leírás. Régen a tejfelt és a tejszínt
kimérve, decire árulták a házunkkal szemben levő tejboltban, és babapiskóta csak
egy féle volt. Később, de még mindig régen megjelent a dobozos tejfel és tejszín
is, de a babapiskóta ugyanaz a kékdobozos volt, és fogalmam sincs, hogy mennyi
volt a súlya. Vásárlás előtt megnéztem egy babapiskóta tesztet, csupa
rosszabbnál rosszabb gyártmány 100-250 g csomagolásban. Végül szlovák
gyártmányút vettünk, mert éppen az volt kapható, 200 grammos kiszerelésben.
Szerintem ez jó ízű és állagú piskóta és a 200 g 5 személyre éppen elég volt.
Ami a tejfölt illeti, kis dobozost vettem, 175 g, nem tudom deciben mérve
mennyi.
A tejszín mennyisége is hiányzik a receptből. De normális tejszín nálunk szóba
sem jöhet, fiacskám laktóz érzékeny, kedves férjem azt mondja, hogy neki megárt,
de tapasztaltam, hogyha nem tudja, hogy van az ételben, akkor nem árt meg neki.
nekem sem tesz jót. Így flakonost vettünk, ráadásul olyat amihez tehén sem
kellett, mert növényi olajból van. A tálba bespricceltem 100 gramm habot,
a tetejére nem nyomtam, mindenki a saját táljában fújt rá amennyit gondolt, és a
végén a 250 g tejszínből 65 g maradt a dobozban.
Piskótatekercs, plusz cukormentes
változatokkal **
Ez a süti azon ritka süti, amelyet anyám és nagyanyám is
sütött, a különbség annyi volt, hogy anyám roládnak, nagyanyám
biszkvitnek nevezte.
6 tojássárgáját kell habosra
kikeverni 5 dkg cukorral, majd belekeverni 6 dkg lisztet és
késhegyníi szódabikarbónát, végül a keményre felvert tojásfehérjét.
A masszát sütőlemezen szétteríteni, majd be a forró, 200 C fokos
előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt kész. legalább 5 percig nem
szabad kinyitni a sütő ajtaját! A megsült lapot konyharuhára kell
helyezni, többször feltekerni és szétgöngyölni. Ha teljesen kihűlt,
akkor kell megkenni, hagyományosan sárgabaracklekvárral.
Ennyi elvileg, gyakorlatilag sokkal finomabb és elegánsabb, ha a
tetejére csoki máz kerül, és még tovább fokozható az élvezet, ha a
mázra szépen sorjában fél diókat ültetünk.
Megjegyzés: manapság már nagy könnyebbség, ha sütőpapírt, vagy
szilikonos sütőlapot teszünk a tepsibe, és azzal tekerjük fel a
tésztát.
Diétás
piskótatekercs cukorbetegeknek
5 tojássárgáját kell habosra
kikeverek 25 darab fél kávéspohárnyi forró vízben feloldott
polisweet tablettával, de
csak ha már kihűlt az oldat. Majd belekeverek 5,5 dkg lisztet 2
kávéskanálnyi sütőport, és végül a keményre felvert tojásfehérjét.
A továbbiakban a nem diétás változatnál leírtak leírtak követendők.
A masszát 35 x 25 cm méretű téglalappá kentem szét.
A kész tésztát 10 dkg saját készítésű, fruktózzal eltett
sárgabaracklekvárral kentem meg, (28 g szénhidrát).
A tetejére a csoki mázhoz felolvasztottam 4 dkg vajat, belekevertem
egy púpozott evőkanál kakaóport, kb 12-15 g kristálycukrot. Egy
kicsit melegítettem, kevertem, kavartam, majd ráöntöttem a
tekercsre. Megjegyzés: ez a mennyiség nem elegendő a teljes
bevonáshoz, csak dekoratív nagy foltokhoz.
Számításom szerint 1 cm piskóta 34 kcal és 2,7 g szénhidrátot
tartalmaz.
Diétás
piskótatorta cukorbetegeknek
A tészta receptje megegyezik
a diétás piskótatekercsével, amit kerek, 24 cm átmérőjű
tortaformában sütöttem meg, 180 fokon kb. 18 perc alatt. Így egy
igen vékony, azaz lapos sütit kaptam, ami meglehetősen nehezen jött
ki fém tepsiből, de szilionos formából könnyű épségben kiszedni. A
tetejére cukor nélkül, édesítővel frissen főzött áfonyalekvárt ,
mondhatni sűrűre főzött áfonyamártást kentem vékonyan. A torta
kalóriáját nem számoltam ki, csak a szénhidrát tartalmát, 1/8-ad
cikk kb. 10 g szénhidrátot tartalmaz.
Áfonyamártás ITT.
Rizsfelfújt**
Ha édes ebédre vágyom, akkor rizsfelfújtat, vagy
smarnit (alias császármorzsa), vagy valamilyen rakott tésztát, esetleg
mákos gubát készítek. A
kedvencem a smarni, de csak ha más készíti. A rizsfelfújttal semmi bajom,
lányom kedvence, és így gyakran kerül az asztalunkra (ezzel lányomat mindig
ide lehet csalni, vacsorázni, beszélgetni).
Általában még reggel 25 deka rizst felteszek főzni
annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, 1-2 perc forralás után lefedem és
elzárom a gázt.. Felforralok ¾ liter tejet és hozzáadom a rizshez (a
rizsnek lefedve kb. 10 percet kell állni). A tejes rizst 1-2 percig forralom,
lefedem, pihentetem, ha nem puhul meg, ezt a műveletsort megismétlem, majd
belekeverek 5 deka vajat.. Ezután kivonulok a konyhából, és csak 12 után
térek vissza. Ekkor a tejes rizshez hozzákeverek 4 tojássárgáját, és 8-10
deka cukrot, végül adok hozzá 5-8 deka mazsolát. Kemény habbá verem a
tojások fehérjéjét, lazán beleforgatom a rizses masszát. Az egészet
kivajazott, morzsával meghintett tepsibe teszem. Akkora tepsi szükséges, hogy
a massza teteje a fele magasságig érjen! Be a 170 fokos előmelegített sütőbe,
és 20-30 perc után ki lehet venni (az idő függ a tepsi méretétől, azaz a
tepsi magasságától. No, meg az én sütőm felül is süt, hajdan gázsütőben
kb. 200 fokon süthettem jóval hosszabb ideig). Jöhet a tálalás, nálunk
mindig barackszörppel.
Megjegyzések:
-
Folyamatosan
is lehet készíteni, de azt tapasztaltam, hogy finomabb lesz, ha a rizst
hagyom kihűlni, teljesen, de legalább félig.
-
A
mazsolát tanácsos a munka kezdésekor vízben negyedórát főzni, és
csak a felhasználás előtt leszűrni. Lehet rumba, vagy konyakba is
áztatni, ha nem sajnáljuk erre pazarolni italainkat.
Sítalp (rágcsálni
való)*****
Gimnazista koromban évente egyszer volt nálunk
házibuli, a legszolidabb változatban. 6-8 barátnőm, és nagy nehezen összeszedve
ugyanennyi fiú, zene gramofonról. Apám íróasztalán damaszt terítő, rajta sok
finomság, és inni aperitifnek talpas pohárban
white lady és egy üveg bor. Szülők a nagymamám szobájában, de apám gyakran
bejött ellenőrizni, hogy ki mennyit iszik.
Az ennivalókat, szendvicseket, édes és sós süteményeket a lányok hozták. A
legnagyobb sikere Horváth Sári barátnőm mamájának sítalpai voltak.
Később én is készítettem vendégeknek, magunknak karácsonyra, majd sok évig
eszembe sem jutott, de most karácsonyra nagy tálnyit sütöttem. Könnyen
elkészíthető, nehezen rontható el, de meglehetősen időigényes.
A munkát a sütő begyújtásával kezdem, 125 fok-ra beállítva.
Ezután 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem, belekevertem 12 dkg őrölt mandulát
és 12 dkg porcukrot. Ez a keverék egy csomag ostyalapra elég. Legutoljára 6
darab 28x15 cm méretű lapot használtam fel. Minden lapot egyenként megkentem, és
2-2,5 cm széles csíkokra vágtam A csíkok ideális mérete 12-15 cm, szélesebb
nagyobb lapokból keresztbe, kisebb lapokból hosszába vágva.
Az ostyacsíkokat sütőlemezre egymás mellé fektettem, betoltam a sütőbe, és 12-14
perc múlva kivettem. Akkor jó, ha a csíkok végei felpöndörödnek, a rákent
keverék megszilárdul, de nem barnul meg.
Zabpelyhes falatok
A recept nekem nem vadonatúj, csak valahogy
elmaradt a leírása. Egy foltvarró kiállításon ettem először, tán két
éve. Most a csoportfoglalkozáson kínáltak hasonlóval.
Eredeti recept:
25 dkg vajat/margarint felolvasztani (mikróban a legkönnyebb), majd
belekeverni 20 dkg barna cukrot (nem kell feltétlenül barna),
2 egész tojást, 30 dkg zabpelyhet, 15 dkg lisztet, meg 1/2 tasak (=
1 tk.) sütőport. Ízlés szerint lehet bele tenni mazsolát, birsalmát,
aszalt gyümölcsöt, darabos csokoládét, áfonyát, datolyát, stb.
Összeállításkor még annyira lágy, hogy fakanállal keverhető. Hűvös
helyre tesszük addig, míg a vaj/margarin megszilárdul, azután két
kanál segítségével könnyedén tudjuk a diónyi méretű halmokat a
sütőpapírral bélelt tepsibe adagolni. Jó nagy helyet kell hagyni
közöttük, ugyanis sütés közben szétfolynak.
200 fokon sütjük maximum 15 percig, vagy légkeverős sütőben 185
fokon 12-14 percig.
Amikor kivesszük a sütőből, akkor még úgy tűnik, hogy lágy maradt,
de nem szabad tovább sütni, mert akkor nagyon megkeményedik.
Megjegyzések:
-
Szerintem ízesítéssel jobb, a beáztatott mazsola a legjobb, más
belevalónak nem igazán érvényesül az íze. Úgy hallottam, hogy
kókusszal is jó, még nem próbáltam.
-
A fenti mennyiségből én
32 gombócot formázok.
-
Nagyon jól lehet adagolni
fagylaltos kanállal. Azonnal, nem szoktam hűtőbe tenni.
-
Cukorból kevesebb is
elegendő.
Diétás, cukormentes
változat:
Csak annyiban különbözik az előzőzöl, hogy nem teszek bele
cukrot, csak kevés forró vízben feloldott és kihűtött
édesítőtablettát, vagy folyékony édesítőszert. Én 7 dkg fruktózt
szoktam belekeverni.
Aki inzulinrezisztencia miatt készíti a diétás változatot,
használjon fruktóz helyett más édesítőszert.
Vaníliás kifli
Az aprósütemény nem az én műfajom, csak karácsonykor
készítek ilyesmit, de akkor több félét is. 41 éve, mióta háztartást vezetek, nem
volt karácsony vaníliás kifli nélkül. Ez családi hagyomány, a recept anyámtól
származik.
lw.jpg) |
A munkát 20 deka mandula megtisztításával kezdem. Pár pillanatra forró vízbe
dobom, majd lehúzom a héját. 12 dekát ledarálok, a többit sütés közben megeszem.
A mandulát elkeverem 12 deka átszitált porcukorral. 20 deka vajat (Ráma
margarin) elmorzsolom 25 deka liszttel, majd a két keveréket alaposan
összegyúrom. Hosszú, kb. hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrok, és ezeket 6-7
centis darabokra vágom. Minden darabot meghajtok kifli alakba és a végeit kicsit
megformázom.
A kifliket sütőpapírral borított sütőlemezre teszem, nem túl sűrűn, mert kicsit
megdagad sütés közben. Előmelegített közepes hőfokú sütőben sütöm 9-12 percig.
A még forró kifliket meghempergetem vaníliás porcukorban.
A leírt mennyiségből kb. 50 darab kifli lesz. |
lw.jpg) |
Zserbó
szelet****
Bizonyára feltűnt kedves olvasómnak, hogy sütök főzők
ezt meg azt, és sehol egy sütemény. Nem véletlen, süti készítéshez
valahogy nincs türelmem. De karácsonykor kiteszek magamért, 8-10 féle
édesség kerül az asztalra, marad még februárra is. Az ünnepi hajrá előtt
elkészíthető és lefagyasztható süteményeim a püspökkenyér
(gyümölcskenyér), linzerek és a kedvenc zserbó szelet. Vagy három óra
munka szükségeltetik a zserbó szelethez, de egyszer egy évben megéri a
munkát és a költséget.
20 deka margarint elmorzsolunk 35 deka liszttel,
hozzáadunk egy egész tojást, 5 deka cukrot, 1 deci tejet, 1 deka élesztőt,
és egy csipet sütőport. Jól összegyúrjuk, és három részre osztjuk.
Egyharmadát kinyújtjuk kb. 28x34 centire, felcsavarjuk a sodrófára és
rátekerjük a kivajazott sütőtálcára. Megkenjük valamilyen pikáns ízű
lekvárral. Általában vegyes gyümölcslekvárt veszek, minimum 450 grammnyit.
Mivel minden évben más a kínálat, kicsit lutri a kiválasztása. Ha túl
édes a lekvár, akkor citrommal savanyítom. Vagy veszek hozzá fekete ribizli
lekvárt és összekeverem. A baracklekvár is megteszi, ha nem túl édes és
jól kenhető az állaga. A málna ízt én ebben a süteményben nem kedvelem.
A lekvárt megszórom darált cukrozott dióval (10 deka darált diót keverek
el 10 deka kristálycukorral, és a felét szórom az első megkent lapra), majd
kinyújtom a következő adag tésztát, és a megkent lapra helyezem, szintén
a sodrófa segítségével. Erre a lapra is lekvár jön először, majd erre
kerül elterítve 3-4 reszelt alma (rétesalma, vagy más savanykásabb, ami
éppen beszerezhető). Az alma a szakácskönyvek zserbó receptjeinek nem
tartozéka, vagy harminc éve egy kolleganőmtől lestem el, mert így kevésbé
száraz a sütemény. Az almára megint cukrozott dió kerül, és végül a
harmadik lap, amit 4-4 centivel szélesebbre lapítok el. A széleket lehajtom,
jól az alsó laphoz tapasztom, majd villával néhány helyen megszurkálom a
tetejét. Ezután a tészta pihenhet egy órát, ha tehetjük mi is. Hajdan előmelegített
220 fokon 40 percig főztem, most az alul felül sütő elektromos sütőben
gázsütőbe középső állásba rakva 205 fokon sütöm 10 percig, majd 170
fokon további 15 percet. Amíg a tészta hűl 12 deka kristálycukorhoz 3 evőkanál
kakaót szitálok, összekeverem, adok hozzá 8 evőkanál vizet, és
rozsdamentes lábasban állandóan keverve addig főzőm, amíg jó nem lesz. Ha
szükséges, akkor adok hozzá még pár kanál cukrot. Hogy mikor lesz jó? Ez
jó kérdés, nehéz válaszolni. Egy tálra kiszoktam cseppenteni egy keveset,
ha hamarosan megdermed, akkor örvendezhetünk, és a tésztát bevonhatjuk a
mázzal. Már kísérleteztem kész csoki mázzal is, volt hogy nem sikerült,
volt hogy kevés volt, jó sosem volt. Maradok az sk készítménynél.
Fűszerkeverékek
Dukkah fűszerkeverék
**
Pár éve Melbourne-ben élő barátnőm hozott nekem egy remek
fűszerkeveréket. Mondta, hogy igen finom salátákban, lánya paradicsomra szórva
szereti, de vajas kenyérre is jó.
Megkóstoltam. A zacskó tartalmából egyszer egy picit
rászórtam paradicsomra, a többi nem került étel közelbe, mind elnassoltam csak
úgy natur pár nap alatt.
A keverék zacskóján utalás volt a keverék egyiptomi
eredetére, és rendre felsorolták az összetevőket, csak éppen az arányok
hiányoztak. De ez engem nem zavart, egy csapásra elkészítettem 3 különböző
arányban keverve. Csalódás. Egyik sem lett jó.
Szünet.
Következő nyáron barátnőm hozott két féle dukkahot. Érdekes, a másik változat
más fűszerekből állt, csak a szezámmag volt közös. Ennek ellenére az ízük igen
hasonló volt. Ez a két zacskó is hamar kiürült, és akkor elkezdtem kutakodni az
Interneten. Magyar nyelvű leírás egy sem, angol annál több. Többé kevésbé
hasonló komponensekkel, mint az első ajándék zacskón felsoroltak. Már az első
receptet elolvasva azonnal rájöttem, hogy az én keverékeim azért nem voltak jók,
mert a magvakat nem pirítottam meg.
Ami a keverék származását illeti, abban nem volt egység.
Hol indiainak, hol thainak, hol közel keletinek nevezték ki. No mindegy, bárhol
is van hazája, szerintem remek fűszer.
Nemcsak salátára, kenyérre szórva, hanem a pogácsákat,
sült húsokat is nagyon feldobja.
Ennyi szöveg után ideje a lényegre térni.
Az ajándékba kapott keverékhez legjobban hasonlító
összeállítás netről nekem túl csípős és túl sós volt.
Az első változat
-
4 ek pirított szezámmag,
-
2 ek koriander pirítva és mozsárban összetörve,
-
1 ek őrölt római kömény,
-
1 kk őrölt fekete bors,
-
1 kk só,
-
15 gr pirított és durvára tört pisztácia,
-
15 gr pirított és durvára tört mogyoró.
Másodjára fele sóval és borssal készítettem el, és
pisztácia és mogyoró helyett pirított diót törtem bele.
A következő alkalommal nem kaptam római köményt, anélkül
készült és dió helyett pirított, sós napraforgó maggal.
A második változat
-
350 gr szezámmag pirítva,
-
30 gr ( 1 zacskó) koriander pirítva és mozsárban
összetörve,
-
4 ek (kb. 20 gr) őrölt római kömény,
-
2 kk őrölt fekete bors,
-
2 kk só,
-
200 gr pirított napraforgómag.
Megjegyzések:
-
A keverék római kömény nélkül is jó. Vagy egy évig nem
találtam a boltokban, Küldtek nekem Ausztráliából, azután kiderült, hogy
volt végig az egyik nagy élelmiszer áruházban, csak nem a fűszerek közt,
hanem a külföldi konyha gondolasoron.
-
A római kömény, többé kevésbé csípős, és kesernyés,
különböző csomagolásban nem egész azonos ízűek. Egészben is vettem, otthon
megdaráltam, ehetetlenül keserű volt. Az őrlemény színe is eltérő,
szürkésbarnától a barnáig. Nekem legjobban ízlik az a fajta, amelynek a
zacskóján egy nő ülve, lábainál fekvő tálban dagaszt valamit.
-
Most úgy 3 havonként készítek az alábbi
összeállításban nagy mennyiséget. (No, nem én eszem meg mind, kap belőle
lányom, fiam, jó barátok, orvos és asszisztense, stb.)
-
szezámmagról bővebben a tahini
(szezámpaszta) receptjében írtam.
Ételízesítő leveskocka kiváltására.
Egy kedves foltvarrós barátnőmtől kaptam
2014 őszén egy kis üveg sós zöldségkutyulmányt, helyettesítendő a leveskockákat.
Másnap ki is próbáltam, mivel ízlett az eredmény elkértem a receptjét. Itt
megjegyzem, valamikor hajdanában készítettem én ilyet, de azután betette hozzánk
a lábát a fogyasztói társadalom, és vele együtt a Maggi-, Knorr- és egyéb
leveskockák, meg persze a Vegeta. Utóbbit nem szerettem meg, nem is használom,
de a leveskockákat gyakorta, sokáig nem törődvén azzal, vajon mi is van bennük.
De eljött az az idő, amikor elkezdtem egyre ritkábban használni és most újra
rászántam magam darált zöldség eltevésére.
Barátnőm emailben küldte a receptet, idézem
szó szerint:
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa,
1 kg petrezselyemgyökér,
1 kg vegyes, színes paprika,
40 dkg zeller,
20 dkg karfiol,
20 dkg vöröshagyma,
20 dkg paradicsom,
20 dkg karalábé,
2 fej fokhagyma,
1 nagy csokor petrezselyem-,
1 csokor zeller zöld
Mennyiségek mosás, tisztítás után
értendők!! -Darabolás után húsdarálón letolni, és 1/2 kg durva sóval beteríteni.
Sózás után 15-20 percig pihen és levet ereszt. Időnként megkeverni!
/Szerencsére ekkor jött egy telefon és mivel nyögve boldogan szóltam bele, hogy
végre leülhetek, kiderült, hogy a hívóm ismeri ezt a receptet, de az övé úgy
szól, hogy másnapig eregeti a levet. Persze rögtön átvettem ezt a kedvemre-való
tételt, mert addigra totálkáros lettem, ugyanis a húsdarálóm nem bírta és az
összes masinámon végigzongoráztam, mire a megfelelő (?) ledarálta.
Ha levet enged üvegekbe tölteni, jól meg kell taposni! Csak a só tartósítja!! És
külön felhívja a figyelmet, hogy csak a durva só a megfelelő e' célra.
Én még hozzáírtam: SOHA TÖBBÉ! akkor is 1/2 adag.
Jó munkát
Eddig a recept. meg is
csináltam férjem segítségével, de csak fél adagot, körülbelül 4 óra alatt. De a
technológiánk nem volt jó. manapság valszeg felesleges a daráló, egy nagyobb
teljesítményű aprítót kellett volna kipróbálni. Na, majd jövőre!
Ami pedig a fél adagot illeti: nekünk bőven elég lett volna a harmad adag is, de
többször adtam belőle a leányomnak, egyszer a mennyemnek is. Így idén ősszel, a
mennyiséget ajánlatos lesz legalább 3/4 adagra növelni.
Provanszi
fűszerkeverék
**
Ez nem étel, csak ízesítő, mivel gyakran használom, jónak
láttam külön kiemelni. Többnyire készen is kapható, kis zöld zacskóban,
piros felirattal, de házilag is előállítható. Nem más, mint néhány zöldfűszer
keveréke: rozmaring, kakukkfű, borsika, bazsalikom, tárkony keveréke.
Borsika elmaradhat, én frissen őrölők hozzá feketeborsot. Házi gyártmányba
csak akkor teszek tárkonyt, ha van piacon beszerzett ágacskáim (ősszel
szoktam venni, és jól záródó üvegben tárolom, mert a zacskós tárkonyoknak
se íze, se bűze). Szoktam még hozzáadni oregánót (ez egy szelíd majoránna
változat, kevésbé intenzív az íze)
Italok
White lady és gin
fizz *
Hajdan, amikor én tizenéves voltam, a lányoknak nem
fiújuk, pasijuk volt, hanem udvarlójuk. De akinek volt udvarlója, arra azt
mondták, hogy fiúzik. 17-19 éves koromban az én udvarlóm egy igazi nagy fiú volt, végzős egyetemista.
Vele voltam először bárban, még pedig a Gellértben. nekem fogalmam sem volt,
hogy mit is kellene inni, és Pistire egy white ladyt rendelt nekem. Ez a koktél
azóta is a kedvencem, bár már sok éve nem ittam. De pár éve felzárkózott mellé a
mojito, de többnyire alkohol mentesen. Maga a koktél 3 összetevőből áll: 1 rész triple sec, 1 rész gin, 1 rész
citromlé. A koktélt cukormázas talpas pohárban kell felszolgálni, aminek a
peremét cukor koszorú díszíti. Elkészítéséhez a pohár peremét először
tojásfehérjébe kell mártani, majd kristálycukorba, és hagyni megszáradni.
Koktélos könyvekben láttam más arányt is, 4 rész ginhez adnak 2 rész
triple sec-et és 2 rész citromlevet. Ha a
koktélból elmarad a triple sec és szódavízzel hígítjuk, akkor kapjuk a gin
fizzt. Arányok: 2 rész gin, 1 rész citromlé és 4 rész szódavíz.
Mojito*
Manapság főleg nyáridőben igen szeretem ezt a kubai
eredetű koktélt, de többnyire mentes változatát iszom. Ásványvizekkel
ellentétben a mentesből nem a buborékok hiányoznak, hanem az alkohol.
E koktélreceptjeiben közös a rum, lehetőleg kubai fehér, mentalevél, lime leve,
cukorszirup, ha nincs a háznál cukornádlé, sok jégkocka és ásványvíz.
Az elkészítés első fázisa a cukor, vagy cukorszirup összekeverése lime levével
és a mentalevelekkel. Ezt kicsit össze kell törni, csak egy picit, hogy a
mentából kijöjjön az illóolaj. Ere jön a rum, majd egy gyors keverés, amíg a
cukor fel nem oldódik és ezalatt a leveleknek illik felúszni a lé tetejére.
Jöhet a jégkocka, vagy tört jég, jó sok, akár a pohár tetejéig, végezetül
szénsavas ásványvízzel szokás felönteni. A pohár szélét lime szeletekkel,
mentalevéllel dísztik,
szívószálat adnak hozzá,
esetleg kisernyőkkel, vagy más koktél díszítő bigyókkal is megtűzdelik.
Szándékosan nem írtam arányokat, mert nincs kőbe vésve, a mojitonak sok féle
receptje létezik.
Sőt, a fenti összetevőkön kívül angosturát is szoktak bele tenni. Ezt most
olvastam több receptben, gyorsan meggugliztam,hogy vaj mi ez.
Ital szintén, jó tömény, önmagában nem iható kesernyés 40%-os likőr Trinidad
szigetéről. Ott született Angostura városában és titkos recept alapján
készítik
Az én változatom nem követi a fentieket. Vendégeknek
magasabb pohárba teszek félmaréknyi mentát, a pohár szélére lime karikákat húzok
és így teszem a vendégek elé. Külön kancsóban adom hozzá bubi mentes
ásványvízzel felöntött lime levet és jégvödörben a sok jeget. Cukor
nekem elvileg tilos, férjemnek is, másokat meg hizlal, így nem teszek az italba.
Nem érzem hiányát. Alkohol egy csepp sem, lehet inni és vezetni.
Továbbá én narancsos citromos változatot is szoktam csinálni, arány nincs, ahogy
esik úgy puffan. De ilyenkor narancs karika is kerül a poharak szélére. Házi használatra, ha nincs vendég csak a család, akkor nincs kecmec.
Nagykancsóba be vagy két marék menta, rá a lime leve, néhanapján cirom és
narancslé is. felengedem mentes ásványvízzel és jól lehűtöm.
Mentát magam termeltem az erkélyen sok éven át. Két éve levelei megfehéredtek,
idén úgy szintén. valszeg nem pajzstetű, mert ez ellen lefujtam a növényt.
leveleket lehet kapni sok helyen, de csak úgy magunknak még nem vettem, így idén
nyáron filteres teával helyettesítettem. Egész kellemes frissítő ital, de nem az
igazi, ahogy mondják "ha a különbséget zongorázni tudnám".
Rooibos koktélom (alkohol mentes)
Egy nagy
kancsóba 2 dl vaníliás ízesítésű rooibos tea 6db süssli-vel édesítve, 1 citrom
és ½ lime leve, néhány mentalevél, mokkás kanál fahéj, 2 kévés kanál 5%-os
almaecet és annyi víz, hogy 1,2 liter legyen összesen.
Télen melegen, nyáron nagyon hidegen iszom. .
Megjegyzések:
A kancsóm másfél liter. Napi ivászathoz a fentiek szerint készítem el.
Vendégvárónak ebbe a kancsóba 2-3 citromot és 1-2 limet teszek, és maréknyi
mentalevelet.
Mézzel vagy cukorral ízesítve finomabb.
Almaecet helyett fehér borecet is jó.
Gondolom, egy kis kubai fehér rum nagyon feldobná az itókát, egyszer ki kellene
próbálnom.

A piros
tepsiben 1 kg (12 db) citrom leve menta levekre töltve. A zöld csoki öntő
formában 3 lime leve van. Mivel lusta vagyok nap, mint nap citromot facsarni,
egyszerre előkészítem a citromot a mentával egy tucat koktélhoz. Lime levet nem
mindig teszek bele, így abból kevesebbet fagyasztottam.
Gyógyteáim megfázásra és
torokgyulladásra
Gyömbéres tea
2
evőkanál friss reszelt gyömbért 10 percig főzünk 2 csésze vízzel, majd mézzel
ízesítve kortyolgatjuk.
A
gyömbér antibakteriális hatásáról már olvastam többször is, de eddig még nem
főztem belőle teát. Első alkalommal 2 darab kb. kisujjnyi gömbérből készítettem
az itókát. Csípett derekasan, de jól esett. hatása nem volt több, mint egy
bármilyen meleg teának. Vagy lehet, hogy volt, ölte derekasan a bacikat, csak
még túl sok volt, és nem tudott győzni.
Egyébként gyömbér reszelése nem leányálom, és a második alkalommal nem reszeltem
le a gyömbért, úgy ahogy volt kifagyasztva dobtam forró vízbe. Szerintem
ugyanolyan gyömbéres lett a tea, mint a reszelt változatnál.
Cilike almaecetes teája
1 bögre
teába 2 tk méz, 2 tk citromlé, 2 tk almaecet és egy csipet fahéj.
Így
olvasva a receptet elég bizarr, de az íze kellemes, és a hatásáról ugyanazt
mondhatom el, mint gyömbéresről.
Befőzés, tartósítás
Aszalt és napon szárított
paradicsom**
Utóbbi időben egyre többször láttam, hogy egyes
ételekbe napon szárított paradicsomot tesznek. Azt mondják a TV mesterszakácsai,
többek közt Jamie is, hogy erős, koncentrált paradicsom íze nagyon feldobja az
ételeket, és így kis mennyiségben fűszerként is használható, egy gasztroblogger
a nyár koncentrált ízének nevezi.
Láttam, hogy levesekbe, salátákba, tészta ételekbe teszik, pesztóhoz adják, vagy
csak egyszerűen összekeverik mozarellával, vagy fetasajttal, vagy még
egyszerűbben pirított kenyérre teszik.
Aszalt paradicsomról már korábban is hallottam, láttam is konzervet boltokban,
de a napon szárított számomra újdonság. De ha tudom valamiről, hogy létezik,
akkor üzletekben megkeresem. Normál, hozzám hasonló földi halandó által
látogatott boltokban nem találtam rá, de gourmandoknak való boltokban megvehető
szárazon, de főleg olajban eltéve csillagászati áron, pedig házilag előállítva
nem nagy költség. A közönséges aszaltnak nevezett paradicsom jóval olcsóbb, alig
drágább a hasonló mennyiségű sűrített paradicsomnál. OK, de én mindig
gyanakszom, ha valaminek van olcsóbb, meg drágább, sőt sokkal drágább változata
is. El tudom képzelni, hogy a méreg drága napon szárított paradicsom üvegeiben
is közönséges aszalt változat leledzik.
Amit tudok, és itt a továbbiakban leírok az aszalt
paradicsomról, az a netről származik, én még nem próbálkoztam vele. Ennek csak
az az oka, hogy ősszel fedeztem fel és azóta még nem volt nyár. Úgy egyébként
még soha semmit sem aszaltam, de karácsonyra kaptam egy aszalót és így
időjárástól függetlenül aszalhatok, ha akarok. (2012 nyarán magam is aszaltam)
Azt olvastam, hogy 5 kg paradicsomból lesz egy
kilónyi aszalvány, mindenképpen húsos paradicsomot kell választani, és a legjobb
a lucullus fajta.
Természetesen a paradicsomot alaposan meg kell mosni, és el kell távolítani a
csumáját.
Innen már nem egyértelműek a teendők.
Variációk:
* láttam egy görög képet, a görögök felfűzik a paradicsomokat, és
fürtökben akasztják ki a napra,
* csak a csumát vágják ki és szétterítve így szárítják
* félbevágják,
* félbevágják és kikaparják a magokat egy tál felett, ami kicsurog, leszűrhető
és tovább hasznosítható
* a félbevágott paradicsomokat tengeri sóval megszórják
Az előkészített paradicsomokat rácson, vagy csak sütőpapíron terítik szét, a
félbevágottakat héjukkal lefelé.
A szárítási idő is eltérő, van aki szerint hőségtől függően 2-4 napra kell
számítani, van aki kis paradicsomokhoz 1 hetet, nagyokhoz 2 hetet ír.
Van aki éjszakára beviszi a lakásba, van aki nem.
Az viszont egyöntetű vélemény, hogy bogaraktól meg kell védeni, azaz le
kell takarni valamivel. Ez lehet tüll, muszlin, sűrű szövésű háló.
Sütőben általában 80-100 fokon 9-10 óra alatt
lehet megaszalni a paradicsomokat, de ez sütőfüggő is. A sütő ajtaját érdemes
picit nyitva hagyni.
Legegyszerűbb a profi aszalógép használta kezelési
utasításának megfelelően. Erről majd beszámolók, ha kipróbáltam aszalómat.
A kész aszalt
paradicsomot kisebb
befőttesüvegekben kell
tárolni. A hűtőben
sokáig eláll. Vajon
mennyi ez a sok idő?
Ha nem tesszük a hűtőbe,
akkor a paradicsomokat
szorosan kell az
üvegekbe nyomkodni, és a
tetejére kevés olíva
olajat kell önteni, de a
célnak megfelel a
napraforgó olaj is.
Íz hatást fokozandó
tehetünk az üvegekbe
zöldfűszereket is,
például oreganot,
és 10 dkg
szárított paradicsom
adagonként 2 gerezd
fokhagymát. Vajon
mekkorákat, soványakat,
vagy kövéreket? Végül
még egy ajánlás:
ugyancsak 10 dkg
mennyiséghez szórjunk
10-15 szem boróka
bogyót. Utóbbi kapható
szárítva, én vadas
húshoz használom.
Kiegészítve
saját tapasztalatommal:
Az én öttálcás aszalómban kb. 2 kg paradicsom fér el egyszerre. Hőfoka nem
állítható, nem tudom, hány fokon szárít. A szárítási idő 6-10 óra volt. " kg
paradicsomból 12-20 dkg aszalvány lett.
Valóban a lucullus, más néven tojásparadicsomból lett a legjobb, de a többi
paradicsom fajta is megfelelő lett.
Először karikáztam, szeleteltem a paradicsomokat, lassacskán kialakult a
módszerem, lucullus paradicsomokat ketté vágtam, kézzel ellapítottam, és héjával
lefele tettem az aszalótálcákra.
Hogy meddig áll el, arról is van némi fogalmam. Amit kint hagytam az étkezőben
a kredenc tetején, az csak rövid ideig állt el, mert csemetéim azonnal megették.
Amit a kamrában eldugtam azok kitartottak karácsonyig, amikor átváltoztak
ajándékká. Maradt még két kis üveggel, egy natúr, egy olajos és majd
tavasszal fogom csak kinyitni. A képen két kiló paradicsom üvegekben és a
dobozokban 10 csokor petrezselyem apróra vágva (fagyasztva lesz tartósítva).
Kenyerek, lepények
Csapati *
A naán kenyér sütését hamarosan
követte a szintén indiai lepény féle a csapati sütése. Már sütöttem
egyszer évekkel ezelőtt, akkor jól sikerült, de a receptjét nem
találtam meg, pedig oda még egy video linkjét is beírtam. Az ember
lánya azt gondolná, hogy egy ilyen recept eltűnése manapság nem
probléma, a neten van annyi mint az égen a csillag. Van. Nagyjából
hasonlók, de hogy melyik jó, azt kipróbálás nélkül nem igen lehet
megállapítani. A lényeg az volt, hogy lisztből, vízből és olajból
kellett tésztát gyúrni, pihentetni, vékony lapokat sodorni,
palacsintasütőben pár pillanatig sütni, majd rácsra tenni, hogy
felfúvódjon. És csoda, nekem felfúvódott. Hajdan. Most egy másik
recept szerint készítve lapos maradt. Újabb recept szerint újabb
próba, és újabb kudarc. Kemény, de ehető tésztát kaptam, ami
még jó is lehetett volna, ha nem felejtem ki belőle a sót.
Azután felfedeztem egy magyar blogban az alábbi hivatkozást:.
http://www.youtube.com/watch?v=0obWYtVW2oY
A blog szerzője írta, hogy neki a spéci rács helyett jól bevált egy
fém fröccsenés gátló. Ez nálam is bejött, csapati felfúvódott és
finom lett.
A recept: 30 dkg liszthez 2-3 ek étolaj, és annyi víz, amennyit
felvesz. Egy vacsorára kettőnknek elfogyasztható fejenként 40 gramm
szénhidrát, így én csak 12 dkg lisztet mértem ki, adtam hozzá 2
evőkanál napraforgó étolajat, sót, és nagyon kevés vizet. Bár a
recept nem írta, adtam hozzá kávéskanálnyi örölt köményt és két
gerezd szétnyomott fokhagymát. Hagytam pihenni fél órát, majd
formáztam belőle 6 kis lepényt.
A fröccsenés gátlót jól felmelegítettem és rátettem egy másik
gázégőn felforrósított palacsintasütőt (nem teflon). Fél percig
sütöttem benne egy lepényt, majd leemeltem a gázról a fröccsenés
gátlót és a palacsintasütőt, és a lepényt a fröccsenés gátlóra
csúsztattam, és ott szépen felfúvódott. Amikor késznek
nyilvánítottam, konyharuhába csúsztattam a lepényt és betakartam.
Hasonlóan megsütöttem a többi lepényt is, és azonnal tálaltam.
Naán kenyér *
Ez egy indiai lepénykenyér. a múlt héten (2013 április)
lehetett az egyik német bolthálózatban kapni. Két darab egy
csomagban közel 500 Ft volt. Sütöttem 4 darabot, a boltinál
kétszerte nagyobbat és az egész nem került egy százasba sem, még
akkor sem, ha a gázt is hozzászámítom.
A bolti nagyon finom volt kenyérpirítóban megmelegítve, de annyi
benne a szénhidrát, hogy egy vacsorára csak egy felet ehettem. A
saját gyártmányban is túltengett a szénhidrát, de bűnöztem, még
vacsora és uzsonna között megettem egy vacsorányi szénhidrát
mennyiséget tartalmazó darabot, és persze egy órával később
vacsorára is. Egyébként ugyanolyan finom volt, mint a bolti, de csak
frissen sütve, kenyérpirítóban felfrissítve kemény lett.
Receptet találtam bőven, többé kevésbé hasonlókat, egy forrásból,
mivel szinte mindegyik azt írta a tésztáról: Ne aggódjunk, ez
egy gonosz, ragadós tészta lesz. De így van rendjén. Amit én alapul
vettem, abban is szerepelt, de az én tésztám nem lett ragadós. De
lehet, hogy gonosz volt, csak nem vettem észre?
Ez a recept is tanácsolta, hogy az összekeverés után adjunk hozzá
1-2 evőkanál zsiradékot, hogy a lágy tészta elváljon az edénytől. Az
én tésztám nem ragadt az edényhez, de azért beledolgoztam 2
evőkanál olajat.
Így készült:
Kimértem 25 dkg
lisztet, megfeleztem és az egyik felét elkevertem 150 gramm langyos
vízzel. A hideg víz nem jó, egyéb recepteket olvasva, azt hiszem,
hogy meleg víz jobb lett volna. Hozzákevertem 7 gramm élesztőt és
hagytam állni 30 percet. Az egy tőről fakadó receptekben ennyi idő
volt, de a pihentetés ideje 30 perc és 2 óra között mozgott.
Remélhetőleg tésztám kipihente magát ennyi idő alatt, mert ezután
belekevertem egy kis pohár lecsepegtetett joghurtot (Egy napig
szűrőben volt, de úgy egyébként a joghurt el is maradhat, de ha
beletesszük, akkor nem lehet benne víz.) Utána hozzáadtam a liszt
másik felét, amibe 1,5 teáskanál sütőport tettem. 6 gramm, azaz fél
tasak sütőport minősítettem másfél teáskanálnak. Ekkor adtam hozzá
teáskanálnyi sót, csak normális konyhait, a receptben írt tengeri
rokon helyett. Nem reklamált, mármint a tészta. Nemcsak sóval,
hanem egy kávéskanál őrölt köménnyel és két szétnyomott nagygerezd
fokhagymával ízesítettem.
Ekkor kellett volna a gonosz ragadványnak az edényhez tapadni, és
hozzáadni tisztított vajat, vagy étolajat, ki tudja mennyit. Mint
fentebb írtam, én két kanál olajat dolgoztam bele.
Majd pihi 15perc, azután a tészta lisztezett deszkán egy kicsit meggyömöszkélve, 4 fele osztva meglisztezve
és újabb pihentetés.
Elővettem egy 28
centis serpenyőt, sajna teflont, tettem bele egy evőkanál olajat.
Amíg forró lett, addig egy tésztát kinyújtottam, sodrófával.
Utasítás 3-4 mm vastagság. Az enyém inkább 4 volt, így is akkora
lett, mint a serpenyő és recept szerint a tészta megnyúlik.
Megolajoztam a tetejét, fedő alatt 2 percet sütöttem,
megfordítottam, és újabb 2 perc sütés, majd konyharuhába
csúsztattam. A következő darabot megfeleztem, gondolván, hogy az
elsőnek nem volt helye megnyúlni. A fél darabnak lett bőven helye,
de szerintem egy milliméterrel sem lett nagyobb. Továbbá a vastagabb
tészta jobban ízlett. A többit nem nagy lángon, hanem közepes lángon
sütöttem 3-3 percet.
Itt még meg kell
jegyeznem, hogy a receptek egyik csoportja azt ajánlja, hogy a végén
forgassuk meg nyílt gázlángban. Az enyémeken így lettek égett
pettyek, sőt az utolsó két darabon fekete hamuszerű tünemény is.
Valszeg ki kellett volna törölni menetközben párszor a serpenyőt, és
tuti, hogy az ős öreg vas palacsintasütőm jobban megfelelt volna a
teflonnál.
Naán sütés
körülbelül másfél órát tartott. Mondhatom, sok hűhó semmiért.
Ha legközelebb
indiai kenyérre vágyom, akkor csapatit fogok sütni. Igaz, az
másmilyen, de az is jó, és kevesebb munkával jár.
Napraforgó v.
napkenyér sonkakrémmel töltve *****
2013-ban húsvétra "napraforgó"-t sü
töttem (napkenyér néven is láttam már). Forrás:: Limara Pékség
blogja.
Elkészítése igen időigényes, jó sok idő kell hozzá, valamivel több,
mint 3 óra, de szerencsére nem folyamatosan, és így közben én
szabtam és varrtam.
Első
fázis a kenyérsütőbe tenni a hozzávalókat, és kidagasztatni. Az
utóbbi közel egy óra.
Kell hozzá: 25 dkg liszt, 1 tojás, 7 dkg joghurt, 3 ek olaj, 1 ek
cukor, 0,8 dl víz, 15 g élesztő, és só..
Amíg a gép dolgozott, én elkészítettem a sonkakrémet: be az aprítóba
15 dkg sonka, 2 ek tejfel, 1 lilahagyma, kb. 5 dekás, bors és
mustár, és a gépecske pillanatok alatt pépesítette az egészet.
Ezután kivettem a tésztát a gépből, és egy nagy tálba tettem
keleszteni, és 7 dkg sajt lereszelése után közel egy órát lehet mást
csinálni.
Kelesztés után 2 egyforma cipó
formálása, amit
10
percig letakarva pihentetni kell. Ezután jön a nyújtás. Egyet
kinyújtottam, 25 cm átmérőjű körlapot formáztam egy tál
segítségével. Erre a lapra kentem a sonkakrémet, rászórtam a
sajtot, a másik cipót is kinyújtottam, lefedtem a sonkakrémes lapot.
A közepébe benyomtam egy poharat, vigyázva, hogy ne vágja át a felső
lapot. A pohár nyomatától indulva 16 cikket vágtam. Mindegyiken
csavartam kettőt, és kész, le lehetett takarni, és keleszteni tovább
30 percet. A csavarásánál ügyelni kell arra, hogy mind egy irányba
csavarjuk, különben veszít a szépségéből.
Tapasztaltam,
mikor másodszor sütöttem. Közben a sütőt, 180-ra kell
előmelegíteni, elhabarni sóval egy tojást és megint lehet mást
csinálni.
Mikor lejárt a félóra, a tojással be
kell kenni a tésztát és mehet félórára a csodakenyér a sütőbe.
Itt még megjegyzem, hogy a sütés
közben elpucoltam a bepiszkított eszközöket. Volt jócskán!
Összeszámoltam, 26 féle ezt meg azt használtam. Ha kicsit jobban
szervezem a munkát akkor 19 is elég lett volna, csak lévén levés
helyem, én mindent azonnal bedobtam a mosogatóba, és amikor valamit
újra kellett használni, akkor nekem tisztát kellett elővenni.
 |
|
GLK FŐZŐCSKE
Gelencsérné Lazarovits Klára honlapja |
|