 |
GLK FŐZŐCSKE
|
VÁLOGATOTT RECEPTJEIM
A receptgyűjteményem technikai
okokból a korábbi rendszerben már nem volt bővíthető.
Az új, több lapból álló receptgyűjteményemben előfordulhatnak nem
működő linkek, esetlegesen már rendszerhibák.
Hibákról kérnék értesítést glk88 kukac freemail pont hu címre.
Bevezetés >>>
Legújabb receptjeim
>>>
Tartalomjegyzék >>>
Jó, ha tudod a receptjeimről
Válogatott receptjeim végig olvashatók, egymás után, ahogy írtam, de a receptek
egyenként is elérhetők a tartalomjegyzékből, csak rá kell kattintani a
választott címre.
A címek után csillagok jelentése:
*
gyorsan elkészíthető,
**
kevés effektív munkát igényel , de ezt hosszabb sütés, vagy főzés követi,
***
az előzőknél több munkát igényelnek,
*****
munkaigényes, de finom
A sütési idők és hőfokok, amennyiben külön nem jelzem alul-felülsütő
légkeverés nélküli villanytűzhelyemre vonatkoznak, amelyben 230 fok
a maximum hőmérséklet. (Légkeveréses és több beállítási lehetőséget biztosító
sütőm 2013 augusztusa óta van.)
Az adagok az én négyszemélyes családomra méretezettek. Általában rizsből,
tésztából nagyobb mennyiséget főzök a szakácskönyvek normáinál, húsokból pedig
kevesebbet.
A leírásom senki sem lektorálta, próbafőzök sem készítették el, de én
igen. Ha mégsem, akkor azt jelzem.
Biztos vagyok benne, hogy maguk a receptek jók, de mivel én nem a
helyesírásomról vagyok híres, biztosan sok benne a hiba és főleg az elírás.
Továbbá én mindig azt olvasom a képernyőről, amit írni akartam, és nem amit
ténylegesen írtam.
Sokszor megzavarnak írás közben, és így belecsúszhattak értelmetlen mondatok is.
Kérem, hogy aki bármilyen hibát talál írja meg nekem glk88 kukac freemail.hu
címre. Köszönöm.
Tartalomjegyzék
1.
Előételek, hideg
ételek, mártogatók és kenceficék >>>
Levesek >>>
Levesbetétek >>>
Húsételek >>>
Halételek >>>
2.
Zöldséges ételek
>>>
Köretek , főzelékek, húspótlók
>>>
Tészták >>>
Mártások >>>
Saláták >>>
3.
Sütemények, édességek >>>
Fűszerkeverékek,
ételízesítők
>>>
Italok >>>
Befőzés, tartósítás >>>
Kenyerek, lepények >>>
Legújabb receptjeim
Az új receptjeim egyenként kiválaszthatók az alábbi felsorolásból, vagy az első
új recepthez ugorni, és onnan folyamatosan olvasni.. A leírásban nem
egyezik meg a receptek sorrendje az ittenivel.
Természetesen a tartalomjegyzékből
is a képernyőre hívható bármelyik recept.

RECEPTEK 2014. augusztus-2015.
február
Húsgombóc variációk
Céklaleves
Hokkaido tökleves
Csurgatott tészta levesbe
Sült borsóka levesbe
Svéd gombasaláta
Ázsiai mártás
Zabpelyhes falatok
Vörös áfonyamártás
Ételízesítő leveskocka
kiváltására.
Piskótatorta cukormentesen
Húsgombóc variációk
Itt és most
kizárólag rizzsel gazdagított sertés darált húsból készült
gombócok készítéséről és néhány felhasználási módjáról
szövegelek.
Húsételekhez az alap40-60 dkg darált
hús és 8 dkg félig főzőtt rizs, levesbetéthez 20-25 dkg
darált hús és 4 dkg félig főzött rizs.
A darált húst és a rizst 1 egész tojással, ízlés szerint
apróra vágott vörös hagymával, sóval és fűszerekkel
összedolgozzuk. Ha csak 40 dkg húst szántunk az ételhez,
akkor ildomos hozzá adni 2 beáztatott és jól kifacsart
zsemlét, vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyeret. Ha a
massza túl lágy, akkor zsemlemorzsával, esetleg liszttel
sűríthetjük. Levesbetétnek kisebb, főételnek nagyobb
gombócokat formázunk és ezeket szószban, vagy vízben,
illetve levesben főzzük meg.
Klasszikus paradicsomos húsgombóc
A receptek szerint a gombócokat lábasba kell tenni, melléjük
2 babérlevelet és ráönteni fél liter paradicsom levet,
felforralni, majd lassú tűzön kevergetve fél órát kell
főzni. A régi receptek természetesen házilag eltett vagy 80
dkg paradicsomból frissen főzött levet ajánlottak, a nem túl
régiek fél liter vízben elkeverve 12 dkg paradicsom
püréket is megemlítik. Manapság a választék bővíthető készen
vett sűrítményekkel, ivólevekkel. Ha megfőttek a gombócok,
kivesszük a lábasból ás a szószt és 3 dkg zsírból és 2 dkg
lisztből készült világos rántást keverünk bele. Végül 2-3
kávéskanál cukorral, és vagy námi cettl ízesítendő.
Megjegyzések:
-
A régi háziasszonyok valszeg
ügyesebbek voltak nálam, mert nekem a gombócok
mindig leégtek, és elkövettem azt a szentségtörést,
hogya gombócokat lobogó forró vízbe dobtam majd kis
lángon 20 percet főztem. A főző vízbe szoktam rakni
egy leveskockát, megfelelően besűrítve jó leves
alap. Sőt: főtt krumplival szoktam tálalni, a
krumpli főzőlevét is hozzáteszem a főzővízhez.
-
Egyesek nem főzik elő a rizst,
20-30 perc alatt úgyis megpuhul
-
Rántást hanyagolni szoktam.
-
A gombócokba majoránnát, a
paradicsomba rozmaringot teszek. Ha savanyítani
akarom, akkor citromlevet használok
Húsgombóc
egzotikus paradicsommártásban
A gombóc receptje éppen olyan, mint a klasszikus é, csak
teszek bele 1-2 kk őrölt római köményt, meg 1 kk koriandert,
csipetnyi fahéjat.
A mártáshoz megdinszteltem egy nagy fej apróra vágott
vöröshagymát, adtam hozzá 4 duci gerezd felaprított
fokhagymát. diónyi frissen reszelt gyömbért,
1 tk őrölt római köményt és csipet fahéjat, meg
természetesen sót is és hozzákevertem fél liter natúr
paradicsom sűrítményt. 1 dl kókusztejet és szükség szerint
vizet és felforraltam.
Megjegyzések:
-
Nem szabad nagyon intenzív ízű
paradicsompürét használni, mert elnyomja a kókusztej
ízét
-
A főtt krumpli nem igen illik
hozzá, rizzsel szoktam tálalni. Állítólag ehhez az
ételhez jázmin rizs dukál, még nem próbáltam, de
közönséges rizs is megteszi. Kipróbáltam
vadrizs keverékkel és arborió azaz rizottóhoz való
rizzsel is. Utóbbi volt a nyerő ízben és külalakban
is, de árban kevésbé-

Húsgombóc sütőtökben sütve
A húsmasszából nem kisgombócokat formázunk, hanem két
nagyobbat. Ezeket beletesszük kivájt fél tökökbe és 200
fokon 40-45 percig sütjük. Ennél a változatnál a darált
húshoz sok fokhagymát és petrezselymet teszek. Sütés után a
tököket megkenem szétnyomott fokhagymával, megsózom, bővn
meghintem petrezselyemmel és 2-3 percre visszateszem a
sütőbe.
Céklaleves
Nem szövegelek róla, közeli rokona
a borscs, és ezen címszó alatt
ITT
részletezem találkozásomat a borsccsal és ezek receptjeit.
Így főzöm én:
Puhára főzök 50-60 dkg céklát darabokra
vágva kb. egy liter vízben. A kis cékla félbevágva, nagyobb negyedelve kerül a
vízbe. Egy másik edényben szintén 1 liter vízben és bele
egy közepes vörös hagymát, egy méretes sárgarépát
főzök kb. 10 dkg kolbásszal. Mi az enyhén csípőset
szeretjük. Mikor minden puha, a kolbászt kiveszem, és a két
főzetet összeöntöm, megturmixolom, összeforralom, sóval,
borssal, majoránnával ízesítem, és 2 dl tejfelt
helyett elkeverek benne 2 dl kefirt, vagy joghurtot és 1-3
kk borecettel savanyítom.
Változatok:
-
Elmarad a turmixolás, a répát
szeletekre vágjuk, a főtt céklát lereszeljük .
-
A levest krumplival sűrítjük.
-
Babot és/vagy szárított gombát
főzünk bele
.Hokkaido tökleves
.jpg) Nem
érdemes rá szót vesztegetni, Pontosan úgy készül, mint a
sütőtök leves. Az íze is hasonló lesz.
Egyetlen előnye, hogy dekoratív és a kivájt tökben lehet
feltálalni a levest.
Sütőtök leves
receptje >>>
Sült borsóka levesbe
Ez azon kevés dolog közé tartozik, amiket
anyám készített. Néhanapján. és sohasem sikerült neki szép
szabályos borsókákat sütni. nekem sem.
Egy tojást elkeverünk 5 dkg liszttel,
sóval és annyi vízzel, hogy vastagon csurgatható legyen.
Nagy lyukú reszelőn, vagy nagy lyukú szűrőkanálon, vagy
gyümölcsmosón keresztül a tésztát forró olajba csepegtetjük.
Egyszerre csak kisebb mennyiséget, és közben kevergetjük,
hogy minden oldala megpiruljon. A megsült borsókákat
szűrőkanállal kihalásszuk és jó minőségű papírtörlőre
tesszük. Nem tesszük bele a levesbe, külön tányérban
tálaljuk, mert hamar elázik.
Megjegyzések:
-
Nekem sohasem sikerült szűrőn, vagy
reszelőn csurgatni az olajba, ezért galuskaszaggatót
használok. igaz, így a borsóka nem lesz borsóka, már ami
a látványt illeti, de a lényeget így is megőrzi
-
Szerintem finomabb
palacsintatésztából készítve, de a legfinomabb akkor
lesz, ha elmegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba és
veszünk egy zacskó levesgyöngyöt. Illetve inkább kettőt,
és akkor az egyiket hazáig el lehet ropogtatni,
Csurgatott tészta levesbe >>>
Felforraljuk a levest. Egy tojást
elkeverünk 5 dkg liszttel, és annyi vízzel, hogy vékonyan
csurgatható legyen. Nagyobb tojásnál a víz szükségtelen. Még
megsózzuk, és a levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük a
levest. Utána egy rottyantás és kész a leves.
Megjegyzések:
-
Ha nagyobb mennyiségre van szükség,
akkor is elég egy tojás, csak a liszt és a víz
mennységét kell növelni.
-
A régi szakácskönyvek a csurgatáshoz
keskeny végű tölcsért vagy kanalat javasolnak, vagy
semmit, gondolván, hogy a csurgatás módja magától
értetődik. Az új receptek szolgaian másolják a régieket,
nincs újabb tanács. Pedig manapság van más módszer is:
kis nylon zacskóba töltöm a tésztát, a zacskó
egyik sarkát lecsípem, annyira, hogy a tészta éppen csak
ki tudjon folyni. De aki ügyes, az közvetlenül az
edényből is képes megfelelően csurgatni a tésztát.
-
a tészta ízesíthető borssal, és vagy
petrezselyemmel
Svéd gombasaláta
Valamikor régen, amikor dolgozni kezdtem,
sokszor betértem a Margit híd budai hídfőjénél a nagy
közértbe, vagy a Rákóczi út és a körút sarkán az
éjjel-nappaliba. Mind a két üzletnek volt hideg konyhája.
Többnyire imbiszt ettem, vagy svéd gombasalátát. Később
kiderült, hogy a férjem is gyakorta járt a Margit hídnál a
közértben, és az ő nagy kedvence a svéd gombasaláta volt.
Készítettem néhányszor, de a család nem harapott rá, és el
is felejtkeztem, hogy svéd gombasaláta is van a világon.
Nemrég, 2014-ben, Attilának eszébe jutott, hogy ez milyen
finom eledel. Az apropót az adta, hogy én éppen veszettül
diétáztam, és megkérdezésem nélkül vett fél kiló
gyönyörűséges, friss gombát. De ez egy igen nehéz étel, az
én diétás étrendembe nem illett, és akkor ő, mármint kedves
férjem, kitalálta, hogy svéd gombasalátát fog készíteni.
Így is lett. Diéta ide, vagy oda, megkóstoltam, remek volt
és nehezen, de megálltam a további nassolást.
Hozzávalók: 3 ek. olaj,1 nagy
hagyma,1/2 kg gomba (csiperke, akár konzerves), só, bors,
babérlevél, 1 közepes doboz paradicsompüré , pár csepp
citrom leve , kevés porcukor
Olajon megpirítunk a reszelt vagy kis kockákra vágott
vöröshagymát. Ráteszünk 0,5 kg vékony szeletekre vágott
gombát (vagy a lecsepegtetett konzerves gombát), sózzuk,
borsozzuk. A paradicsompürét keverünk hozzá, babérlevelet,
kevés citromlevet, kevés porcukrot teszünk bele,
összefőzzük. Hagyjuk kihűlni és majd a hűtőben jól
lehűtjük. |
Ázsiai mártás
Meglehetősen gyakran eszünk
afrikai harcsafilét. Néha kirántom, d többnyire kevés olajon
megsütöm a halszeleteket. Hogy legyen némi változatosság ezen a
téren, rákerestem a weben. Magának a halnak az elkészítése nem éppen
változatos. Párolás, sütés serpenyőben, vagy tepsibe, bundázva
vagy meztelenül. Az előkészítés többnyire bedörzsölés sóval,
borssal, fokhagymapéppel, locsolva citrommal esetleg pácolva, az
igazi különbséget a köretek ás a mártások adják.
Kiválasztottam valahol mártások közül egy ázsiainak nevezett
változatot, ahol egy keverékben egy éjszaka pácolni kell a halat,
majd másnap olajon kisütni.
Majdnem szó szerint követtem a receptet, kaptam egy viszonylag sűrű
krémet. A halam pihent benne 15 órát, közben párszor megforgattam a
szeleteket. A pácból alig valami ragadt rá a halra, de az a kevés
hajlamos lett leégésre és a hal nem vett át semmi ízt a pácból. De
a pác felforralásával nagyon finom paradicsomos mártást kaptam.
Íme a recept: egy tálban
keverjünk össze 70 g ketchupöt, teáskanál mustárt, 2 ek szójaszószt,
2 ek olíva olajat, 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és
kóstolás után 2 ek vörösbor ecetet (pótolható fehér borecettel, vagy
vörösborral) és ha túl savanyú, azon 1-3 kk cukorral lehet segíteni.
Majd az egész kutyulmányt tegyük be egy serpenyőbe és kevergetve
forraljuk fel, sűrítsük, vagy hígítsuk ízlés szerint.
Megjegyzés:
A recept nem egyértelmű, mert különböző állagú és ízű
szójaszószok léteznek. Vannak híg és sűrű készítmények. Többnyire
savanyúak, sokszor ecetes ízűk van, de édeskés változattal is
találkoztam már.
Zabpelyhes falatok
A recept nekem nem vadonatúj,
csak valahogy elmaradt a leírása. Egy foltvarró kiállításon ettem
először, tán két éve. Most a csoportfoglalkozáson kínáltak
hasonlóval.
Eredeti recept:
25 dkg vajat/margarint felolvasztani (mikróban a legkönnyebb), majd
belekeverni 20 dkg barna cukrot (nem kell feltétlenül barna),
2 egész tojást, 30 dkg zabpelyhet, 15 dkg lisztet, meg 1/2 tasak (=
1 tk.) sütőport. Ízlés szerint lehet bele tenni mazsolát, birsalmát,
aszalt gyümölcsöt, darabos csokoládét, áfonyát, datolyát, stb.
Összeállításkor még annyira lágy, hogy fakanállal keverhető. Hűvös
helyre tesszük addig, míg a vaj/margarin megszilárdul, azután két
kanál segítségével könnyedén tudjuk a diónyi méretű halmokat a
sütőpapírral bélelt tepsibe adagolni. Jó nagy helyet kell hagyni
közöttük, ugyanis sütés közben szétfolynak.
200 fokon sütjük maximum 15 percig, vagy légkeverős sütőben 185
fokon 12-14 percig.
Amikor kivesszük a sütőből, akkor még úgy tűnik, hogy lágy maradt,
de nem szabad tovább sütni, mert akkor nagyon megkeményedik.
Megjegyzések:
-
Szerintem ízesítéssel jobb, a beáztatott mazsola a legjobb, más
belevalónak nem igazán érvényesül az íze. Úgy hallottam, hogy
kókusszal is jó, még nem próbáltam.
-
A fenti mennyiségből én
32 gombócot formázok.
-
Nagyon jól lehet adagolni
fagylaltos kanállal, azonnal, nem szoktam hűtőbe tenni.
-
Cukorból kevesebb is
elegendő.
Diétás, cukormentes változat:
Csak annyiban különbözik az előzőzöl, hogy nem teszek bele
cukrot, csak kevés forró vízben feloldott és kihűtött
édesítőtablettát, vagy folyékony édesítőszert. Én 7 dkg fruktózt
szoktam belekeverni.
Aki inzulinrezisztencia miatt készíti a diétás változatot,
használjon fruktóz helyett más édesítőszert.
Vörös áfonyamártás
Kedves
férjem 2014 őszén az újpesti piacon vörös áfonyát vett. Eddig csak
aszalva találkoztam vele.
Így natúr túlságosan nyers és savas ízű, kicsit kesernyés
utóíze. Alapvetően nem rossz, de mivel még sohasem ettünk, azt
hittük, hogy még éretlen.
De nem.
Nagy nehezen megtaláltam a neten, hogy kemény állagú, nyers ízű
fanyar gyümölcs. Észak Európából származik, Magyarországon is terem
és kb. 300 változata van.
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy azonos-e az amerikai
tőzegáfonyával.
Megnéztem a neten néhány
receptet. Lehet vörösborban, fehérborban, vagy vízben főzni.
Többnyire kerül hozzá ez meg az, például a következők közül:
citromlé, citromhéj, narancslé, narancshéj, fahéj, szegfűbors,
őrölt fehérbors, reszelt gyömbér, szegfűszeg, stb. Persze nem mind
egyszerre, és ízlés szerint. Sűrítés egyszerűen főzéssel,
keményítővel, közönséges liszttel, burgonyapehellyel, stb. Továbbá
igen gyakori az almás áfonya mártás, vagy éppen áfonyás almamártás.
Lecke feladva. Hogyan főzzem meg?
Először csak vízben megfőztem, plusz 1 dl vörösborral és édesítőt
tettem bele. Egyébként érdemes almával összefőzni. A csirke hasában
volt egy alma, megsülve összetörtem és beletettem a mártásba.
Fűszer:fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, pici őrölt bors volt.
Pár nap murva kedves férjem
újra kiment az újpesti piacra és hozott másfél kilóval, amit minden
kecc-mecc nélkül lefagyasztottam. Persze előtte jól megmostam.
Azóta kialakult GLK áfonyamártás receptje.
Így főztem többször is:
10 dkg vörös 5 dkg kék áfonya, 2 alma (kb. 25 dkg)apróra vágva, 1
dl vörösbor, egy kis bors, egy csipet fahéj, néhanapján egy darab
friss gyömbér, és édesítőszer. Utóbbiból lekvárba többet teszek, a
mártásba jóval kevesebbet, de egy kicsit mindig. Hogy mennyit?
Fogalmam sincs. Főzés közben kóstolgatók, kóstolgatok, és amíg nem
lesz elégé édes, addig adagolom bele a tablettákat, amit kávéba is
használok, vagy kevés fruktózt kanalazok bele.
Ételízesítő leveskocka kiváltására.
Egy kedves foltvarrós
barátnőmtől kaptam 2014 őszén egy kis üveg sós zöldségkutyulmányt,
helyettesítendő a leveskockákat. Másnap ki is próbáltam, mivel
ízlett az eredmény elkértem a receptjét. Itt megjegyzem, valamikor
hajdanában készítettem én ilyet, de azután betette hozzánk a lábát a
fogyasztói társadalom, és vele együtt a Maggi-, Knorr- és egyéb
leveskockák, meg persze a Vegeta. Utóbbit nem szerettem meg, nem is
használom, de a leveskockákat gyakorta, sokáig nem törődvén azzal,
vajon mi is van bennük. De eljött az az idő, amikor elkezdtem egyre
ritkábban használni és most újra rászántam magam darált zöldség
eltevésére.
Barátnőm emailben küldte a
receptet, idézem szó szerint:
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa,
1 kg petrezselyemgyökér,
1 kg vegyes, színes paprika,
40 dkg zeller,
20 dkg karfiol,
20 dkg vöröshagyma,
20 dkg paradicsom,
20 dkg karalábé,
2 fej fokhagyma,
1 nagy csokor petrezselyem-,
1 csokor zeller zöld
Mennyiségek mosás, tisztítás
után értendők!! -Darabolás után húsdarálón letolni, és 1/2 kg durva
sóval beteríteni. Sózás után 15-20 percig pihen és levet ereszt.
Időnként megkeverni!
/Szerencsére ekkor jött egy telefon és mivel nyögve boldogan szóltam
bele, hogy végre leülhetek, kiderült, hogy a hívóm ismeri ezt a
receptet, de az övé úgy szól, hogy másnapig eregeti a levet. Persze
rögtön átvettem ezt a kedvemre-való tételt, mert addigra totálkáros
lettem, ugyanis a húsdarálóm nem bírta és az összes masinámon
végigzongoráztam, mire a megfelelő (?) ledarálta.
Ha levet enged üvegekbe tölteni, jól meg kell taposni! Csak a só
tartósítja!! És külön felhívja a figyelmet, hogy csak a durva só a
megfelelő e' célra.
Én még hozzáírta: SOHA TÖBBÉ! akkor is 1/2 adag.
Jó munkát
Eddig a
recept. meg is csináltam férjem segítségével, de csak fél adagot,
körülbelül 4 óra alatt. De a technológiánk nem volt jó. manapság
valszeg felesleges a daráló, egy nagyobb teljesítményű aprítót
kellett volna kipróbálni. Na, majd jövőre!
Ami pedig a fél adagot illeti: nekünk bőven elég lett volna a harmad
adag is, de többször adtam belőle a leányomnak, egyszer a mennyemnek
is. Így idén ősszel, a mennyiséget ajánlatos lesz legalább 3/4
adagra növelni.
Piskótatorta cukormentesen
Ez nem igazán új recept, csak
a diétás piskótatorta tésztáját kerek formában sütöttem meg.
A recept ITT
olvasható.
 |
|
GLK FŐZŐCSKE
Gelencsérné Lazarovits Klára honlapja |
|