GLK  FŐZŐCSKE 
 

VÁLOGATOTT RECEPTJEIM

A receptgyűjteményem technikai okokból a korábbi rendszerben már nem volt bővíthető.
Az új, több lapból álló receptgyűjteményemben előfordulhatnak nem működő linkek, esetlegesen már rendszerhibák.
Hibákról kérnék értesítést glk88 kukac freemail pont hu címre.

GLKFőmenü     Lap tetejére Legújabb receptek Tartalomjegyzék


Bevezetés >>>

Legújabb receptjeim >>>

Tartalomjegyzék >>>

Jó, ha tudod a receptjeimről

Válogatott receptjeim végig olvashatók, egymás után, ahogy írtam, de a receptek egyenként is elérhetők a tartalomjegyzékből, csak rá kell kattintani a választott címre.
A címek után csillagok jelentése:
             
*              gyorsan elkészíthető,
            
**             kevés effektív munkát igényel , de ezt hosszabb sütés, vagy főzés követi,
           
***            az előzőknél több munkát igényelnek,
         
*****          munkaigényes, de finom
A sütési idők és hőfokok, amennyiben külön nem jelzem  alul-felülsütő légkeverés nélküli villanytűzhelyemre  vonatkoznak, amelyben  230 fok a maximum hőmérséklet. (Légkeveréses és több beállítási lehetőséget biztosító sütőm 2013 augusztusa óta van.)
Az adagok az én négyszemélyes családomra méretezettek. Általában rizsből, tésztából nagyobb mennyiséget főzök a szakácskönyvek normáinál, húsokból pedig kevesebbet.

A leírásom senki sem lektorálta, próbafőzök sem készítették el, de én igen. Ha mégsem, akkor azt jelzem.
Biztos vagyok benne, hogy maguk a receptek jók, de mivel én nem a helyesírásomról vagyok híres, biztosan sok benne a hiba és főleg az elírás.
Továbbá én mindig azt olvasom a képernyőről, amit írni akartam, és nem amit ténylegesen írtam.
Sokszor megzavarnak írás közben, és így belecsúszhattak értelmetlen mondatok is.
Kérem, hogy aki bármilyen hibát talál írja meg nekem glk88 kukac freemail.hu címre. Köszönöm.

 


Tartalomjegyzék

1.

Előételek, hideg ételek, mártogatók és kenceficék >>>

Levesek >>>

Levesbetétek >>>

Húsételek >>>

Halételek >>>

2.

Zöldséges ételek >>>

Köretek , főzelékek, húspótlók  >>>

Tészták >>>

Mártások >>>

Saláták >>>

3.

Sütemények, édességek >>>

Fűszerkeverékek, ételízesítők >>>

Italok >>>

Befőzés, tartósítás >>>

Kenyerek, lepények >>>


Legújabb receptjeim

Az új receptjeim egyenként kiválaszthatók az alábbi felsorolásból, vagy az első új recepthez ugorni, és  onnan folyamatosan  olvasni.. A leírásban nem egyezik meg a receptek sorrendje az ittenivel.
Természetesen a tartalomjegyzékb
ől is a képernyőre hívható bármelyik recept. 

RECEPTEK 2014. augusztus-2015. február


Húsgombóc variációk
Céklaleves
Hokkaido tökleves

Csurgatott tészta levesbe
Sült borsóka levesbe
Svéd gombasaláta

Ázsiai mártás
Zabpelyhes falatok

Vörös áfonyamártás
Ételízesítő leveskocka kiváltására.
Piskótatorta cukormentesen


Húsgombóc variációk

Itt és most kizárólag rizzsel gazdagított sertés darált húsból készült gombócok készítéséről és néhány felhasználási módjáról szövegelek.

Húsételekhez az alap40-60 dkg darált hús és 8 dkg félig főzőtt rizs, levesbetéthez 20-25 dkg darált hús és 4 dkg  félig főzött rizs.
A darált húst és a rizst 1 egész tojással, ízlés szerint apróra vágott vörös hagymával, sóval és fűszerekkel összedolgozzuk. Ha csak 40 dkg húst szántunk az ételhez, akkor ildomos hozzá adni 2 beáztatott és jól kifacsart zsemlét, vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyeret. Ha a massza túl lágy, akkor zsemlemorzsával, esetleg liszttel sűríthetjük. Levesbetétnek kisebb, főételnek nagyobb gombócokat formázunk és ezeket szószban, vagy vízben, illetve levesben főzzük meg.

Klasszikus paradicsomos húsgombóc
A receptek szerint a gombócokat lábasba kell tenni, melléjük 2 babérlevelet és ráönteni fél liter paradicsom levet, felforralni, majd lassú tűzön kevergetve fél órát kell főzni. A régi receptek természetesen házilag eltett vagy 80 dkg paradicsomból frissen főzött levet ajánlottak, a nem túl régiek fél liter vízben elkeverve 12 dkg  paradicsom püréket is megemlítik. Manapság a választék bővíthető készen vett sűrítményekkel, ivólevekkel. Ha megfőttek a gombócok, kivesszük a lábasból ás a szószt és 3 dkg zsírból és 2 dkg lisztből készült világos rántást keverünk bele. Végül 2-3 kávéskanál cukorral, és vagy námi cettl ízesítendő.

Megjegyzések:

  • A régi háziasszonyok valszeg ügyesebbek voltak nálam, mert nekem a gombócok mindig leégtek, és elkövettem azt a szentségtörést, hogya gombócokat lobogó forró vízbe dobtam majd kis lángon 20 percet főztem. A főző vízbe szoktam rakni egy leveskockát, megfelelően besűrítve jó leves alap. Sőt: főtt krumplival szoktam tálalni, a krumpli főzőlevét is hozzáteszem a főzővízhez.

  • Egyesek nem főzik elő a rizst, 20-30 perc alatt úgyis megpuhul

  • Rántást hanyagolni szoktam.

  • A gombócokba majoránnát, a paradicsomba rozmaringot teszek. Ha savanyítani akarom, akkor citromlevet használok

Húsgombóc egzotikus paradicsommártásban
A gombóc receptje éppen olyan, mint a klasszikus é, csak teszek bele 1-2 kk őrölt római köményt, meg 1 kk koriandert, csipetnyi fahéjat.
A mártáshoz megdinszteltem egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát, adtam hozzá 4 duci gerezd felaprított fokhagymát. diónyi frissen reszelt gyömbért,
1 tk őrölt római köményt és csipet fahéjat, meg természetesen sót is és hozzákevertem fél liter natúr paradicsom sűrítményt. 1 dl kókusztejet és szükség szerint vizet és felforraltam.

Megjegyzések:

  • Nem szabad nagyon intenzív ízű paradicsompürét használni, mert elnyomja a kókusztej ízét

  • A főtt krumpli nem igen illik hozzá, rizzsel szoktam tálalni. Állítólag ehhez az ételhez jázmin rizs dukál, még nem próbáltam, de közönséges  rizs is megteszi. Kipróbáltam vadrizs keverékkel és arborió azaz rizottóhoz való rizzsel is. Utóbbi volt a nyerő ízben és külalakban is, de árban kevésbé- 

Húsgombóc sütőtökben sütve
A húsmasszából nem kisgombócokat formázunk, hanem két nagyobbat. Ezeket beletesszük kivájt fél tökökbe és 200 fokon 40-45 percig sütjük. Ennél a változatnál a darált húshoz sok fokhagymát és petrezselymet teszek. Sütés után a tököket megkenem szétnyomott fokhagymával, megsózom, bővn meghintem petrezselyemmel és 2-3 percre visszateszem a sütőbe.

Céklaleves

Nem szövegelek róla, közeli  rokona a borscs, és ezen címszó alatt ITT részletezem találkozásomat a borsccsal és ezek receptjeit.

 Így főzöm én:
 Puhára főzök 50-60 dkg céklát darabokra vágva kb. egy liter vízben. A kis cékla félbevágva, nagyobb negyedelve kerül a vízbe. Egy másik  edényben szintén 1 liter vízben és bele egy közepes vörös hagymát,  egy méretes sárgarépát főzök  kb. 10 dkg kolbásszal. Mi az enyhén csípőset szeretjük. Mikor minden puha, a kolbászt kiveszem, és a két főzetet összeöntöm, megturmixolom, összeforralom, sóval, borssal, majoránnával ízesítem,  és 2 dl tejfelt helyett elkeverek benne 2 dl kefirt, vagy joghurtot és 1-3 kk borecettel savanyítom.

Változatok: 

  • Elmarad a turmixolás, a répát szeletekre vágjuk, a főtt céklát lereszeljük .

  • A levest krumplival sűrítjük.

  • Babot és/vagy szárított gombát főzünk bele

.Hokkaido tökleves

Nem érdemes rá szót vesztegetni, Pontosan úgy készül, mint a sütőtök leves. Az íze is hasonló lesz.
Egyetlen előnye, hogy dekoratív és a kivájt tökben lehet feltálalni a levest.

Sütőtök leves receptje >>>

 

Sült borsóka levesbe

Ez azon kevés dolog közé tartozik, amiket anyám készített. Néhanapján. és sohasem sikerült neki szép szabályos borsókákat sütni. nekem sem.

Egy tojást elkeverünk 5 dkg liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy vastagon csurgatható legyen. Nagy lyukú reszelőn, vagy nagy lyukú szűrőkanálon, vagy gyümölcsmosón keresztül a tésztát forró olajba csepegtetjük. Egyszerre csak kisebb mennyiséget, és közben kevergetjük, hogy minden oldala megpiruljon. A megsült borsókákat szűrőkanállal kihalásszuk és jó minőségű papírtörlőre tesszük. Nem tesszük bele a levesbe, külön tányérban tálaljuk, mert hamar elázik.

Megjegyzések:

  • Nekem sohasem sikerült szűrőn, vagy reszelőn csurgatni az olajba, ezért galuskaszaggatót használok. igaz, így a borsóka nem lesz borsóka, már ami a látványt illeti, de a lényeget így is megőrzi

  • Szerintem finomabb  palacsintatésztából készítve, de a legfinomabb akkor lesz, ha elmegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba és veszünk egy zacskó levesgyöngyöt. Illetve inkább kettőt, és akkor az egyiket hazáig el lehet ropogtatni,

Csurgatott tészta levesbe >>>

Felforraljuk a levest. Egy tojást elkeverünk 5 dkg liszttel, és annyi vízzel, hogy vékonyan csurgatható legyen. Nagyobb tojásnál a víz szükségtelen. Még megsózzuk, és a levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük a levest. Utána egy rottyantás és kész a leves.

Megjegyzések:

  • Ha nagyobb mennyiségre van szükség, akkor is elég egy tojás, csak a liszt és a víz mennységét kell növelni.

  • A régi szakácskönyvek a csurgatáshoz keskeny végű tölcsért vagy kanalat javasolnak, vagy semmit, gondolván, hogy a csurgatás módja magától értetődik. Az új receptek szolgaian másolják a régieket, nincs újabb tanács. Pedig manapság van más módszer is: kis nylon zacskóba töltöm a tésztát,  a zacskó egyik sarkát lecsípem, annyira, hogy a tészta éppen csak ki tudjon folyni. De aki ügyes, az közvetlenül az edényből is képes megfelelően csurgatni a tésztát.

  • a tészta ízesíthető borssal, és vagy petrezselyemmel

Svéd gombasaláta

Valamikor régen, amikor dolgozni kezdtem, sokszor betértem a Margit híd budai hídfőjénél a nagy közértbe, vagy a Rákóczi út és a körút sarkán az éjjel-nappaliba. Mind  a két üzletnek volt hideg konyhája. Többnyire imbiszt ettem, vagy svéd gombasalátát. Később kiderült, hogy a férjem is gyakorta járt a Margit hídnál a közértben, és az ő nagy kedvence a svéd gombasaláta volt. Készítettem néhányszor, de a család nem harapott rá, és el is felejtkeztem, hogy svéd gombasaláta is van a világon.
 Nemrég, 2014-ben, Attilának eszébe jutott, hogy ez milyen finom eledel. Az apropót az adta, hogy én éppen veszettül diétáztam, és megkérdezésem nélkül vett fél kiló gyönyörűséges, friss gombát.  De ez egy igen nehéz étel, az én diétás étrendembe nem illett, és akkor ő, mármint kedves férjem, kitalálta, hogy svéd gombasalátát fog készíteni.  Így is lett. Diéta ide, vagy oda, megkóstoltam, remek volt és nehezen, de megálltam a további nassolást.

Hozzávalók: 3 ek. olaj,1 nagy hagyma,1/2 kg gomba (csiperke, akár konzerves), só, bors, babérlevél, 1 közepes doboz paradicsompüré , pár csepp citrom leve , kevés porcukor
Olajon megpirítunk a reszelt vagy kis kockákra vágott vöröshagymát. Ráteszünk 0,5 kg vékony szeletekre vágott gombát (vagy a lecsepegtetett konzerves gombát), sózzuk, borsozzuk. A paradicsompürét keverünk hozzá, babérlevelet, kevés citromlevet, kevés porcukrot teszünk bele, összefőzzük. Hagyjuk kihűlni és majd a hűtőben jól  lehűtjük.

Ázsiai  mártás

Meglehetősen gyakran eszünk afrikai harcsafilét. Néha kirántom, d többnyire kevés olajon megsütöm a halszeleteket. Hogy legyen némi változatosság ezen a téren, rákerestem a weben. Magának a halnak az elkészítése nem éppen változatos. Párolás, sütés serpenyőben, vagy  tepsibe,  bundázva vagy meztelenül. Az előkészítés többnyire bedörzsölés sóval, borssal, fokhagymapéppel, locsolva citrommal esetleg pácolva, az igazi különbséget a köretek ás a mártások adják.
Kiválasztottam valahol mártások közül egy ázsiainak nevezett változatot, ahol egy keverékben egy éjszaka pácolni kell a halat, majd másnap olajon kisütni.
Majdnem szó szerint követtem a receptet, kaptam egy viszonylag sűrű krémet. A halam pihent benne 15 órát, közben párszor megforgattam a szeleteket.  A pácból alig valami ragadt rá a halra, de az a kevés hajlamos lett leégésre és a hal nem vett át semmi ízt a pácból.  De a pác felforralásával nagyon finom paradicsomos mártást kaptam.

Íme a recept:  egy tálban keverjünk össze 70 g ketchupöt, teáskanál mustárt, 2 ek szójaszószt, 2 ek olíva olajat, 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és kóstolás után 2 ek vörösbor ecetet (pótolható fehér borecettel, vagy vörösborral) és ha túl savanyú, azon 1-3 kk cukorral lehet segíteni. Majd az egész kutyulmányt tegyük be egy serpenyőbe és kevergetve forraljuk fel, sűrítsük, vagy hígítsuk ízlés szerint.

Megjegyzés:
A recept  nem egyértelmű, mert különböző állagú és ízű szójaszószok léteznek.  Vannak híg  és sűrű készítmények. Többnyire savanyúak, sokszor ecetes ízűk van, de édeskés változattal is találkoztam már.  

Zabpelyhes falatok

A recept nekem nem vadonatúj, csak valahogy elmaradt a leírása. Egy foltvarró kiállításon ettem először, tán két éve. Most a csoportfoglalkozáson kínáltak hasonlóval.

Eredeti recept:
25 dkg vajat/margarint felolvasztani (mikróban a legkönnyebb), majd belekeverni  20 dkg barna cukrot (nem kell feltétlenül barna),
2 egész tojást, 30 dkg zabpelyhet, 15 dkg lisztet, meg 1/2 tasak (= 1 tk.) sütőport. Ízlés szerint lehet bele tenni mazsolát, birsalmát, aszalt gyümölcsöt, darabos csokoládét, áfonyát, datolyát, stb.
Összeállításkor még annyira lágy, hogy fakanállal keverhető. Hűvös helyre tesszük addig, míg a vaj/margarin megszilárdul, azután két kanál segítségével könnyedén tudjuk a diónyi méretű halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe adagolni. Jó nagy helyet kell hagyni közöttük, ugyanis sütés közben szétfolynak.
200 fokon sütjük maximum 15 percig, vagy légkeverős sütőben 185 fokon 12-14 percig.
Amikor kivesszük a sütőből, akkor még úgy tűnik, hogy lágy maradt, de  nem szabad tovább sütni, mert akkor nagyon megkeményedik.

Megjegyzések:

  • Szerintem ízesítéssel jobb, a beáztatott mazsola a legjobb, más belevalónak nem igazán érvényesül az íze. Úgy hallottam, hogy kókusszal is jó, még nem próbáltam.

  • A fenti mennyiségből én 32 gombócot formázok.

  • Nagyon jól lehet adagolni fagylaltos kanállal, azonnal, nem szoktam hűtőbe tenni.

  • Cukorból kevesebb is elegendő.

Diétás, cukormentes változat:
Csak annyiban különbözik az előzőzöl, hogy nem teszek bele cukrot, csak kevés forró vízben feloldott és kihűtött édesítőtablettát, vagy folyékony édesítőszert. Én 7 dkg fruktózt szoktam belekeverni.
Aki inzulinrezisztencia miatt készíti a diétás változatot, használjon fruktóz helyett más édesítőszert.

Vörös áfonyamártás

Kedves férjem 2014 őszén az újpesti piacon vörös áfonyát vett. Eddig csak aszalva találkoztam vele.
Így natúr túlságosan nyers és savas ízű, kicsit kesernyés
utóíze. Alapvetően nem rossz, de mivel még sohasem ettünk, azt hittük, hogy még éretlen.
De nem.
Nagy nehezen megtaláltam a neten, hogy kemény állagú, nyers ízű fanyar gyümölcs. Észak Európából származik, Magyarországon is terem és kb. 300 változata van.

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy azonos-e az amerikai tőzegáfonyával.

Megnéztem a neten néhány receptet.  Lehet vörösborban, fehérborban, vagy vízben főzni. Többnyire kerül hozzá ez meg az, például  a következők közül:  citromlé, citromhéj, narancslé, narancshéj, fahéj,  szegfűbors, őrölt fehérbors, reszelt gyömbér, szegfűszeg, stb. Persze nem mind egyszerre,  és ízlés szerint. Sűrítés egyszerűen főzéssel, keményítővel, közönséges liszttel, burgonyapehellyel, stb. Továbbá igen gyakori az almás áfonya mártás, vagy éppen áfonyás almamártás.
Lecke feladva. Hogyan főzzem meg?
Először csak vízben megfőztem, plusz 1 dl vörösborral és édesítőt tettem bele. Egyébként érdemes almával összefőzni. A csirke hasában volt egy alma, megsülve összetörtem és beletettem a mártásba. Fűszer:fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, pici őrölt bors volt.

Pár nap murva kedves férjem újra kiment az újpesti piacra és hozott másfél kilóval, amit minden kecc-mecc nélkül lefagyasztottam. Persze előtte jól megmostam.  Azóta kialakult  GLK áfonyamártás  receptje.

Így főztem többször is:
10 dkg vörös 5 dkg kék  áfonya,  2 alma (kb. 25 dkg)apróra vágva,  1 dl vörösbor, egy kis bors, egy csipet fahéj, néhanapján egy darab friss gyömbér,  és édesítőszer. Utóbbiból lekvárba többet teszek, a mártásba jóval kevesebbet, de egy kicsit mindig. Hogy mennyit? Fogalmam sincs. Főzés közben kóstolgatók, kóstolgatok, és amíg nem lesz elégé édes, addig adagolom bele a tablettákat, amit kávéba is használok, vagy kevés  fruktózt kanalazok bele.

 

Ételízesítő leveskocka kiváltására.

Egy kedves foltvarrós barátnőmtől kaptam 2014 őszén egy kis üveg sós zöldségkutyulmányt, helyettesítendő a leveskockákat. Másnap ki is próbáltam, mivel ízlett az eredmény elkértem a receptjét. Itt megjegyzem, valamikor hajdanában készítettem én ilyet, de azután betette hozzánk a lábát a fogyasztói társadalom, és vele együtt a Maggi-, Knorr- és egyéb leveskockák, meg persze a Vegeta. Utóbbit nem szerettem meg, nem is használom, de a leveskockákat gyakorta, sokáig nem törődvén azzal, vajon mi is van bennük. De eljött az az idő, amikor elkezdtem egyre ritkábban használni és most újra rászántam magam darált zöldség eltevésére.

Barátnőm emailben küldte a receptet, idézem szó szerint:

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa,
 1 kg   petrezselyemgyökér,
 1 kg  vegyes, színes paprika,
40 dkg zeller,
20 dkg karfiol,
20 dkg vöröshagyma,
20 dkg paradicsom,
20 dkg karalábé,
 2  fej fokhagyma,
 1 nagy csokor petrezselyem-,
 1 csokor zeller zöld

Mennyiségek mosás, tisztítás után értendők!! -Darabolás után húsdarálón letolni, és 1/2 kg durva sóval beteríteni. Sózás után 15-20 percig pihen és levet ereszt. Időnként megkeverni!
/Szerencsére ekkor jött egy telefon és mivel nyögve boldogan szóltam bele, hogy végre leülhetek, kiderült, hogy a hívóm ismeri ezt a receptet, de az övé úgy szól, hogy másnapig eregeti a levet. Persze rögtön átvettem ezt a kedvemre-való tételt, mert addigra totálkáros lettem, ugyanis a húsdarálóm nem bírta és az összes masinámon végigzongoráztam, mire a megfelelő (?) ledarálta.
Ha levet enged üvegekbe tölteni, jól meg kell taposni! Csak a só tartósítja!! És külön felhívja a figyelmet, hogy csak a durva só a megfelelő e' célra.
Én még hozzáírta: SOHA TÖBBÉ! akkor is 1/2 adag.

Jó munkát

Eddig a recept. meg is csináltam férjem segítségével, de csak fél adagot, körülbelül 4 óra alatt. De a technológiánk nem volt jó. manapság valszeg felesleges a daráló, egy nagyobb teljesítményű aprítót kellett volna kipróbálni. Na, majd jövőre!
Ami pedig a fél adagot illeti: nekünk bőven elég lett volna a harmad adag is, de többször adtam belőle a leányomnak, egyszer a mennyemnek is. Így idén ősszel, a mennyiséget ajánlatos lesz legalább 3/4 adagra növelni.

Piskótatorta cukormentesen

Ez nem igazán új recept, csak a diétás piskótatorta tésztáját kerek formában sütöttem meg.
A recept ITT olvasható.
 


GLKFőmenü     Lap tetejére Legújabb receptek Tartalomjegyzék

 

Főmenü     Válogatott receptek tartalomjegyzéke

GLK  FŐZŐCSKE 
Gelencsérné Lazarovits Klára honlapja